Βαγγέλης Χερουβείμ-Περί Γκρεκόνων σκιάς, εκδόσεις Γαβριηλίδης

2016-12-29 10:33

Περί Γκρεκόνων σκιάς

Ηγεμόνες, Ησυχία και Εξέγερση στον Τροϊκό Μεσαίωνα

Του Βαγγέλη Χερουβείμ

Εκδόσεις  ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

“Τα παραμύθια όλα δεν είχαν δράκο, ούτε καν  τ’ασπρόμαυρα-αυτό το μάθαμε ήδη από το δημοτικό. Περίπου τότε, στη Μεταπολίτευση, δημοψήφισμα μας αποκάλυψε πως και βασιλόπουλα έχουν πολύ λίγα παραμύθια, ευτυχώς. Έκτοτε μείναν μερικά μόνο που εξακολουθούσαν να μιλούν για ισχυρούς, οξύθυμους γιγαντες και καλόκαρδους-έστω και γκρινιάρηδες νάνους...

…Δεν έχει μίτο ο Λαβύρινθος-η Αριάδνη τέθηκε σε καθεστώς κινητικότητας...

“γιατί γιαγιά; “ την ρώτησε η Κοκκινοσκουφίτσα στην τελευταία τους συνάντηση, «η κοιλιά σου έχει γίνει σαν το στέγαστρο του Καλατράβα»

«Γιατί μαζί τα φάγαμε» απάντησε η γιαγιά με καθόλου αναγνωρίσιμη φωνούλα!”

Κάπως έτσι ξεκινά ένα υπέροχο μεσαιωνικό παραμύθι γεμάτο αλληγορίες, πολτικές αιχμές και άφθονο χιούμορ!

Θα μπορούσα να πω  ότι πρόκειται στην ουσία για την πιο απολαυστική μεταφορά της μνημονιακής Ελλάδας σε ένα παραμυθότοπο, αν δεν υπήρχαν σημεία που μελαγχολείς, σφίγγεται ο λαιμός σου και θες λίγο να κλάψεις αλλά δεν μπορείς, γιατί τα έζησες και τα ζεις ακόμα... αλλά πάλι ο συγγραφέας, σαν καλός παραμυθάς, θα σε πάρει από το χέρι θα σε κάνει να ξεκαρδιστείς με την εσκεμμένη και πολύ πονηρή παραποίηση ονομάτων, προσώπων και καταστάσεων, θα σου κάνει κι ένα μίνι ταξιδακι στην πρόσφατη ιστορία, αρκούντως τσουχτερό και αμείλικτο, και μετά θα σε χαϊδέψει πάλι, όπως μόνο οι γιαγιάδες κι οι παραμυθάδες ξέρουν να κάνουν καλά!

“….Σ’αυτό το παραμύθι δεν βρέθηκε ούτε ένας αχάριστος ιθαγενής να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός».Αυτές τις κακοήθειες  τις σκαρφίστηκε ο Χανς  Κρίστιαν  Αντερσεν .Αυτός ήτο Δανός. Κι εμείς δανεικά στα παραμύθια μας δεν βάζουμε”

Ολο αυτό το  παραμύθι- χρονικό της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας στην πραγματικότητα είναι η συγκέντρωση του υλικού της ραδιοφωνικής εκπομπής «Κόκκινη κλωστή δεμένη».... 

Ο  ονειρικός υφαντής Βαγγέλης Χερουβείμ εξακολουθεί να «γνέθει» καθημερινά στην ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή του 105,5 στο Κόκκινο, την συνέχεια του παραμυθιού της μνημονιακής Γκρεκονίας.

 

«Το φραπεδόζουμο ήταν κορυφαίο σύμβολο στο σημειολογικό σύμπαν του γκρεκονικού Μεσαίωνα. Έμβλημα της βιασύνης και της μονιμότητας. Σήμα της στιγμής και της αέναης διάρκειας.Κάτι ανάμεσα σε στερεοποιημένο υγρό και ρευστοποιημενο κατακάθι, παρέπεμπε  στην ταχύτατη  κινητικότητα της Τάφρου με τα αφρολύματα και την ακινησία των ιζημάτων  του βυθού».

Σημ. Η βοηθός της στήλης, Ντζου η βιβλιόγατα, ήταν αυτή που επέμενε να παρουσιάσουμε το βιβλίο αν και προσφατως μου εξομολογήθηκε ότι προτιμά το σιντί που συνοδεύει την έκδοση. (Είναι γνωστή η αδυναμία της στον κο Χερουβείμ για λόγους που δεν θα αναλύσω τώρα!)

 

Περισσότερα για το βιβλίο και τoν ίδιo τoν συγγραφέα θα βρείτε στον κόμβο τής Βιβλιονέτ: goo.gl/gw9xB5

 

Για το BOOK TOUR, Εύα Γ. Χαραλαμποπούλου.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη