Βέλγικος Κινηματογράφος: Αγαπημένες ταινίες και… τα Στρουμφάκια!

2016-04-07 09:05

Ο Γ. Φαμπρ είναι ένας εκκεντρικός Βέλγος καλλιτέχνης ο οποίος σκηνοθετικά αρέσκεται να διανθίζει τα έργα του με σκηνές σεξουαλικής βίας και μακάβριες στιγμές και οι θεατές συνήθως αποχωρούν απ’ την αίθουσα λούζοντάς τον με επιφωνήματα αποδοκιμασίας… το δικαίωμα του καλλιτέχνη στην έκφραση και το δικαίωμα του θεατή, όταν του προσβάλεις την αισθητική! Στην απέναντι όχθη ο Πεγιό, επίσης Βέλγος, δημιουργός των κινουμένων σχεδίων "Στρουμφάκια". Τρεις γενιές παιδιών παρακολουθούν τις ιστορίες απ’ το 1958 και παράπονο δεν έχει ακουστεί… μόνο επιφωνήματα χαράς! Άρα;… Υπάρχουν κι υπέροχοι Βέλγοι κι όσον αφορά το σινεμά τους θα σας θυμίσω ταινίες τους που λατρέψαμε. Στις αναρτήσεις εδώ θα βρείτε αναφορά για την ταινία των Ζαν Πιερ & Λυκ Νταρντέν «Δυο μέρες και μια νύχτα», όσο και για πρόσφατη την σουρεαλιστική κωμωδία «Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη». Σας έχω κι άλλες…

 

«Το παιδί με το ποδήλατο» (2011)

Alualuana

Ιδιόμορφο αφηγηματικό στυλ και κοινωνικός προβληματισμός είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των αδερφών Νταρντέν. Μια επώδυνη ιστορία ενηλικίωσης με διφορούμενο φινάλε και το Μέγα Βραβείο απ’ το φεστιβάλ των Καννών είναι οι δυο βασικοί λόγοι για να την δείτε!

 

«Ραγισμένα Όνειρα» (2012)

Aceshowbiz

Βραβείο κοινού στο Βερολίνο και 5 υποψηφιότητες για τα ευρωπαϊκά βραβεία για ένα υπέροχο ερωτικό μελόδραμα που σου κλέβει την καρδιά με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και το σάουντρακ. Σκηνοθετεί ο Φέλιξ Φαν Γκρόνιγκερ ο οποίος μετουσιώνει με την βοήθεια του μοντέρ Ν.Λιούνεν ένα «βαρύ» θεατρικό, σ’ ένα υπέροχο κινηματογραφικό δράμα. 

 

«Τοτό ο ήρωας» (1990)

Cinemagia

Φιλοσοφική ελεγεία γύρω απ’ τον υπαρξισμό, θυελλώδες μοντάζ που σε παρασύρει σ’ ένα παιχνίδι ταυτοτήτων και μια απ’ τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές της έννοιας «Παρέλασε όλη η ζωή μου σε μια στιγμή»! Τέσσερα Ευρωπαϊκά βραβεία, βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας σε φεστιβάλ Καννών όπως και στα βραβεία  Σέζαρ.

Υ.Γ.: Ευχαριστώ τον Χρήστο Μαχαίρα για την πολύτιμη βοήθεια του στις ταινίες της Marvel… να τα λέμε όλα!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.