«THE BATMAN»: Η εκδίκηση της σκοτεινής αίθουσας…

2022-05-08 16:53

Η αντιφατικότητα στις απόψεις για την σπουδαία αυτή ταινία έχει εξήγηση που στηρίζεται στην βάση του κινηματογράφου: οι ταινίες φτιάχνονται για να προβληθούν στο ναό τους, την σκοτεινή αίθουσα. Με λίγα λόγια άλλη αίσθηση σου δημιουργεί εκεί κι άλλη στον καναπέ, είτε την παρακολουθείς σ’ ένα pc , είτε σε μια μεγάλη σε ίντσες τηλεόραση. Κοινώς έχουμε δει μια άλλη ταινία όσοι βρεθήκαμε στο σινεμά… απλά πράγματα!

pinterest

Ένα νέο νουάρ θρίλερ με έντονες αποχρώσεις μυστηρίου με τις σκιές και τον ζόφο να κυριαρχούν και να σε βυθίζουν στα σκοτάδια του ήρωα και του serial killer. Ο ρεαλισμός εδώ αποτελεί την βασική επιλογή και υποστηρίζεται εξαιρετικά απ’ τον ευάλωτο ως σώμα και ψυχή Ρ. Πάτινσον. Η θλίψη υπερτερεί της παραίτησης και το νόημα της ύπαρξης ενός υπερήρωα φαντάζει ουσιαστικό καθώς η ταινία θέτει σε ουσιαστική βάση τα θέματα της ταυτότητας, του ρόλου, της ηθικής, του σεναρίου και της καλλιτεχνικής αξίας. Αυτό το τελευταίο, μαζί με την ατμόσφαιρα είναι αδύνατο να εκτιμηθεί από τον καναπέ… η μισή ταινία δηλαδή και βάλε!

Όσον αφορά το ερωτικό ειδύλλιο Batman -  Catwoman, οι βάσεις είχαν μπει ήδη από την τηλεοπτική σειρά «Cotham» (CBS), όπου και χτίστηκε η σχέση. Πιστεύω ότι οι λάτρεις της σειράς θα κατανοήσουν καλύτερα την αδεξιότητα του υπερήρωα, καθώς η ταινία μας τον παρουσιάζει στα πρώιμα βήματά του, κάπου εκεί που μας άφησε δηλαδή η τελευταία σεζόν. Ο νεότερος σε ηλικία Batman στην κινηματογραφική οθόνη επί το έργον, στραβοπατά και ως άνθρωπος ερωτεύεται, με το σεξαπίλ της Ζ. Κράβιτζ να κουμπώνει τέλεια με το άγχος του Πάτινσον και με το ζευγαράκι μας να τα πηγαίνει μια χαρά! Η ενηλικίωση έχει την μελαγχολία της, έχει όμως και τις έντονες στιγμές της…

Χιούμορ και έξυπνες ατάκες απουσιάζουν, ο ρυθμός ακολουθεί συνταγή σιγανού βρασμού, άλλωστε η επιλογή του νουάρ στο στυλ το επιβάλει. Ένα μεγάλο παζλ συμπληρώνεται στο τρίωρο με την υποβλητικότητα και την αγωνία να σε αγγίζουν σε σωστές δόσεις. Το σενάριο βασίζεται στον πρώιμο ήρωα, χτίζει χαρακτήρα πάνω σε ερείπια αξιών και βάζει τις βάσεις για την επική συνέχεια. Υπάρχει οργή και θυμός που σε πρώτη φάση δεν διαχειρίζονται ιδανικά, όμως η ωριμότητα αποκτάται βήμα – βήμα. Τα κραυγαλέα συνθήματα απουσιάζουν, γιατί η επιλογή ήταν να ειπωθεί η ιστορία του Batman…και μας την είπε πολύ ωραία ο κ. Μ. Ριβς! Αναμένουμε την συνέχεια κρυμμένοι στις σκιές…

 

Για το ΒΟΟΚ TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη