«Το παιδί μου … ο Πινόκιο»

2018-11-05 18:07

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει, αγαπημένοι μου, να είστε θεατές σε μια εξαιρετική «παράσταση» στημένη από μικρούς «ηθοποιούς» και  με τα βίας να καταφέρετε να μην ξεσπάσετε σε τρανταχτά γέλια ακούγοντας για τις υπερφυσικές τους δυνάμεις  ή τα εξωπραγματικά τους ταξίδια το… σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε κάποιο μέρος που είναι βγαλμένο σίγουρα από το αγαπημένο τους παραμύθι!

Αυτή είναι μια χαριτωμένη συνήθεια κυρίως των μικρών παιδιών, που μάλλον δεν μπορούν να διακρίνουν ακόμη την αλήθεια από το ψέμα, με αποτέλεσμα η φαντασία τους να μπλέκεται με την πραγματικότητα και να μας χαρίζουν ένα ατελείωτο κουβαράκι μύθων, που όποιος τυχερός το ξετυλίξει και τα αποτυπώσει σε φύλλα χαρτιού είναι πιθανό να δει το όνομά του τυπωμένο σε εξώφυλλο παιδικού παραμυθιού.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, αγαπημένοι μου, που τα ψέματα δεν αποτελούν μέρος της δημιουργικής φαντασίας των παιδιών, αλλά μια συνήθεια που τις ρίζες της μπορούμε να τις ψάξουμε σε διάφορες αιτίες.

Μια από αυτές είναι ο φόβος. Θυμηθείτε πόσες φορές δεν επικαλεστήκατε «αθώα» ψεματάκια προκειμένου να βγείτε από τη δύσκολη θέση που τυχόν βρεθήκατε! Σκεφτείτε αν εσείς το είχατε ανάγκη πόσο το χρειάζονται το ψεματάκι τους τα παιδιά από φόβο μην τιμωρηθούν για κάποια σκανδαλιά που έκαναν.

Άλλος λόγος, αγαπημένοι μου, που τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα είναι λόγω της κακής τους αυτοεικόνας. Παλεύουν καθημερινά ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας να πείσουν τους γύρω τους πως είναι κάποιοι άλλοι, ώστε να γίνονται αρεστοί και αποδεκτοί κυρίως από τους συνομηλίκους τους. 

Επίσης μην ξεχνάτε,πως δίπλα στο λήμμα μίμηση υπάρχουν φωτογραφίες αμέτρητων παιδιών που σίγουρα δεν μιμούνται πάντα το σωστό! Προσέχουμε, λοιπόν, μην τυχόν και είμαστε εμείς οι ίδιοι οι «δημιουργοί» των μικρών «Πινόκιο».

Ωστόσο τα καλά νέα είναι πως η τάση ενός μπόμπιρα να λέει ψέματα δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει! Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό θέλει κόπο και μια συνεπή στάση από την πλευρά των ενηλίκων. Συνηθίζω να λέω πως δεν πιστεύω πως οποιοσδήποτε άνθρωπος αλλάζει μέσω της τιμωρίας. Αυτό θα μοιραστώ και σήμερα μαζί σας. Ας μη χανόμαστε σε άκαρπες τις περισσότερες φορές προσπάθειες ανατροπής μιας κατάσταση μέσω τιμωριών, αλλά σε ουσιαστικό διάλογο με τα αγγελούδια μας που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καμία προσπάθεια δεν ευόδωσε από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο και υπομονή η αλλαγή, για να έχει και αποτέλεσμα μακροπρόθεσμο. Εξηγήστε τους τη σημασία και την αξία του να είμαστε ειλικρινείς. Αναφέρετε παραδείγματα  που το ψέμα οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό και απογοήτευση και φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούν σε αποξένωση από ανθρώπους που έχουμε πικράνει εξαιτίας κάποιου ψέματος.

Δώστε τους το χώρο και τον χρόνο αφενός να αισθανθούν άνετα μαζί σας και ασφαλείς κι αφετέρου να αντιληφθούν τις συνέπειες του να λένε ψέματα.

 Ακούστε προσεκτικά ότι έχουν να σας πουν χωρίς να έχετε πάρει τη θέση του δικαστή αλλά ενός ανθρώπου που είναι εκεί να τους δώσει τη γνώση ή ακόμη και να τους δείξει τον δρόμο.  Δεν θέλετε να είστε αυτός που βάζει «ταμπέλες», αλλά αυτός που χτίζει μια ειλικρινή και δυνατή προσωπικότητα!

Εμπιστευτείτε, αγαπημένοι μου, τα βλαστάρια σας για να σας εμπιστευτούν κι εκείνα. Και μην ξεχνάτε το ψέμα είναι ένα δωμάτιο που κρύβει ανείπωτα λόγια, φόβους, άγχη και απογοητεύσεις. Αντί να το κρατάμε, λοιπόν, «κλειδωμένο» ας το ανοίξουμε με θάρρος κι ας αντικαταστήσουμε όλα τα προηγούμενα με ελευθερία και εμπιστοσύνη… Κάτι μου λέει πως αυτή η «ανακαίνιση» θα είναι το θεμέλιο για μια προσωπικότητα σίγουρη και ασφαλή!

Να τους θυμίζετε πάντα πως η αλήθεια μπορεί και να πονέσει μια φορά αλλά το ψέμα μπορεί και να πονέσει για πάντα!

Καλή αντάμωση!

 

«Σαν τον Πινόκιο»

Είμαι τόσα δα μικρούλης,

όμορφος και πονηρούλης.

Αν καμιά φορά φοβάμαι

την αλήθεια για να πω

είναι βλέπεις που φοβάμαι

στον «σκεφτούλη» να μην μπω.

Δεν μπορώ τις τιμωρίες,

 δεν μ’ αρέσουν οι φωνές,

λέω κανένα ψεματάκι,

αλλά ψεύτη μη με λες.

 Σου υπόσχομαι μανούλα μου

πως σαν θα μεγαλώσω

μονάχα την αλήθεια

εγώ θα λέω

κανένα να μην πληγώσω!

                                    Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Γαβρή Μελίνα.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/