ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ – Μιχάλης Δέλτα, Εκδόσεις Πανός, 2016

2017-02-01 19:51

 

 

 

 

 

«Θέλω κάθε μέρα, 

με όποιον τρόπο 

να με τιμώ.

Χωρίς το υπό -

Δίχως το υπέρ - »

[Affirmation, σελ. 12]

 

 

 

 

 

 

Φεβρουάριος. Δεύτερος μήνας του χρόνου και εγώ είμαι για ακόμα μια φορά εδώ για να μοιραστώ μαζί σας, μέσα από τη στήλη «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία» τις σκέψεις μου για κάποιο βιβλίο. Κάθε μήνας που περνάει αγαπάω όλο και περισσότερο αυτή τη στήλη γιατί με κάνει να θυμάμαι όλα τα “διαβάσματα” μου. Με βάζει σε μια διαδικασία να αναμοχλεύω ότι χρόνια στοιβάζεται στη βιβλιοθήκη μου μα και ότι έχει χαραχτεί βαθιά στην ψυχή μου μέσα από τα λογοτεχνικά έργα σπουδαίων ανθρώπων.

Ένας άλλος λόγος που είμαι χαρούμενος με αυτή τη στήλη είναι γιατί με παρακινεί να ανακαλύπτω νέες φωνές, νέους δημιουργούς που με το έργο τους έρχονται και χτίζουν κάτι παραπάνω σε αυτό που υπάρχει ήδη και σου ανοίγουν νέες πόρτες, σε κάνουν να δεις με άλλο τρόπο τα πράγματα. Αυτό συνέβη και με το βιβλίο του Μιχάλη Δέλτα «Το φως των λέξεων» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 από τις εκδόσεις του Γιώργου Χρονά «Οδός Πανός».  

 

«Εγώ είμαι οι γονείς μου, οι φίλοι μου, οι σύντροφοί μου. Είμαι όλα όσα μου λείπουν. Αναλαμβάνω την διαπαιδαγώγηση που ποτέ δεν έλαβα, δέχομαι να μου δώσω την αγάπη που δεν πήρα όπως την είχα ανάγκη. Επιτρέπω να μου αποκαλυφθεί δίχως κανέναν φόβο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης κοιτάζοντας ψηλά λαμβάνοντας τις αντανακλάσεις μέσα μου. Αποσυνδέομαι από ο,τιδήποτε δημιουργεί Σκιά, από ό,τι πεισματικά δεσμεύει με χαμηλές συχνότητες διακαών πόθων. Παραδίνομαι με απόλυτη εμπιστοσύνη στο Άγνωστο. Ο Ουρανός μέσα μου»

[Είμαι, σελ. 14]

 

Τον Μιχάλη Δέλτα τον γνώριζα σαν μουσικό. Αρχικά σαν μέλος του συγκροτήματος «Στέρεο Νόβα» κι αργότερα μέσα από την προσωπική του πορεία. Γνώριζα επίσης τα τραγούδια που έγραφε για την Τάνια Τσανακλίδου, μιας και η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια είναι από τις αγαπημένες μου. Πρόσφατα τον ανακάλυψα και ως συγγραφέα.

Η δίψα μου να έρθω σε επαφή με έργα νέων (για εμένα) δημιουργών με οδήγησε και πάλι να ψάχνω με τις ώρες τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Σε μια αναζήτηση έπεσε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο του Μιχάλη Δέλτα. Ο τίτλος με παρακίνησε αμέσως να γυρίσω και να διαβάσω το οπισθόφυλλο και χωρίς να μπορώ να σταματήσω βούτηξα στις μέσα σελίδες. «Ο κύκλος», «Είμαι», «Ό,τι», «Σώμα», ήταν  τα πρώτα κείμενα που διάβασα και με οδήγησαν στο ταμείο του βιβλιοπωλείου.

Σε δυο μέρες είχα διαβάσει όλα τα κείμενα. Κάποια δυο και τρεις φορές. Σε κάποια επιστρέφω κάθε τόσο γιατί υπάρχουν μέσα μου και συνεχίζουν να αναζητούν την προσοχή μου. Η άποψη μου για το βιβλίο «Το φως τον λέξεων» και τα κείμενα που το αποτελούν είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται για ποιήματα, διηγήματα ή ιστορίες λογοτεχνικές μα για βιώματα που ο δημιουργός του συνέλεξε στη διαδρομή της ζωής του και τώρα απαλλαγμένος από το φόβο ή την αγωνία τα μοιράζεται μαζί μας. Είναι η προσωπική του αναζήτηση, οι δικές του σκέψεις, η δική του αλήθεια κι όλα αυτά με τρόπο μαγικό “κουμπώνουν” μέσα μας και γίνονται η δική μας αναζήτηση, οι δικές μας σκέψεις, η δική μας αλήθεια.

«Θα φτιάξω μια ζεστή σούπα

ανέβα επάνω και φέρε λίγο ψωμί κι αγάπη

αν έχεις»

[Μεσημεριανό Γεύμα, σελ. 45]

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 και εγώ, επτά μήνες μετά, πήρα στα χέρια μου την έκτη έκδοση. Ο αναγνώστης θέλει την αλήθεια, την αποζητά για αυτό το λόγο κάθε τέτοια προσπάθεια την αγκαλιάζει και την επιβραβεύει.

Είμαι σίγουρος πως το βιβλίο «Το φως των λέξεων» του Μιχάλη Δέλτα θα αποτελέσει (όπως και για εμένα) και για εσάς μια υπέροχη εμπειρία ανάγνωσης. Θα κλείσω με τα λόγια του δημιουργού στο οπισθόφυλλο:

 

 «Τα συγκεκριμένα κείμενα, ξεδιπλώνουν αναζητήσεις μου που εφάπτονται σαν αμαξοστοιχία στις ράγες του μεγάλου ταξιδιού της ζωής. Κάποιος χάνει το τρένο, άλλος όχι. Δεν έχουμε όλοι την ίδια θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορούμε να την αποκτήσουμε. Όπου θέση, βάλε τη λέξη συνείδηση.  Αν σε ενοχλεί αυτή η λέξη, τότε αλλάζεις κατεύθυνση κι αδιαφορείς για αυτό το βιβλίο. Εάν οι αναγνώστες αυτών των κειμένων εχθροί και φίλοι, απαιτούν να είναι διασκεδαστικά τότε χάνουν το χρόνο τους, ή και το τρένο. Είμαι παρών και συμπράττω στον βαθμό που είναι εφικτό μαζί με τη μουσική και την εμπειρία μου, με απόλυτη την αίσθηση της ευθύνης αυτής. Όταν κάποιες φορές το παρακάνω είναι επειδή κι εγώ βρίσκομαι σε εξέλιξη, αλλάζω διαρκώς βαγόνια, στέκομαι όρθιος για χρόνια χωρίς θέση, κουράζομαι, αγανακτώ, πέφτω μέχρι τη στιγμή που βρίσκω τη δική μου από όπου απολαμβάνω την υπέροχη θέα. 'Όλα όσα προσπερνάμε κι εκείνα που θολά από το τζάμι βλέπω να έρχονται.

Μιχάλης Δέλτα»

 

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751



 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751