«SINNERS (OI AMAΡΤΩΛΟΙ)»: Ο τρόμος του ρατσισμού…

2025-12-13 11:52

Η αμαρτία του να είσαι μαύρος, Μεξικάνος ή μετανάστης τελοσπάντων στην σημερινή Τραμπική Αμερική και να βιώνεις καθημερινά τον συντηρητισμό, τον ρατσισμό και την φρίκη της βίας έχει βαθιές ρίζες σ΄ αυτή την χώρα, που με πολιτικούς βρυκόλακες μολύνουν με την αρρώστια τους την κοινωνία. Αμερική δεν είναι μόνο η λαμπερή Ν. Υόρκη, είναι κυρίως οι επαρχιακές πόλεις και ο Νότος που κρύβουν στο σκοτάδι την σκληρή πραγματικότητα. Εκεί που την ανατριχιαστική αλήθεια θα την ακούσεις αν αφουγκραστείς την μουσική των μπλουζ… ύστερα έρχεται ο τρόμος!

Imdb

Το εξαιρετικό πάντρεμα τρόμου και μπλουζ είναι ο βασικός λόγος που θα κερδίσει την προσοχή σου σ΄αυτή την ταινία. Οι αρχέγονες αναπαραστάσεις των βιωμάτων που κουβαλούν στο DNA τους οι μαύροι κάτοικοι της Αμερικής είναι αποτυπωμένες με καθηλωτικό τρόπο και προκαλούν επιεικώς τον θαυμασμό. Αρχέγονη είναι και η αρρώστια του βρυκόλακα των κοινωνιών που μολύνει μυαλά και ψυχές για να εξολοθρεύσουν και να εξαφανίσουν το διαφορετικό ακόμα και στο χρώμα του δέρματος που απλά επιζητά απλά το δικαίωμα στην ζωή και την χαρά να μοιραστεί και να αναβιώσει τις δικές του μνήμες. Αυτός είναι ο σκοπός του σκηνοθέτη Κούγκλερ, να θυμηθούμε από που ερχόμαστε.

Το μεταφυσικό στέκεται απέναντι από χορογραφίες που στάζουν ιδρώτα, χαμογελάει κι εξορμά μια λυσσαλέα επίθεση αρχικά για να διχάσει κι ύστερα να εξαφανίσει τις μνήμες και τους φορείς του. Όσο για το σκηνοθετικό του εύρημα να μοιράσει τους δύο βασικούς ρόλους των αδερφών στον ίδιο ηθοποιό, αποδείχτηκε απόλυτα πετυχημένο, εκτελεσμένο ερμηνευτικά με άψογο στυλ. Ο ένας να στέκεται στο παρελθόν κι ο άλλος κοιτώντας στο μέλλον και αποδεικνύοντας ότι όπως και στη ζωή επιβιώνει εκείνος που τολμά να κοιτάξει στα μάτια τον φόβο έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα του στον ανοιχτό ορίζοντα.

Ναι, δεν είναι άλλη μια ταινία τρόμου τελικά!

που ρουφούν αίμα και σκοτώνουν αδιάκριτα. Όπως έχει και η κουλτούρα αυτών των ανθρώπων που διώκονται. Πιθανόν πιο   

Βαθιά ριζωμένη κουλτουρα

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Ανάμεσα σ' εσένα και σ' εμένα

Εφηβική ποίηση

Περιλαμβάνονται 39 ποιήματα σ' ελεύθερο στίχο, το μικρό εγχειρίδιο πρώτης ποιητικής απόπειρας και μία δραστηριότητα δημιουργικής γραφής.

 

Η αλήθεια

Σ' έναν κόσμο, με τη φρίκη να ξεπηδά,
υπάρχει το μυστικό:

Όσο πιο πολλοί ερωτευμένοι,
τόσο πιο αργά κυλάει το σκοτάδι.
Η αγάπη, ένα μικρό, αόρατο σύνορο,
αντιστέκεται στη βία,
ξεθωριάζει τις ιαχές του πολέμου.

Δες τα βλέμματα που συναντιούνται στις γωνιές,
στα παγκάκια, στα καλντερίμια:
εκεί χτίζεται η ειρήνη.
Όταν κρατάς το χέρι κάποιου,
ο κόσμος μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος.

Όσο υπάρχουν αχώριστα σώματα,
υπάρχει και μια ελπίδα:
πως η αγάπη θα νικήσει τον όλεθρο.

Όχι με φωτιά
αλλά με κάθε σιωπηλή ματιά,
κάθε μικρό, κλεμμένο φιλί,
κάθε όνειρο που δεν το νίκησε ο φόβος.

ISBN: 978-618-87105-7-3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΑΤΙ

 

* O Eλληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εκπαίδευση και τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από ελληνικούς και κυπριακούς φορείς και προτάθηκε τέσσερις φορές για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου με ποιητικές συλλογές του. Έργα του θα βρείτε στην Άνεμος Εκδοτική, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Άλλωστε-Locus-7, Εκδόσεις Περί Τεχνών και Εκδόσεις Αλάτι. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Αλάτι.

www.ekdoseisalati.com/p/anamesa-s-esena-kai-s-emena/