Σπουδαίοι σκηνοθέτες, απ’ την σπουδαία των Ούγγρων σχολή!

2016-04-14 12:49

Πέρσι εντυπωσιαστήκαμε απ’ την «Ida» και μνημονεύσαμε τους Πολωνούς δημιουργούς. Φέτος όμως είδαμε ένα πρωτότυπο και τολμηρό αριστούργημα. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός βοηθού του Μπέλα Ταρ, του Λάζλο Νέμες, ο οποίος μας χάρισε τον «Γιο του Σαούλ», την ταινία που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχή όσων την είδαν και στην ευρωπαϊκή ιστορία του σινεμά. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες και το δεύτερο όσκαρ της Ουγγαρίας δικαίως για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λάζλο Νέμες. Θυμάστε ποιοι προηγήθηκαν όμως του Νέμες;… 

 

Μίκλος Γιάντσο

naftemboriki

Ο Ούγγρος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μίκλος Γιάντσο ήταν ο ο πρώτος που εξέλιξε τις λεπτές, αργές κινήσεις της κάμερας και αντέκρουσε το παραδοσιακό μοντάζ, χρησιμοποιώντας πάνω από 10 αλλαγές γωνίας της κάμερας, μέσα σε μια ταινία. Το αριστούργημά του "O κόκκινος ψαλμός" (1972), με το οποίο κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες  έχει ως αφετηρία τις εξεγέρσεις των αγροτών της Ουγγαρίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Το ύφος της ταινίας είναι ένα είδος λαϊκού ορατόριου, δομημένου στο πρότυπο μιας θρησκευτικής τελετουργίας.

 

Κορνέλ Μούντρουτσο

Feher isten

O Κορνέλ Μούντρουτσο πλημμυρίζει τις ταινίες του με εικόνες σκληρές, αλλά ταυτόχρονα γεμάτες αισθησιασμό και λυρισμό. Η ταινία του  «Λευκός Θεός» (2014),  απέσπασε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών. Βαθιά και βαριά κοινωνική μεταφορά εξέγερσης ενάντια στην εκμετάλλευση που εκτροχιάζεται σε μια αιματηρή και χαοτική πορεία εκδίκησης που αγγίζει το είδος της ταινίας άγριου θρίλερ.  Αλληγορία, πολιτική, κοινωνικός τρόμος και σκηνοθεσία υπηρετεί μια ίντριγκα με πολλές εκπλήξεις και καταλήγει στην αποθέωση.

 

Μπέλα Ταρ

flix

Ο πεσιμιστής Μπέλα Ταρ, ήταν ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ Βερολίνου to 2011, όπου η ταινία του «Το άλογο του Τορίνο» απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από  μεγάλες λήψεις, αφαιρετικοί διάλογοι, αινιγματικό και μυστηριώδες κλίμα, μινιμαλιστική χρήση της μουσικής, τεράστιους χρόνους, μόνιμη θεματική για τον τραγικό ευτελισμό της ανθρώπινης κοινωνίας. Όλα αυτά τα στοιχεία συντελούν στην μοναδικότητα του έργου του και δικαιολογημένα λατρεύεται από πολλούς νεώτερους σκηνοθέτες.

 

Μάικλ Κερτίζ

Sentragoal

Μάικλ Κερτίζ ήταν Ούγγρος, μετέπειτα πολιτογραφημένος Αμερικανός σκηνοθέτης. Ο Κερτίζ γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες στην Ευρώπη, πριν μεταναστεύσει στην Αμερική, όπου σκηνοθέτησε περισσότερες από εκατό. Η Καζαμπλάνκα του χάρισε το όσκαρ σκηνοθεσίας το 1943, ειχε 4 ακόμα υποψηφιότητες κι ένα όσκαρ για ταινία μικρού μήκους  για τη δημιουργία του Sons of Liberty (1939).

 

Ίστβαν Ζάμπο

bilsebattal

Ο Ίστβαν Ζάμπο είναι ο πλέον διάσημος Ούγγρος σκηνοθέτης, ειδικά μετά την βράβευσή του με όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το «Μεφίστο» (1981), όταν μετέφερε  το ομώνυμο βιβλίο του Κλάους Μαν, στην οθόνη. Στην ταινία τονίζονται  τα προβλήματα του καλλιτέχνη πού βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: να αφοσιωθεί στην τέχνη του ή να τοποθετηθεί πολιτικά; Τοποθετημένη σε μια τραγική περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας, εκείνης του χιτλερικού φασισμού, υπενθυμίζει σε μια μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών του, τι ανέχθηκαν,  πόσο προσαρμόστηκαν ή και  συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς και τους τοποθετεί μπροστά στον καθρέφτη της συλλογικής ενοχής. 

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη