Ποιο βιβλίο μας πρότεινε η εκπαιδευτικός Μαριάνθη Παπάδη; (Ο μικρός Ντουπ)

2015-05-04 13:52

Ρωτήσαμε την κυρία Παπάδη να μας απαντήσει σε μια παράγραφο: 

Οι λέξεις των βιβλίων άλλοτε και οι εικόνες τους, όταν αυτά απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, έχουν τη δύναμη να τροφοδοτήσουν νοητικά, να ενισχύσουν την πνευματική καλλιέργεια και να προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Με βάση το γνωστικό σας αντικείμενο και το ηλικιακό κοινό που έρχεστε σε επαφή λόγω της δουλειά σας, ποιον τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά/οι νεαροί αναγνώστες και γιατί; 

 

Μας είπε:

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΤΟΥΠ

 

-Μωρέ γι’ αυτόν, μάτια μου, δε χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε όνομα. Το βρήκε μόνος του. «Ντουπ!». Το πιο ταιριαστό.

«Ο μικρός Ντουπ» είναι ένα υπέροχο βιβλίο της Ειρήνης Μάρρα, που αγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τη διαφορετικότητα. Ένα «αδύναμο» μυρμήγκι γεννήθηκε μέσα σε μια κοινωνία τέλειων μυρμηγκιών. Με αδεξιότητα, συστολή και πολύ φόβο κινείται ανάμεσά τους, χωρίς να μπορεί να ενσωματωθεί. Τα πικρόχολα σχόλια το θλίβουν και το αναγκάζουν να αναζητήσει καταφύγιο στη γλυκιά ζάλη που του προσφέρει άθελά της η μαύρη γύρη μιας φλογοκόκκινης παπαρούνας. Άραγε θα ξεφύγει από τη βαθιά νάρκη, θα ξεπεράσει τις φυσικές δυσκολίες του; Ποιος να είναι ο Φιλήμονας και ποια η βοήθεια του στο μικρό Ντουπ; Το σεργιάνι στις σελίδες του θα σας ξεκλειδώσουν το μυστικό αλλά ίσως και έναν κόσμο άγνωστο σε πολλούς. Αφουγκραστείτε τα συναισθήματα του μικρού μυρμηγκιού, αλλά και όλων των πλασμάτων, που δε γεννήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα που η κοινωνία μας έχει ορίσει.   

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου και η περίληψή του.

"Δισκοβολία με μια φακή και ακοντισμός με πευκοβελόνα; Ναι! Είναι ο Ντουπ, το μερμήγκι, ο μεγάλος αθλητής που φοβάται τις κότες και κρύβει ένα μυστικό. Αλήθεια, γιατί τον βάφτισαν Ντουπ;" 

 

Υποσημείωση: Τη στήλη επιμελείται ο Θεοφάνης Θεοφάνους και σε κάθε άρθρο επιλέγει και ζητά τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού που αγαπά και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Με απώτερο σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά σε έναν ακόμη τίτλο παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.