ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ - Αντώνης Σαμαράκης, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013

2016-06-01 21:41

1954, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, κυκλοφορεί, με την οικονομική συμβολή του συγγραφέα, η συλλογή διηγημάτων "Ζητείται Ελπίς" του Αντώνη Σαμαράκη.

2013, και ενώ η Ελλάδα υποφέρει από την οικονομική κρίση, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός η 92η έκδοση της συλλογής.

 

2016, κάτι παραπάνω από μισό αιώνα μετά την πρώτη κυκλοφορία της, η συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Σαμαράκη, είναι επίκαιρη όσο ποτέ καθώς η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένουν και η δίψα των ανθρώπων για την "ελπίδα" μεγαλώνει.

 

Ο συγγραφέας...

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και ακολούθησε νομικές σπουδές. Για πολλά χρόνια υπήρξε υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας από το οποίο παραιτείται σε ηλικία 44 ετών. Συμμετείχε στην αντίσταση και το 1944, μετά τη σύλληψή του από τους Ναζί, καταδικάζεται σε θάνατο μα κατάφερε να τους ξεφύγει. Την είσοδο του στα ελληνικά γράμματα την κάνει το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων "Ζητείται Ελπίς". Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλα έργα του όπως τα μυθιστορήματα "Σήμα Κινδύνου", "Το λάθος", "Εν ονόματι", οι συλλογές διηγημάτων "Αρνούμαι", "Το διαβατήριο", "Η κόντρα" κ.ά. Τα έργα του Αντώνη Σαμαράκη γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ενώ ο συγγραφέας έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο διηγήματος το 1962, Βραβείο Μυθιστορήματος <<12>> το 1966, Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία το 1970 κ.ά. Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, 8 Αυγούστου του 2003 σε ηλικία 83 ετών ενώ πριν είχε εκφράσει την επιθυμία του ότι μετά το θάνατό του, το σώμα του να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

 

Η συλλογή...

Η συλλογή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954 και αποτελείται από 12 σύντομα διηγήματα που όμως κρύβουν μέσα τους τον πόθο των ανθρώπων για ελπίδα. Τότε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Άνθρωποι που υποφέρουν από διαφορετικές αιτίες μα η ανάγκη τους για μια ελπίδα που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο και την ασχήμια της ζωής τους, είναι ίδια.

Διάβασα τη συλλογή για πρώτη φορά πρίν από τρία χρόνια κι από τότε δεν είναι λίγες οι φορές που γυρνώ ξανά και ξανά στις λέξεις του Αντώνη Σαμαράκη, αναζητώντας κι εγώ τη δική μου ελπίδα.

Τα θέματα των ιστοριών εμπνευσμένα απο την καθημερινότητα όπως και οι χαρακτήρες τους, απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ο λόγος του Αντώνη Σαμαράκη λιτός, περιεκτικός μα τόσο δυνατός που αποκλείεται να μη σε κάνει κομμάτι του μύθου.

Την αυλαία της συλλογής ανοίγει το διήγημα "Ξανθός Ιππότης" όπου ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη δύση της ζωής του, με αφορμή ένα περιοδικό για παιδιά που πέφτει τυχαία στα χέρια του, φέρνει στην επιφάνεια ξανά το μικρό παιδί που κρύβει μέσα του.

Δεύτερο διήγημα "Η σαρξ" στο οποίο ένας νέος εφημέριος καλείται να σώσει την ψυχή και το σώμα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου.

Ακολουθεί "Το ποτάμι". Βαθιά αντιπολεμικό διήγημα όπου μέσα από το θάνατο ενός νεαρού φαντάρου από τον εχθρό, ο συγγραφέας καταδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

 

Τη σκυτάλη παίρνουν τα διηγήματα "Ο τοίχος", "Σ` ένα συνοριακό σταθμό", "Ο ήλιος έκαιγε πολύ", "Μια νύχτα", "Το ποδήλατο", "Και ώραν 7.15μ.μ.", "Το σπίτι", "Πολεμική ιστορία".

Την αυλαία ρίχνει το ομότιτλο διήγημα " Ζητείται Ελπίς". Ο ήρωας ενώ πίνει τον καφέ του στο καφενείο και διαβάζοντας την εφημερίδα του, αναζητά ανάμεσα στις ειδήσεις την ελπίδα που θα σταματήσει τη θλίψη και τον πόνο της μεταπολεμικής περιόδου.

 

"Ξανάριξε μια ματιά στην εφημερίδα: η Ινδοκίνα, η "Κοσμική Κίνησις", το ρεσιτάλ πιάνου, οι δυο αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, οι "Μικρές Αγγελίες"...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ γραφομηχανή...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ραδιογραμμόφωνον...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τζιπ εν καλή καταστάσει...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τάπης γνήσιος περσικός...

Έβγαλε την ατζέντα του, έκοψε ένα φύλλο κι έγραψε με το μολύβι του:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς"

 

Εξήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της, η συλλογή "Ζητείται Ελπίς" του Αντώνη Σαμαράκη είναι επίκαιρη όσο ποτέ κι ελπίζω μέσα από αυτή την μικρή αναφορά μου να κατάφερα να τη φέρω στη μνήμη όσων την έχουν διαβάσει αλλά και να προέτρεψα κάποιους να την αναζητήσουν.

 

Καλή Ανάγνωση

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Η σελίδα του συγγραφέα-αρθρογράφου στο facebook: 

www.facebook.com/charisgantzoudis

 

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/