ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΕ ΜΠΛΕ ΦΟΝΤΟ!

2017-02-09 11:43

ΑΝ δεν είχε βγει φέτος στις αίθουσες το «La la land», το όσκαρ καλύτερης ταινίας θ’ ακολουθούσε τον δρόμο του φεγγαρόφωτος και θα άγγιζε τα μπλε χέρια του Μπάρι Τζέκινς. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με ΑΝ…

Μια ταινία γεμάτη αντιθέσεις, που περνάει με απόλυτη φυσικότητα από την σκληρότητα στην τρυφερότητα, γεμάτη θαρραλέους συμβολισμούς και προβληματισμούς, τόσο βαθιά συγκινητική που σε σημαδεύει … ναι, το «Μoonlight» είναι η ταινία που θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς για το σινεμά του 2016 και σημείο υπερηφάνειας για τους Αφροαμερικάνους καλλιτέχνες.

Και κάπως έτσι θυμήθηκα άλλες τρεις υπερήφανες στιγμές τους…

 

«SHAFT» (1971)

movieposter

Οι κακοί λευκοί μαφιόζοι βρήκαν τον μπελά τους με τον Shaft αρχικά σε 3 ταινίες στην μεγάλη οθόνη και στην συνέχεια στην μικρή με 7 επεισόδια, σκορπώντας μπουνιές, κλωτσιές και πανικό σε ότι κινιόταν υπόπτως εντός κι εκτός Χάρλεμ! Ναι, υπήρχε ζωή μετά τον Σ. Πουατιέ, όπως και μεγάλο στούντιο που έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο σε Αφροαμερικανό ηθοποιό! 

 

«ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ» (1989)

Wikipedia

Η ταινία που μίλησε με τον πιο άμεσο κι εύστοχο τρόπο για την συνύπαρξη διαφορετικών φυλών, την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους και την χυδαιότητα του ρατσισμού. Εκπληκτικό σκηνοθετικό ύφος απ’ τον  S. Lee, ο οποίος μπορεί να μην είχε την εξέλιξη που περιμέναμε όλοι, βλέπει την ταινία του όμως να ποζάρει ακόμα στις λίστες με τις πιο σπουδαίες δημιουργίες του προηγούμενου αιώνα!

 

«12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ» (2013)

Buzzfeed

Tιμή και δόξα για τον πρώτο μαύρο σκηνοθέτη (Σ. Μακ Κουήν) που σήκωσε το όσκαρ καλύτερης ταινίας! Το επικό αντιρατσιστικό δράμα δικαίως πήρε το όσκαρ καθώς κι όλα τα βραβεία εκείνης της χρονιάς, αφού τόσο η σπουδαία παραγωγή, όσο και ο πλούτος των μηνυμάτων της ταινίας ήταν ιδιαίτερα υψηλός… 

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.