Ποιο βιβλίο μας πρότεινε η εκπαιδευτικός Μαριάνθη Πλειώνη; (Μόζα, η γάτα)

2015-04-26 10:58

Ρωτήσαμε την κυρία Πλειώνη να μας απαντήσει σε μια παράγραφο: 

Οι λέξεις των βιβλίων άλλοτε και οι εικόνες τους, όταν αυτά απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, έχουν τη δύναμη να τροφοδοτήσουν νοητικά, να ενισχύσουν την πνευματική καλλιέργεια και να προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Με βάση το γνωστικό σας αντικείμενο και το ηλικιακό κοινό που έρχεστε σε επαφή λόγω της δουλειά σας, ποιον τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά/οι νεαροί αναγνώστες και γιατί; 

 

Μας είπε:

ΜΟΖΑ, Η ΓΑΤΑ. 

Η Μόζα είναι μια μικρή παιχνιδιάρα γατούλα, που όλο ρωτά και θέλει να μάθει τα πάντα. Η Μόζα είναι μια τυφλή γάτα που πρωταγωνιστεί σε μία καλογραμμένη σειρά τεσσάρων παραμυθιών με θέμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με λόγια απλά, κατανοητά, τρυφερές πολύχρωμες εικόνες, τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας ευαισθητοποιούνται απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες, μαθαίνοντας αβίαστα πως όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά κανένας κατώτερος από τους άλλους. Τα κείμενα υπογράφει η νηπιαγωγός, δραματολόγος Ιωάννα Σταματοπούλου και τις ζωγραφιές επιμελήθηκε η γραφίστρια Έρση Σπαθοπούλου. 

Τα τέσσερα παραμύθια της σειράς είναι: 1. Η μαγική νύχτα. Με θέμα τα προβλήματα όρασης. 2. Η μάγισσα Αμπουλίνα. Το παραμύθι αυτό έχει θέμα τα άτομα με κινητικά προβλήματα. 3. Η λευκή Μόλι. Ένα παραμύθι με θέμα τα προβλήματα ακοής. 4.Το βουνό των νάνων. Στο παραμύθι αυτό η Μόζα γνωρίζει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και σύνδρομο Down. 

Ταξιδεύοντας στη μαγική αγκαλιά των συγκεκριμένων παραμυθιών, κατανοούμε μικροί και μεγάλοι πως είναι καλύτερα να προσέχουμε όσα μπορεί κάποιος να κάνει κι όχι όσα δεν μπορεί. Από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Τα εξώφυλλα των βιβλίων και η περίληψή τους.

"Η Μόζα, η γάτα είναι υπαρκτή και αποτελεί την έμπνευση για τη σειρά αυτή, μια που γεννήθηκε τυφλή.

Στις ιστορίες της, η Μόζα μιλάει με το δικό της μοναδικό τρόπο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, όπως κι αυτή, ακοής, κινητικά, συνδρόμου Down και εγκεφαλικής παράλυσης. Περιγράφει με έναν απλό και χαριτωμένο τρόπο τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Το κυριότερο όμως είναι ότι εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθουμε αμηχανία και δισταγμό όταν βρισκόμαστε κοντά τους και μας ευαισθητοποιεί.

Πρόκειται για μια σειρά που προσεγγίζει έξυπνα και διακριτικά ένα θέμα ταμπού της σημερινής κοινωνίας. Καμιά φορά είναι δύσκολο να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουμε στα παιδιά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Η Μόζα, η γάτα αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια δασκάλων και γονιών για να γνωρίσουν τα παιδιά τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους."

 

Υποσημείωση: Τη στήλη επιμελείται ο Θεοφάνης Θεοφάνους και σε κάθε άρθρο επιλέγει και ζητά τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού που αγαπά και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Με απώτερο σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά σε έναν ακόμη τίτλο παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη