«The Handmaid's Tale»: Το πορφυρό καλλιτέχνημα της τηλεόρασης!

2018-09-10 21:30

Ο Τ. Όργουελ κρατούσε το χρυσό μετάλλιο για το πλέον δυστοπικό μυθιστόρημα («1984») μέχρι το 1985, όταν και κυκλοφόρησε το The Handmaid's Tale (ελληνιστί: «Η ιστορία της πορφυρής δούλης», εκδόσεις Εστία)  της Μ. Άτγουντ. Έκτοτε οι  πιο άγριες ανατριχίλες για το ζοφερό μας μέλλον προέρχονται από την πένα της κυρίας Μάργκαρετ! Η μεταφορά του προφητικού βιβλίου της στην μικρή οθόνη αποτέλεσε το οπτικό μας εισιτήριο σ’ ένα σύμπαν όπου ο φασισμός, ο φονταμενταλισμός και η παντελής έλλειψη ελευθερίας αποτελούν την εφιαλτική καθημερινότητα. Ένα σύμπαν που σου υπενθυμίζει ότι όσο επιτρέπεις τις νύχτες στα φαντάσματα να κρύβονται πίσω από την κουρτίνα, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες μια μέρα να τα βρεις να στρογγυλοκάθονται στο σαλόνι σου. Θα τον ζήσεις τον εφιάλτη και θα είναι μέρα μεσημέρι…

Tmdb

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία Emmy και πιθανότατα η σειρά θα σαρώσει κάμποσα από δαύτα… και πώς να γίνει αλλιώς σε μια Αμερική που ζει τον εφιάλτη του Τραμπ! Οι συγκρίσεις με τις μελλοντολογικές θεωρίες της Άτγουντ είναι ανατριχιαστικά ταυτισμένες με την σημερινή πραγματικότητα. Όσο αυτό το νεοσυντηρητικό σύστημα γιγαντώνεται, τόσο ο φόβος για την απόλυτη στέρηση ατομικών ελευθεριών θα παίρνει σάρκα και οστά. Θα υπάρχουν πάντα βέβαια οι ανόητοι που θα επικαλούνται τις φεμινιστικές φοβίες… μέχρι να βρεθούν κρεμασμένοι από κάποια γέφυρα με την απορία ζωγραφισμένη κάτω απ’ την κουκούλα!

Ο 2ος κύκλος κινήθηκε πέρα απ’ τα όρια του βιβλίου της Άτγουντ, μιας και εκείνο ολοκληρώθηκε με το τέλος του 1ου, ωστόσο η συγγραφέας ήταν ξανά παρούσα συμβουλεύοντας τους σεναριογράφους. Ο πήχης ήταν πολύ ψηλός, εξ ου και το αποτέλεσμα αμφιλεγόμενο, ειδικά όσον αφορά το φινάλε. Όμως ποιος άντεχε να περιμένει ξανά 30 χρόνια όπως με το «Blade runner»;… Κανείς!

Έστω κι έτσι λοιπόν ξαναμπήκαμε κρυφά στον στρατό με τις «πορφυρές καμαριέρες», θαυμάσαμε ξανά την υποβλητική ερμηνεία της Ε. Μος, εντυπωσιαστήκαμε με τις τρομερές εμπνεύσεις  και τα σκοτεινά κάδρα της διευθύντριας φωτογραφίας Ρ. Μοράνο.

Ελπίζω η αριστουργηματική αυτή σειρά θα μείνει στην ιστορία ως σειρά κι όχι ως ντοκιμαντέρ της κοντινής ζωής μας….

 

Υ.Γ.: Υπό το βλέμμα Του…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/