Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

2018-11-20 08:38

«Μπορεί να φαντάζεσαι τον εαυτό σου ασφαλή και να πιστεύεις ότι είσαι δυνατός. Και όμως, μια τυχαία ανταύγεια στο χρώμα ενός δωματίου ή στον πρωινό ουρανό, ένα συγκεκριμένο άρωμα που κάποτε είχες αγαπήσει και φέρνει μαζί του λεπτές αναμνήσεις, ένας στίχος από κάποιο ξεχασμένο ποίημα που ξαναδιάβασες τυχαία, ή η καντέντσα μιας μελωδίας που είχες σταματήσει από καιρό να παίζεις -Ντόριαν, πίστεψέ με, από κάτι τέτοια πράγματα εξαρτάται η ζωή μας. Ο Μπράουνινγκ κάπου είχε γράψει γι' αυτό. Εμείς μόνο το φανταζόμαστε με τις αισθήσεις μας. Είναι στιγμές που μου έρχεται ξαφνικά το άρωμα της άσπρης πασχαλιάς, και είναι σαν να ξαναζώ από την αρχή τον πιο παράξενο μήνα της ζωής μου».

 

Μου πήρε μήνες να διαβάσω το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» κόντρα στη σημερινή αντίληψη, όπου κριτήριο για το «καλό» βιβλίο είναι η ταχύτητα που το καταβροχθίζει ο αναγνώστης. Στις μέρες μας έχουμε γεμίσει αφρό, ευκολοδιάβαστα ψυχαγωγικά βιβλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πυκνός λόγος είναι δύσκολος ή κουραστικός.
Και αυτό το συνειδητοποιείς όταν πέσει στα χέρια σου ένα τέτοιο διαμάντι. Μέσα σε ούτε καν 300 σελίδες συναντάμε ένα κομψοτέχνημα πυκνής γραφής, μια απίστευτα διεισδυτική σκέψη και τον καυτηριασμό της βικτοριανής ηθικής αλλά και σημερινών καταστάσεων.
Με γλώσσα που τσακίζει, με έναν συνδυασμό ποίησης, τρόμου, φόβου, αγωνίας, ψυχογραφήματος και λεπτής ειρωνείας ο Όσκαρ Ουάιλντ, προσπερνάει κάθε καλούπι, παντρεύει τα είδη μεταξύ τους και παρασύρει τον αναγνώστη σε μια μοναδική εμπειρία.

Οι διάλογοι του Ντόριαν Γκρέι με τον Λόρδο Χένρι αλλά και με τα μέλη της αριστοκρατικής κοινωνίας είναι απολαυστικοί. Όπως, επίσης, οι λεπτεπίλεπτες περιγραφές, μια γλώσσα-στολίδι και ο τρόμος που εντάσσεται αρμονικά στο κείμενο με το όλο στήσιμο της ατμόσφαιρας, δίχως να ξεπέφτει σε ευτελή         κόλπα.
Αξίζει να το διαβάσετε,  αυτά τα βιβλία προσφέρουν.

 

Για το Book-Tour, Κωνσταντίνα Κοράκη.

Η Κωνσταντίνα Κοράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στους ιστότοπους: Book-Tour, Fractal, τοβιβλιοnet, nyctophilia.gr. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο: «Η Ανταριασμένη, οι Φίλοι και τα Κτήρια» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσουν το μυθιστόρημά της «Σαφένια» και η νουβέλα «Η Λέσχη των Χρωμάτων» και τα δύο από τις εκδόσεις Λυκόφως.

https://konstantinakoraki.wordpress.com/

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/