Σινεφίλ ή Ηρωική δημοσιογραφία;… Διαλέχτε!

2016-02-25 09:36

Η ηρωική δημοσιογραφία τραβούσε ανέκαθεν τα βλέμματα των απανταχού σινεφίλ και κέρδιζε άμεσα την συμπάθειά τους. Καθόλου παράξενο, αν σκεφτούμε ότι από μικροί μάθαμε να αγαπάμε αυτούς τους τύπους…  ο Σούπερμαν ως Κλαρκ Κεντ εργάζεται ως δημοσιογράφος στον «Ημερήσιο Πλανήτη» και ο Σπάιντερμαν ως Πήτερ Πάρκερ ως φωτορεπόρτερ στην «Daily Bugle»!

Με αφορμή την έξοδο του «Spotlight» στις ελληνικές αίθουσες, που με βασικό του όπλο το εξαιρετικό σενάριο, έχει βάλει πλώρη για το φετινό όσκαρ καλύτερης ταινίας, θυμηθήκαμε κάποιες αγαπημένες ταινίες με επίκεντρο τους δημοσιογράφους. Οι «ιππότες» από την εφημερίδα της Βοστώνης Boston Globe και το τμήμα Spotlight, μπορούν χαμογελώντας εντωμεταξύ να ξεκινήσουν το σιδέρωμα των κουστουμιών για την βραδιά της απονομής…

 

Πολίτης Κέιν (Citizen Kane - 1941)

Presspop

O δημοσιογράφος Τζέρι Τόμσον προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της τελευταίας λέξης (Ροδανθός) που ξεστόμισε πριν ξεψυχήσει ο μεγιστάνας Κέιν , μέσα από 4 συνεντεύξεις κοντινών του προσώπων. Ο «Πολίτης Κέιν» αποτελεί από μόνος του μια επανάσταση στον κινηματογράφο κι αυτό οφείλεται κυρίως στον οπερατέρ Γ. Τόλαντ που απέδωσε μοναδικά το βάθος πεδίου και τα κλειστοφοβικά πλάνα χρησιμοποιώντας το φως και τις σκιές.

 

Καληνύχτα, και Καλή Τύχη (Good Night, and Good Luck - 2005)

Wikipedia

Ο πολιτικός αναλυτής Έντουαρντ Μάροου του CBS, υποστηριζόμενος από μια αποφασιστική δημοσιογραφική ομάδα , έρχεται σε σύγκρουση με τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, θεμελιωτή της περίφημης «μαύρης λίστας». Νουάρ αισθητική σε ασπρόμαυρο φόντο, με την απλότητα και την ειλικρίνεια να δεσπόζουν σε όλη την διάρκεια του φιλμ.  

 

Φροστ / Νίξον (Frost / Nixon - 2008)

Movieposter

O παρουσιαστής Ντέιβιντ Φροστ παίρνει μια σειρά συνεντεύξεων απ’ τον πρώην πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, τον ξετινάζει για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και δημιουργεί μια νέα τάση δημοσιογραφίας. Εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά απ’ τον δεξιοτέχνη Ρον Χάουαρντ  για το θεατρικό του Πήτερ Μόργκαν, με την ένταση και την αγωνία να χτυπάει κόκκινο!

 

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου (All the President`s Men -1976)

Liveforfilms

Δύο δημοσιογράφοι της Ουάσιγκτον Ποστ ξεσκεπάζουν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ , σ΄ένα απ’ τα καλύτερα πολιτικά θρίλερ όλων των εποχών. Ρ. Ρέντφορντ και Ν. Χόφμαν κεντάνε με τις ερμηνείες τους , ο Α. Πάκουλα κινεί την σκηνοθετική μπαγκέτα του αριστοτεχνικά  και το σασπένς σε καρφώνει για 2 ώρες στην καρέκλα!

Επάγγελμα Ρεπόρτερ (The Passenger – 1975)

Screeneye

O ρεπόρτερ Λοκ αποφασίζει ν’ αλλάξει ταυτότητα, πραγματοποιώντας την επιθυμία που όλοι είχαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας πλήττοντας απ’ την καθημερινή ρουτίνα. Το ταξίδι στη νέα ζωή θα του προσφέρει συγκινήσεις μεν, αλλά κι ένα τραγικό φινάλε δε. Ο Τζακ Νίκολσον ενσαρκώνει ιδανικά τον ρεπόρτερ που έχει αποξενωθεί και απομονωθεί απ’ τον υπόλοιπο κόσμο κι ο δημιουργός των μοναχικών κόσμων Μικαλάντζελο Αντονιόνι μας χαρίζει ένα ακόμα αριστουργηματικό φιλμ. 

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη