«Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι μαμά;»

2017-05-31 17:13

«ΔΕΝ μιλάμε σε αγνώστους»… Ακόμη ηχεί στα αυτιά πολλών ενηλίκων πια αυτή η φράση. Τελικά όμως, αγαπημένοι μου, είχε αποτέλεσμα πάντα; Πόσα παιδάκια στη θέα ενός δελεαστικότατου γλυκού, στο άκουσμα ενός γλυκού καλέσματος ή ενός τρυφερού χαδιού δεν ξέχασαν τις ατέρμονες συζητήσεις των γονέων που μάταια προσπάθησαν να τα πείσουν να μην υποκύπτουν σε παρόμοιες καταστάσεις;

Με μεγάλη μου λύπη πριν από λίγες ημέρες ήρθα αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο φόβο των γονέων να μην πέσει το βλαστάρι τους θύμα αρπαγής ή ακόμη και σεξουαλικής κακοποίησης, παρακολουθώντας ένα κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο πάρκο της Αμερικής κατάμεστο από γονείς, που πίστευαν πως ελέγχουν την κατάσταση, και από εν δυνάμει θύματα αδίστακτων ανθρώπων.

Με συγκλόνισε το βλέμμα της μάνας όταν έκπληκτη παρακολουθούσε το παιδάκι της, που ήταν βέβαιο κατά τα λεγόμενά της πως δεν θα ακολουθούσε έναν άγνωστο άνθρωπο, να απομακρύνεται μαζί του κρατώντας του μάλιστα το χέρι. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε πάει στραβά!

 Μα μήπως τελικά, αγαπημένοι μου, δεν αντιλαμβάνονται πάντα τα παιδιά την έννοια «άγνωστος»; Μήπως κι εμείς άθελά μας και εξαιτίας των φόβων μας «φωτογραφίζουμε» αυτόν τον «άγνωστο» σαν ένα τέρας με δύο κεφάλια και τέσσερα μάτια; Τα παιδιά είναι πιθανό να εννοούν ως άγνωστο έναν άνθρωπο που δεν έχουν ξαναδεί και γνωστό έναν άνθρωπο που μπορεί να μένει για παράδειγμα κάπου στη γειτονιά και να του είναι οικείο το πρόσωπό του.

 Αυτό που θεωρώ πως είναι αναγκαίο, είναι να εξηγήσουμε στα αγγελούδια μας τους βασικούς κανόνες επικοινωνίας, με ποιους μιλάμε και με ποιους όχι. Και μάλιστα πώς μιλάμε! Εξηγήστε τους πως όταν κάποιος προσπαθήσει να γίνει πιο διαχυτικός μαζί τους κάνοντάς τα να νιώσουν σύγχυση ή άβολα η ευγένεια που τους έχετε διδάξει θα δώσει αστραπιαία τη θέση της σε ένα εξαιρετικά δυνατό ουρλιαχτό και φυσικά να μη διστάσει ποτέ να σας μοιραστεί τι έχει συμβεί. Εξηγήστε τους πως το σώμα είναι μόνο δικό τους και δεν έχει δικαίωμα να το αγγίζει ΚΑΝΕΙΣ!!!Η ειλικρινής συζήτηση με τα βλαστάρια μας θα είναι πάντα ο καλύτερός μας σύμμαχος, αγαπημένοι μου! 

Επίσης μην ξεχνάτε να μαθαίνετε στα παιδάκια σας να απομνημονεύουν όνομα, επίθετο και τα τηλέφωνά σας με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιούν  ΜΟΝΟ σε έκτακτες περιπτώσεις! Και φυσικά μια από αυτές δεν είναι η προσπάθεια εκμαίευσης από κάποιον άγνωστο και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφέστατο! Μην ξεχνάτε πως τα παιδάκια λόγω αθωότητας και ανωριμότητας μπορούν εύκολα να μοιραστούν τέτοιου είδους πληροφορίες.

Επιπλέον διδάξτε τους πως όταν νιώσουν πως κάποιο αυτοκίνητο τα ακολουθεί το πιο εύκολο που μπορούν να κάνουν είναι να τρέξουν στην αντίθετη κατεύθυνση!

Ακόμη κάτι που καλό θα ήταν να γνωρίζουν τα παιδιά είναι πως ποτέ δεν θα στέλνατε ένα άγνωστο πρόσωπο να τα πάρει από το σχολείο ή από κάποια έξοδό τους χωρίς πριν να τα έχετε ενημερώσει σχετικά ή και πως ακόμη κι αν κάτι τόσο σοβαρό και έκτακτο συμβεί θα συναντήσουν ΜΟΝΟ κάποιο οικείο πρόσωπο που θα τα παραλάβει.

Ένας ακόμη βραχνάς των γονέων είναι και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου. Προσπαθήστε να βρίσκεστε κοντά τους όταν ασχολούνται με αυτό και ορίστε της σελίδες που θα επισκέπτονται. Εξηγήστε τους πως υπάρχουν ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο διαδίκτυο καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα κρύψουν τα νοσηρά τους σχέδια πίσω από ψεύτικα προφίλ, φωτογραφίες με «αγγελικά» πρόσωπα και διαλόγους υπέρμετρης τρυφερότητας από πλευράς τους.

Βέβαια, αγαπημένοι μου, σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δυστυχώς καμιά φορά ο κίνδυνος είναι πιο κοντά μας από ότι φανταζόμαστε και όχι στα πονηρά βλέμματα «αγνώστων». Στατιστικές έρευνες αποδεικνύουν πως πάρα πολλά  περιστατικά αρπαγών και σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχονται από «γνωστούς-αγνώστους»… 

Ας βάλουμε ασπίδα τους την ειλικρίνεια, τον διάλογο και τη σωστή ενημέρωση, αγαπημένοι μου ευχόμενοι να είναι τα ματάκια και τα αυτάκια τους ανοιχτά όταν «βρέχει» συμβουλές! Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας χωρίς να τα τρομοκρατείτε και κάπου εκεί σε μια από τις αγκαλιές ψελλίστε τους πως είναι όλος σας ο κόσμος, ο ήλιος και το φως σας  και πως αν κάτι τους συμβεί θα ζείτε στο σκοτάδι…

Καλή αντάμωση, αγαπημένοι μου…

 

«Σε ακούω μαμά…»

Μη εδώ και μη εκεί

 και μη και παραπέρα

 σταμάτα βρε μανούλα μου,

έκανες τα αυτάκια μου μια τρύπια κουνουπιέρα.

Μπορεί να είμαι μικρούλης,

γλυκός και ζωηρούλης

 μα δεν είμαι και χαζούλης.

 

Δεν παίρνω γλειφιτζούρια,

 γλυκά και παγωτά

αν η μανούλα μου δεν είναι

κάπου εκεί κοντά.

Του λέω όχι ευγενικά

φεύγοντας μακριά

κι αν τύχει κι έρθει πιο κοντά

φωνάζω βροντερά.

Τις συμβουλές σου άκουγα

πάντα με προσοχή

 κι ας νόμιζες πως έκλεινα

 τα αυτιά μου στη στιγμή. 

                         Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη