«ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»: Καταραμένος έρωτας…

2019-01-15 15:43

Υπάρχουν ποιήματα και τραγούδια που αποτυπώνουν το μεγαλείο του καταραμένου έρωτα και σου σπαράζουν την ψυχή κάθε φορά που τα διαβάζεις ή τ’ ακούς. Βλέποντας τον «Ψυχρό πόλεμο» του Παβλικόφσκι θα έχεις και την εικόνα του, αφού στο μυαλό θα σου κολλήσει το ερωτικό τραγούδι που επαναλαμβάνεται, ενώ και τα ασπρόμαυρα πλάνα των δύο εραστών άνετα τα χαρακτηρίζεις οπτικό ποίημα…

Eventfinda

Διάλεξε ένα ποίημα της Πολυδούρη, βάλε στο repeat το «With or without you» μετά το τέλος της ταινίας και αναλογίσου πόσο τυχερός ή άτυχος είσαι που δεν έχεις ζήσει έναν τέτοιο έρωτα. Ένας ασπρόμαυρος έρωτας που η ζώνη του γκρι δεν τολμά να εμφανιστεί, ένας έρωτας όλα ή τίποτα. Πολύπαθος, πνιγηρός, μελαγχολικός και ταυτόχρονα γοητευτικός, επίγευση μιας ολόκληρης ζωής και μιας εποχής ταραγμένης  μέσα κι έξω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Φυσικά και θα σου θυμίσει το «La la land»… ο Βίκτορ είναι επίσης αφιερωμένος στην μουσική, λάτρης της τζαζ κι ακολουθώντας τ’ όνειρό του αυτομολεί από την αγροτική, γελοία λόγω σταλινικής προπαγάνδας Πολωνία στο αστικό, μεθυστικό και διαβρωτικό Παρίσι. Ο έρωτας εδώ δεν πεθαίνει λόγω απόστασης, αλλά αρρωσταίνει μέσω των προσωπικών τους ορίων ανελευθερίας και βιωμάτων.

Πλάνα με βάθος πεδίου και κάδρα σε πρόσωπα απ’ τον διευθυντή φωτογραφίας Λ. Ζάαλ που μαγεύουν τα μάτια του θεατή και μια σκηνοθεσία που επιμένει στο 15ετές δράμα των ηρώων και κερδίζει το στοίχημα πατώντας στο σφιχτοδεμένο σενάριο του, να σε κρατήσει κοντά τους και να μοιραστείς τις στιγμές τους.

Δεν είναι άλλη μία συγκινητική ερωτική ταινία, είναι μία ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΡΑ!

Υ.Γ.: Σάρωσε δικαίως στα ευρωπαϊκά βραβεία και θ’ αρπάξει και το όσκαρ… αν κλειδώσουν το «Ρόμα» στα παρασκήνια!

 

 Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.