«SMALL AXE»: Η ταινία της χρονιάς ήταν 5 μαζί!

2021-04-28 20:46

Όχι άλλη μία τηλεοπτική σειρά, αλλά 5 ταινίες με διάρκεια από 78 έως 128 λεπτά απ’ τον Σ. Μακ Κουίν που συγκλονίζουν με την δύναμη των εικόνων τους, που σου ανοίγουν τα μάτια και θα σε ξεσηκώσουν να διεκδικήσεις το δίκαιο και να κουνήσεις ρυθμικά το πόδι στο ρυθμό της μουσικής εκείνων που την φτιάχνουν καλύτερα απ’ όλους και ν’ αναγνωρίσεις ότι έχεις τόσα ακόμα να μάθεις και να μοιραστείς. Ναι, από εκείνες τις ταινίες που στο τέλος νοιώθεις καλύτερος άνθρωπος.

Imdb

Δύο δεκαετίες καταπίεσης, ρατσισμού και κοινωνικήε περιθωριοποίησης αποτέλεσαν την βάση για το φιλόδοξο και άκρως πετυχημένοproject του Σ. Μακ Κουίν ο οποίος έδεσε τις αληθινές ιστορίες της μαύρης κοινότητας του Λονδίνου με την σημερινή πραγματικότητα μ’ έναν καθηλωτικό τρόπο που σε μαγεύει και σε μεταφέρει απ’ το παρελθόν για να σου θυμίσει ότι την ιστορία για να την καταλάβεις πρέπει να την πιάνεις απ’ την αρχή.

Οι 3 απ’ αυτές (“Lovers Rock”, “Mangrove”, “Red, White and Blue”) προβλήθηκαν στο φεστιβάλ της Ν. Υόρκης όπου κι απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές, ενώ αντίστοιχα βραβεύτηκαν απ’ τους κριτικούς του Λ. Άντζελες ως ταινία της χρονιάς, θεωρώντας την 5άδα ως ενιαία ταινία! Ασφαλώς ξεχωρίζει η τριάδα που παρουσιάστηκε ως τα πιο δυνατά χαρτιά, με το “Lovers Rock” ν’ αποτελεί το αριστουργηματικό κομμάτι της ανθολογίας.

Το «Mangrove», ένα στέκι μαύρων και παρακμιακών καλλιτεχνών σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά του Λονδίνου αποτέλεσε την βάση για τον ξεσηκωμό ενάντια στην αστυνομική βία που παρόλο τον φιλήσυχο αρχικά χαρακτήρα του, εκεί που η οργή ξεχείλισε και μεταφέρθηκε στους δρόμους, οδηγώντας 9 απ’  αυτούς σε δίκη και αναγκάζοντας τον δικαστή στην αναγνώριση της ρατσιστικής συμπεριφοράς των αστυνομικών αθωώνοντας τους. Ειδικά το δεύτερο μέρος, αποτελεί ένα απ’ τα καλύτερα και πιο δυνατά σε κινηματογράφιση δικαστικά δράματα που έχουμε δει και κάνει την φετινή «Δίκη των 7» να φαντάζει με γατάκι μπροστά σε πάνθηρα!

Το «Lovers Rock» θα σου δώσει τις απαντήσεις γιατί η μουσική θα σώσει αυτό τον κόσμο και θα σε αναγκάσει να παραδεχτείς ότι αυτά που ακούς σήμερα έχουν την βάση τους σ’ αυτούς τους ανθρώπους τότε… ναι, τόσο μπροστά ήταν! Αδύνατον να μην παρασυρθείς στον ρυθμό και να μην νοιώσεις νοσταλγία για τα πάρτυ της εποχής!

«Red, White and Blue» για τον ιδεαλιστή  μορφωμένο επιστήμονα που θα προσπαθήσει ν’ αλλάξει το σύστημα της αστυνομίας από μέσα, μπαίνοντας ο ίδιος στο Σώμα,  «Alex Wheatle» για τον διάσημο συγγραφέα και την ζωή του πριν καταγράψει με το ταλέντο που ήταν προικισμένος ιστορίες για εφήβους εμπνευσμένες κυρίως απ’ τον ρατσισμό που βίωσε και οδηγούμενος απ’ την αγάπη του για την ρέγκε και το διάβασμα. Ακριβώς εκεί ξεκινάει το τελευταίο μέρος, το «Education», για να θυμίσει την τραγική αντιμετώπιση των μαύρων μαθητών την εποχή του 70 και τον τρόπο που αυτή αναγκάστηκε να άλλαξει μέσω της συλλογικότητας και της οργάνωσης των μαύρων γυναικών.

Για «τους εραστές και τους ροκάδες», για όσους αντιστέκονται, για τους αρνητές του ρατσισμού, για όσους πιστεύουν ότι την ιστορία την γράφουμε «εγώ κι εσύ μαζί» αυτό το ψηφιδωτό των ταινιών θ’ αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη