Ποιο βιβλίο μας πρότεινε η εκπαιδευτικός Τάνια Μάνεση; (O φεγγαροσκεπαστής)

2015-08-22 16:44

Ρωτήσαμε την κυρία Μάνεση (https://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/) να μας απαντήσει σε μια παράγραφο: 

Οι λέξεις των βιβλίων άλλοτε και οι εικόνες τους, όταν αυτά απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, έχουν τη δύναμη να τροφοδοτήσουν νοητικά, να ενισχύσουν την πνευματική καλλιέργεια και να προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Με βάση το γνωστικό σας αντικείμενο και το ηλικιακό κοινό που έρχεστε σε επαφή λόγω της δουλειά σας, ποιον τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά/οι νεαροί αναγνώστες και γιατί; 

 

Μας είπε:

 

Ο ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ

 

Το υπέροχο παραμύθι του Eric Puybaret (εκδόσεις Αίσωπος) δείχνει με έναν απλό και συνάμα μοναδικό τρόπο τη δύναμη της φιλίας, της σύμπνοιας και της αλληλεγγύης, της μαγικής εκείνης δύναμης της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Με πρωτότυπη και γοητευτική εικονογράφηση, με μικρό αλλά ουσιαστικό κείμενο και κυρίως με το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει, ο Φεγγαροσκεπαστής είναι ένα βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη, και τον μικρό και τον μεγάλο.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου και η περίληψή του

Ο Τιμολέων, κεντρικός ήρωας του παραμυθιού, είναι ο καινούριος Φεγγαροσκεπαστής. Απόφοιτος της Μεγάλης του Κόσμου Σχολής και με τη μαγική καραμέλα στο χέρι ετοιμάζεται ενθουσιασμένος να ταξιδέψει στο φεγγάρι και να αντικαταστήσει τον κουρασμένο Ναπολέοντα. Μια ατυχής ωστόσο στιγμή θα τον κάνει να χάσει την καραμέλα, ενώ ο χρόνος τρέχει πιεστικά, καθώς έχει μόνο μία νύχτα, για να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του. Καθένας από τους φίλους του, ο Λέανδρος, η Δάφνη, ο Πολυχρόνης, ο Ερρίκος, η Μαργαρίτα, ο Τζίμης, είναι πρόθυμος να βοηθήσει με όποιο μέσο διαθέτει…αλλά όλες οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Μέχρι που μια απαλή, γλυκιά φωνούλα έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό….

Η διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού δίνει την ευκαιρία για ένα σύνολο από συνοδευτικές δραστηριότητες, αναδιήγησης, θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης, προβληματισμού για ενδεχόμενες άλλες λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κεντρικός ήρωας.

Κυρίως όμως αποτελεί μια τέλεια αφορμή για συζήτηση σχετικά με τη σημασία της ομαδικής δράσης και την ανάδειξη του ομαδικού πνεύματος, που στα πλαίσια της σχολικής τάξης αποκτά μια επιπλέον πολυσήμαντη διάσταση.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο, το οποίο μπορούμε μάλιστα να «αλιεύσουμε» και να απολαύσουμε από τη σελίδα του Μικρού Αναγνώστη με την εξαιρετική ανάγνωση της Μαρίας Καλλιμάνη.

 

Υποσημείωση: Τη στήλη επιμελείται ο Θεοφάνης Θεοφάνους και σε κάθε άρθρο επιλέγει και ζητά τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού που αγαπά και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Με απώτερο σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά σε έναν ακόμη τίτλο παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/