«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΚΡΙΝ»: Η αβάσταχτη ελαφρότητα των θερινών σινεμά…

2018-07-23 12:11

Υπάρχουν αποδεδειγμένα δύο μέρη στον κόσμο που το μυαλό των ανθρώπων αδειάζει από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις δυσάρεστες σκέψεις: τα βιβλιοπωλεία και τα θερινά σινεμά! Από την μία η μυρωδιά των σελίδων στο ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, από την άλλη η μυρωδιά γιασεμιού και νυχτολούλουδων απελευθερώνει τις απαραίτητες χαλαρωτικές ορμόνες του εγκεφάλου για να αδρανήσουν όλα τα ενοχλητικά θέματα που τριγυρνούν εκεί μέσα. Τι άλλο χρειάζεται;… μια απλή γλυκιά ιστορία, σαν εκείνη απ’ το «Βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν»!

 

Myfilm

 

H ταινία που απέσπασε στα φετινά βραβεία Γκόγια τα καλύτερα: ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου! Μυρίζει έντονα «Chocolat», αλλάζοντας τα γλυκίσματα με βιβλία, με μία εξίσου αντισυμβατική ηρωίδα πανέτοιμη να κλονίσει τα συντηρητικά επαρχιακά ήθη, με καλούς και κακούς συμπρωταγωνιστές, αλλά δίχως την πρωτοτυπία και την αντίστοιχη τόλμη στις εντάσεις της. Πιθανόν αυτή η χαμηλότονη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ως γυναίκα ή η επιμονή για την πνευματική αφύπνιση της κοινωνίας μέσω της λογοτεχνίας, να γοήτευσε τόσο πια τα μέλη της επιτροπής των Γκόγια; Οι πρωταγωνιστές πάντως, Έμιλι Μόρτιμερ και Μπιλ Νάι ως βιβλιοπώλης και βιβλιοφάγου αντίστοιχα, αλλά και η Πατρίσια Κλάρκσον στο ρόλο αρχόντισσας της τοπικής φεουδαρχίας,  υπηρετούν άψογα την διασκευή του έργου της Πενέλοπι Φιτζέραλντ και βάζουν το λιθαράκι τους τονίζοντας την δραματικότητα που επιτρέπει η διασκευή του βιβλίου.

Το θέμα είναι ότι ακόμα και χωρίς τις δάφνες των βραβείων θα νιώσεις εκείνη την αβάσταχτη ελαφρότητα των θερινών σινεμά και θα φύγεις μ’ ένα ελαφρύ χαμόγελο… είναι ένα κάποιο κέρδος κι αυτό στις μέρες μας!

Υ.Γ.: Καλό καλοκαίρι σινεφίλ φιλαράκια μου!!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.