«Τρέχω και δεν προλαβαίνω»

2017-03-05 16:40

«Γέρε» χρόνε φύγε τώρα πάει η δική σου η σειρά…  Όχι, όχι, αγαπημένοι μου, δεν έχω μπερδέψει τις εποχές! Απλά σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να αναφερθώ λιγάκι στο θέμα του χρόνου που αφιερώνουμε στα παιδιά μας , που καμιά φορά η δυσκολία διαχείρισής του φέρνει μοιραία ρίξεις, μουτράκια, προσωπικές ενοχές και παντός τύπου συννεφιασμένα συναισθήματα. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αφιερώσω αυτό το άρθρο στις μανούλες που κάνουν πραγματικά έναν υπέροχο αγώνα δρόμου, που λέγεται «μεγαλώνω το παιδί μου» και καμιά φορά δυσανασχετούν με το χάος που μπορεί να νιώσουν από την έλλειψη χρόνου.

Δεν ξεκίνησα, λοιπόν, τυχαία με αυτή τη φράση, αγαπημένες μου, αλλά πάντα πίστευα πως κάθε λεπτό που περνάει χαρίζει και μια νέα γνώση ή ένα νέο συναίσθημα άλλοτε πρωτόγνωρο κι άλλοτε πιο ώριμο. Στη συνέχεια δίνει τη σκυτάλη στο νέο λεπτό, στη νέα ώρα, στο νέο χρόνο. Φυσικά καμία γνώση δεν πάει χαμένη αντιθέτως  συμπληρώνεται, ολοκληρώνεται και μεστώνει στο αμέσως επόμενο λεπτό. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσες τέτοιες πολύτιμες «συναντήσεις» με το νέο θα χάναμε ή έχουμε χάσει από την απελπισία που νιώθουμε κάθε φορά  που σκεφτόμαστε πως κάτι δεν θα προλάβουμε να κάνουμε ή πραγματικά δεν προλάβαμε. «Ε ΚΑΙ;» θα θυσιάσετε οτιδήποτε όμορφο μπορείτε να κερδίσετε ακόμη και από τον λίγο χρόνο που θα αφιερώσετε με τα βλαστάρια σας στο βωμό του φόβου πως τελικά δε θα προλάβετε τίποτα από  όσα προγραμματίσατε; Σας είπε κανένας πως θα επέλθει καμιά βαρύτατη ποινή αν κάτι δεν προλάβετε να κάνετε ή απλά τα στερεότυπα που οι περισσότεροι από εμάς επιτρέψαμε να εισβάλλουν, να ριζώσουν και να καθορίσουν τη ζωή μας και ότι νιώθουμε οπλίζουν τη σκέψη μας και μας πυροβολεί;

Και κάπου εδώ θα δώσω λίγο χώρο στην έννοια του ποιοτικού χρόνου που τόσο συχνά ακούμε αλλά νομίζουμε πως κάπου αλλού συμβαίνει κι όχι στο σπιτικό μας. Μη νομίζετε ότι δεν μπορείτε κι εσείς να περνάτε ποιοτικότερο χρόνο με τα αγγελούδια σας. Λαθεμένα κατά τη γνώμη μου κάποιες θεωρείτε πως πρέπει να περνάτε ατέρμονες ώρες σε ειδικούς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών ή σε πανάκριβες εκδηλώσεις ή μιλώντας τα για τα βαθύτερα νοήματα της ζωής. Πιστεύω πως η αλήθεια βρίσκεται κρυμμένη σε λιγότερο χρόνο από όσο φαντάζεστε και σε πιο απλές και καθημερινές συνήθειες και συναισθήματα. Φυσικά και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν λέω πως δε χρειάζονται πού και πού και τα προαναφερθέντα, αλλά δεν βρίσκεται μόνο εκεί η ουσία και σίγουρα όποιος σας «κακοχαρακτηρίσει» σε περίπτωση που δεν αποτελούν συνήθειές σας απλά νιώστε λύπη που ακόμη ένας γονέας καλύπτει τις προσωπικές του ενοχές αγοράζοντας ακριβά δώρα ή ακριβά θεάματα στα βλαστάρια του συστηματικά, αλλά δεν έχει μυρίσει ποτέ το κεφαλάκι τους μετά το μπάνιο, δεν έχει ακούσει τα χαχανητά τους όταν περιγράφουν ένα αστείο περιστατικό της ημέρας τους και γενικότερα δεν χαίρεται τις μικρές απολαυστικές «αποδράσεις» που του προσφέρει ένα πιτσιρίκι.

Ακολουθήστε, λοιπόν,  ένα σχετικά συγκεκριμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητα του παιδιού σας παρέχοντας του την ασφάλεια που μπορεί να του χαρίζει αυτή η αίσθηση προστασίας και φροντίδας που του παρέχετε.

Μην ξεχνάτε να κλέβετε λίγο χρόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια απλών δραστηριοτήτων για να αστειευτείτε μαζί του και να αφουγκραστείτε ότι έχει να μοιραστεί. Προσπαθήστε να εξοικονομείτε χρόνο κάνοντας μαζί εργασίες που θα μπορούσατε να κάνετε μόνες σας όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, το μαγείρεμα, το συμμάζεμα του δωματίου και άλλες τέτοιες δουλίτσες που απαιτούν  χρόνο και ενέργεια. Πιστέψτε με θα μεταμορφωθούν στους πιο καλούς βοηθούς και μέσα από απλές καταστάσεις θα παίρνουν χαρά και που θα σας έχουν πιο πολύ κοντά τους και που θα νιώθουν πολύ χρήσιμα. 

Επιπλέον και αυτό αφορά τις μανούλες που έχουν περισσότερα από ένα αγγελουδάκια, μπορείτε να αφιερώνετε λίγο αλλά αποκλειστικό χρόνο σε κάθε ένα κάνοντάς το να νιώθει υπέροχα. Αν για σας φαντάζει ασήμαντος ο ελάχιστος χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κάθε παιδί για εκείνα αυτά τα έστω λίγα λεπτά θα πρωταγωνιστούν στις μελλοντικές του αναμνήσεις.

Μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας, αγαπημένες μου! Δεν γεννήθηκε καμία έτοιμη μαμά, αλλά μπορεί να αποτελέσετε την έμπνευση σε κάποια ανθρωπάκια να γίνουν τόσο σπουδαίοι γονείς όσο εσείς με τα λάθη σας και τα σωστά σας!

 Και μην ξεχνάτε ο χρόνος μπορεί να μη γυρίζει πίσω, αλλά έχει την γενναιοδωρία να δίνει δεύτερη ευκαιρία που λέγεται αύριο…

Καλή αντάμωση!!!

 

«Τικ τακ..»
 

Στο τικ του μας ξυπνά, στο τακ μας ξαγρυπνά.

Ποιος είναι όμως ο κύριος που τον ύπνο μας χαλά;

«Εγώ είμαι ο κύριος ο Τικιτικιτούλης,

που χρόνο με φωνάζουνε

και είμαι αταχτούλης.

Στη θέση μου δεν κάθομαι,

γιατί πολύ βαριέμαι,

τις ώρες επισκέπτομαι και στα λεπτά κρεμιέμαι.

 

Κι εκείνες οι αφιλότιμες μόλις με βαρεθούνε,

τους δείχτες μου προστάζουνε

να παν να κουνηθούνε.

Τότε φωνάζει ο ψηλός τον άλλον τον κοντούλη

να τρέξει γρήγορα πολύ την ώρα να προφτάσει

 μην τύχει και του φύγει

και τη στιγμούλα χάσει!»

                                                                Γ.Μ. 

 

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη