«ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ»: Όταν η Ευρυδίκη έσωσε τον Ορφέα…

2018-06-30 11:45

Οι Ιταλοί λατρεύουν τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, εξ ου και οι δύο απ’ τους κορυφαίους τους ποιητές, ο Βιργίλιος κι ο Οβίδιος, τον μνημονεύουν σε έργα τους. Το σκηνοθετικό δίδυμο Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνια Πιάτσα ολοφάνερα γοητευμένοι στήνουν ένα αντίστοιχο μυθικό, αλληγορικό και ταυτόχρονα σύγχρονο σκηνικό στην κατοχική από την μαφία Σικελία μπλέκοντας εκεί έναν καταδικασμένο εφηβικό έρωτα αντιστρέφοντας όμως τους ρόλους… αυτή την φορά καλείται η Ευρυδίκη να σώσει τον Ορφέα!

 

Danaos

 

Η εφηβεία είναι πλήρης μεγαλόστομων, μελιστάλαχτων και δραματικών λόγων, προφορικών και γραπτών σ’ επιστολές και ημερολόγια, ξεχειλίζει από πείσμα και τρέλα κι αγνοεί την έννοια του φόβου. Σε μια κοινωνία τρομοκρατημένη και μουγκή λόγω μαφίας η έλλειψη φόβου ισοδυναμεί με αυτοκτονία! Τι ισχύ έχει όμως ο θάνατος μπροστά στην δύναμη της αγάπης; Ο θάνατος φαντάζει μικρός κι ανίκανος μπροστά στην πίστη της Λούνα για να σώσει τον αγαπημένο της Τζουζέπε. Μπορεί να προσπαθήσει να την ξεγελάσει με το όραμα του, όπως ο Πλούτωνας τον Ορφέα σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αλλά δεν θα νικήσει τα αισθήματά της και την θέλησή της να βρεθεί κοντά του με οποιοδήποτε τίμημα. Η αγάπη θα ζωντανέψει τα όνειρά της και θα της τον φέρει κοντά της υπέρλαμπρο και πανέμορφο με υπερφυσικό τρόπο.

Η μαγευτική διάσταση της ταινίας οφείλεται στον  διευθυντή φωτογραφίας Λούκα Μπιγκάζι που παίζει από τη μία με το καθάριο φως της αγάπης των δύο νέων πάνω από αρχαιοελληνικές κολώνες και με αρώματα απέραντης θάλασσας και από την άλλη με τα θολά πράσινα της λίμνης, γεμάτη βρώμικα μυστικά και θύματα της Κόζα Νόστρα.

Αλληγορίες όπως η κόκκινη κάπα της Λούνα και ο κακός λύκος του δάσους, ποιητικές νότες όπως οι ρομαντικές βόλτες στο δάσος με τα παιχνιδίσματα του φωτός μέσα απ’ το φύλλωμα των θεόρατων δέντρων, ρυθμός αργός αλλά σαγηνευτικός με την  ένταση απ’ την απειλή να ελλοχεύει σε κρίσιμες σεναριακά στιγμές, όλα μαζί αποτελούν σπουδαία ατού της ταινίας και πρόκληση για τον θεατή που θέλει να ονειροβατήσει στα μυστήρια της Σικελίας.

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/