(2016) Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Ελληνοεκδοτική

2017-01-09 16:15

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

Συγγραφή: Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ελληνοεκδοτική, 2016

32 σελίδες

ISBN 978-960-5631-14-7

Τιμή € 12,25

 

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. 
Είναι συντονιστής της "Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω" (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα "Θεσσαλία". Έχει την επιμέλεια της σελίδας "Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου" στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) και διατηρεί τη στήλη "Βιβλίο... στο μικροσκόπιο". 
Το 2011 και το 2012 τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Το 2013 το βιβλίο του "Ένα αστέρι για μένα" βρέθηκε στη βραχεία λίστα βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2014 με την εικονογράφο Κατερίνα Βερούτσου τιμήθηκαν για το βιβλίο τους "Είναι κάτι που μένει" με το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2015 το βιβλίο του "Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα" βρέθηκε στη βραχεία λίστα Κρατικών βραβείων. Το 2016 το βιβλίο του "Η αποθήκη" βρέθηκε στη βραχεία λίστα βραβείων Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ενώ το βιβλίο του "Μάγισσες Γόμες" στη βραχεία λίστα βραβείων Public. Την ίδια χρονιά, το κείμενό του "Τα φανταστικά μου ταξίδια" τιμήθηκε με Έπαινο από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

 

 
 
Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του AΤΕΙ Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.
 
 
 
 
 

Στοπι και φι!

- Ξύπνα, υπναρά! Ώρα για σχολείο 
μου λέει η μαμά και φεύγει.

Σηκώνομαι με δυσκολία. 
- Μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παντζούρια! 
φωνάζει από μακριά. 

Στην αρχή το έκανα αμέσως, αλλά τον τελευταίο καιρό φοβάμαι. 

Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν. 
Είχαν κρυφτεί, και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου...

Παίρνω μια βαθιά ανάσα! Θα τους αντιμετωπίσω..

 

Τα συν και τα πλην.

+ Μια λογοτεχνική έκπληξη! Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής, βούτηξε την πένα του στην αφοπλιστική ειλικρίνεια, στην παιδικότητα, κατορθώνοντας να μας χαρίσει άλλη μια αριστουργηματική ιστορία μικρής φόρμας. Χωρίς φιοριτούρες και ίχνος διδακτισμού. Χωρίς περιττές κουβέντες. Λεξιλόγιο κατανοητό για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σ΄ ένα παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό, για τη δύναμη των ομάδων, για τη μοναδικότητα. Σπάνιο όλοι οι αναγνώστες να μπορούν να ταυτιστούν με τον κεντρικό ήρωα-συγγραφικό εύρημα να μην υπάρχουν ονόματα αλλά να ξεχωρίζουμε τις φιγούρες από τα ονόματα ζωϊκών πλασμάτων. Η δυσκολία στα σύντομης έκτασης κείμενα έγκειται στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και των συμπρωταγωνιστών-εδώ όμως αποτυπώθηκαν τέλεια. Ο συγκεκριμένος λογοπλάστης μάς έχει εθίσει στην καλή παιδική/εφηβική λογοτεχνία, σε αυτήν που δεν στέκεται μόνο στην πλοκή, στην γρήγορη εξέλιξη και στο τρίπτυχο "ηρεμία, πρόβλημα, λύση", αλλά σχεδόν σε όλα του τα εγχειρήματα αγγίζει αναγνώστες δύο ταχυτήτων: Στα παιδιά περνά ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Στο "Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;", τους ζητά να μην κρατούν μέσα τους το σκοτάδι, τον φόβο τους, να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να μοιράζονται τον πόνο και τους προβληματισμούς τους και πολλά άλλα τα οποία σας προ(σ)καλούμε να τα ανακαλύψετε διαβάζοντάς το. Για τους μεγάλους κρύβεται όπως και στην  "Αποθήκη" (www.booktourmagazine.com/news/a2015-i-apothiki-ellinoekdotiki/) ένα ερώτημα, το οποίο αγγίζει την καθολική μας βιογραφία. Μήπως η έλλειψη αγάπης, συμπόνιας, σεβασμού, οδηγεί τους νέους σε λανθασμένες αποφάσεις; Δεν υπάρχουν κακά παιδιά μα κακές πράξεις. Γιατί, λοιπόν, οι μικροί μας φίλοι αναπτύσσουν αισθήματα ζήλειας και όχι θαυμασμού; Γιατί ανθεί ο ανταγωνισμός και όχι ο συναγωνισμός; Γιατί μια μερίδα νέων ικανοποιείται από τη σωματική βία και όχι από μια αγκαλιά ή έναν εγκάρδιο φιλικό χαιρετισμό; Ας γαλουχήσουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών γυρίζοντας απλώς την επόμενη σελίδα. Καλή ανάγνωση! 

+ Η εικονογράφος Αιμιλία Κονταίου ξεπέρασε τον εαυτό της. Συμπλήρωσε, αποτύπωσε πιστά, επεξήγησε τις λέξεις. Καθαρές φόρμες, καμία κίνηση εντυπωσιασμού, πλαισίωσε με όση ευαισθησία διαθέτει ένας καλλιτέχνης το κείμενο. Συμπορεύτηκαν μαζί με τον δημιουργό σαν ίσος προς ίσο. Ο εικονοπλαστικός τρόπος προσέγγισης των σκέψεων, θύμισε εικονογράφους εκτός συνόρων. Το εξώφυλλο αν όχι το καλύτερο από τη φετινή ελληνική εκδοτική παραγωγή-ένα από τα καλύτερα. Κείμενο και εικόνες οι οποίες θα άξιζε να "διαβαστούν" και σε άλλες γλώσσες. Οι εκφράσεις των ηρώων εξαιρετικά αποτυπωμένες. Υπήρχε χρυσή τομή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μαγεία της δεύτερης τέχνης (ζωγραφικής). Σαν ουγκιές χρυσού τα χρώματά της-ζυγισμένα με απόλυτη ακρίβεια. Τα θερμά μας συγχαρητήρια. Οπτικό κόσμημα.

+ Το συγκεκριμένο βιβλίο κρύβει ακόμα ένα δώρο! Η πολυαγαπημένη και βραβευμένη εκπαιδευτικός-συγγραφέας-κριτικός βιβλίων και αφηγήτρια παραμυθιών Ελένη Μπετεινάκη, ντύνει με το δικό της βελούδινο ηχόχρωμα την ιστορία σ΄ ένα άνευ όρων ηχητικό ταξίδι υπό τους ήχους αγαπημένων κομματιών κλασικής και όχι μόνο μουσικής. Μια πτυχή του εαυτού της, την οποία ελπίζουμε να συναντήσουμε ξανά-σύντομα! 

- Κανένα πλην. Αληθινό, κλασικό παραμύθι. Από εκείνα με το σκληρό εξώφυλλο, μεγάλα σε μέγεθος που χωρούν στο άνοιγμα της αγκαλιάς τους γονείς και παιδιά. 

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.
 
 
(Από το προσωπικό αρχείο της ζωγράφου-εικονογράφου.)
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.public.gr/product/lyke-lyke-eisai-edo/prod8430860pp/

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη