«Στη σκιά του φόβου»: Αγιατολάχ Χομεϊνί εναντίον Τζέιν Φόντα…

2016-11-03 13:47

Αν ήταν στο ποδοσφαιρικό κουπόνι του στοιχήματος δεν θα το βάζατε ξερό άσσο;… Καμιά ελπίδα για την Τζέιν στην έδρα του Αγιατολάχ! Φεμινιστική τακτική και ακτιβιστικές τρίπλες στην Τεχεράνη δεν περνάνε… κόκκινη κάρτα με την σέντρα και στα αποδυτήρια κατευθείαν!! Σε ρόλο εποπτών – καρμανιόλα δαίμονες απ’το Κοράνι… με «κομμένα πόδια» στο γήπεδο η εξαιρετική Ναργκές Ρασιντί!!!

Culturenow

Η βραβευμένη για το σενάριο της ταινία του Ιρανού Μ. Ανβαρί στο Φεστιβάλ της Αθήνας και με διακρίσεις σε 4 ακόμα φεστιβάλ, υποψηφιότητα της Αγγίας για το φετινό ξενόγλωσσο όσκαρ, χαρακτηρίζεται ταινία τρόμου με πολιτικές αναφορές… ποιος όμως δεν θα ένοιωθε τρομοκρατημένος την δεκαετία του ’80 στο Ιράν την περίοδο του πολέμου, ειδικά αν ήσουν γυναίκα;! Γυρισμένη με το στυλ αντίστοιχων  ταινιών της αγαπημένης μου δεκαετίας, θυμίζει λίγο το «Babadook» με κοινωνικοπολιτική χροιά όμως εδώ και με δαίμονες από την τοπική μυθολογία.

Επιβλητικό και υποβλητικό στην ατμόσφαιρά φόβου που δημιουργεί λίγο με τις σειρήνες του πολέμου και με τα κακόβουλα πνεύματα που μπαινοβγαίνουν απ’ το ρημαγμένο ταβάνι κι εξαιρετικά εύστοχο στις αναφορές του στον καταπιεσμένο φεμινισμό που περιορίζεται στους 4 τοίχους ενός υπό εγκατάλειψη διαμερίσματος, πριν χαθεί για πάντα κάτω απ’ την σκόνη του πολέμου και την παράνοια ενός ακραίου θρησκευτικού φανατισμού.

Μην περιμένετε ένα λυτρωτικό φινάλε… ο φόβος ζει από τότε πραγματικά στην Τεχεράνη!

Υ.Γ.: Όσοι δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν τις ταινίες που κριτικάρουν κι αντί να γράφουν απλά αντιγράφουν, μου προκαλούν πραγματικά θλίψη…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.