Ποιο βιβλίο μας πρότεινε η εκπαιδευτικός Ευσταθία Γαλάνη; (Χάρι Πότερ)

2016-01-15 17:51

Ρωτήσαμε την κυρία Γαλάνη να μας απαντήσει σε μια παράγραφο: 

Οι λέξεις των βιβλίων άλλοτε και οι εικόνες τους, όταν αυτά απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, έχουν τη δύναμη να τροφοδοτήσουν νοητικά, να ενισχύσουν την πνευματική καλλιέργεια και να προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Με βάση το γνωστικό σας αντικείμενο και το ηλικιακό κοινό που έρχεστε σε επαφή λόγω της δουλειά σας, ποιον τίτλο πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά/οι νεαροί αναγνώστες και γιατί; 

 

Μας είπε:

 

ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

 

Οι ταινίες της σειράς Χάρι Πότερ  μου κίνησαν το ενδιαφέρον να διαβάσω και τα βιβλία της Τζόαν Ροόυλινγκ και δεν απογοητεύτηκα καθόλου! Τουναντίον! Ένας νέος μαγικός κόσμος εμφανίστηκε μπροστά μου, γοητευτικός, ελπιδοφόρος, όπου οι αξίες της φιλίας, της αγάπης, της ισότητας νικούν κάθε προκατάληψη και κάθε αδικία. Ο Χάρι Πότερ, μεγαλώνοντας με τους περίεργους θείους του που του φέρονταν σαν παρία (μια και ο Βόλντεμορτ  σκότωσε τους δικούς του)  είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ένιωθε μόνος. Αλλά τελικά μαθαίνει ότι είναι ξεχωριστός, ότι έχει μαγικές δυνάμεις και μπορεί να βάλει στη θέση τους και τους θείους του και όποιον άλλο είχε ρατσιστικές αντιλήψεις και εχθρικές διαθέσεις. Τα βιβλία αυτά συγκινούν όχι μόνο παιδιά, αλλά και νέους κάθε ηλικίας, γιατί είναι γραμμένα με απίστευτη αγάπη, κατανόηση, πίστη στο διαφορετικό (που πολλές φορές ξενίζει και γίνεται μισητό απ’ τους στενόμυαλους κομπλεξικούς), με γλαφυρότητα και ζωντάνια αξιοθαύμαστη και, για μένα, αξεπέραστη! 

 

 
Το εξώφυλλα της σειράς βιβλίων και η περίληψή τους.

«Να θυμάσαι πως δεν ωφελεί σε τίποτα το να παραδίνεσαι στα όνειρα και να ξεχνάς ότι ζεις στην πραγματικότητα!» 

 Άλμπους Ντάμπλντορ 

 

Ο Χάρι Πότερ δεν έχει ιδέα από μαγεία. Ζει με τους άθλιους Ντάρσλι και τον απαίσιο γιο τους, τον Ντάντλι. Το δωμάτιό του είναι μια μικρή αποθήκη κάτω από τη σκάλα, και δεν έχει κάνει ποτέ πάρτι για τα γενέθλιά του εδώ και έντεκα χρόνια. Μια μέρα, όμως, καταφτάνει ένα μυστηριώδες γράμμα με ταχυδρομική κουκουβάγια. 

Πρόκειται για μια πρόσκληση σ’ ένα απίστευτο μέρος με το όνομα Σχολή «Χόγκουαρτς» για Μαγείες και Ξόρκια. Εκεί θα κάνει πολύτιμους φίλους, θα συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες με ιπτάμενα σκουπόξυλα, θα γνωρίσει παντού τη μαγεία, από τα μαθήματα μέχρι τα γεύματα, και θα έρθει αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του… αν βέβαια καταφέρει να επιβιώσει.

 

«Το ημερολόγιο αυτό περιέχει αναμνήσεις φοβερών πραγμάτων, πραγμάτων που κουκουλώθηκαν, πραγμάτων που συνέβησαν στη Σχολή “Χόγκουαρτς” για Μαγείες και Ξόρκια». 

 Άντον Μόρβολ Χερτ 

 

Η δεύτερη χρονιά του Χάρι Πότερ στο «Χόγκουαρτς» είναι εξίσου συναρπαστική με την πρώτη: ο καινούργιος φαφλατάς καθηγητής Γκιλντρόι Λόκχαρτ ακολουθεί τον Χάρι κατά πόδας, η Μυρτιά που κλαίει στοιχειώνει τις τουαλέτες των κοριτσιών, και η Τζίνι, η μικρότερη αδελφή του Ρον Ουέσλι, για κάποιον περίεργο λόγο επιζητά συνέχεια την προσοχή του. 

Όλα αυτά, όμως, θα αποδειχτούν ασήμαντα όταν ξεπηδήσουν τα αληθινά προβλήματα και κάποιος –ή κάτι– αρχίσει να «μαρμαρώνει» μαθητές του «Χόγκουαρτς». Μήπως πίσω απ’ αυτό κρύβεται ο Ντράκο Μαλφόι, ο πιο μισητός αντίπαλος του Χάρι; Ή ο Χάγκριντ, του οποίου το μυστηριώδες παρελθόν έρχεται επιτέλους στο φως; Ή μήπως τελικά είναι αυτός που υποπτεύονται όλοι στο «Χόγκουαρτς»… ο ίδιος ο Χάρι Πότερ;

 

«Αυτό που φοβάσαι περισσότερο στον κόσμο είναι… ο φόβος». 

 Ρέμους Λούπιν 

 

Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, η τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν είχε έναν διαβόητο κρατούμενο, τον Σείριο Μπλακ, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δεκατριών ανθρώπων με μία και μόνο κατάρα. Γι’ αυτόν κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν αφοσιωμένος ακόλουθος του Άρχοντα του Σκότους, του Βόλντεμορτ. Τώρα έχει δραπετεύσει, και οι φύλακες του Αζκαμπάν θυμούνται ότι συχνά μουρμουρούσε στον ύπνο του: «Είναι στο “Χόγκουαρτς”… είναι στο “Χόγκουαρτς”». Μήπως ο Μπλακ κυνηγάει τον Χάρι; 

Ο Χάρι Πότερ δεν είναι ασφαλής, ακόμη και μέσα στους τοίχους του μαγικού σχολείου του, περιτριγυρισμένος από τους φίλους του. Και, ακόμη χειρότερα, ένας προδότης ίσως βρίσκεται ανάμεσά τους.

 

«Θα έρθουμε μαζί σου, Χάρι». 

 Νέβιλ Λονγκμπότομ 

 

Στο τέρμα ενός ήσυχου διαδρόμου υπάρχει μια πόρτα. Κι αυτή στοιχειώνει τα όνειρα του Χάρι Πότερ. Για ποιον άλλο λόγο, άλλωστε, θα ξυπνούσε μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας από τον φόβο του; Δε φταίνε οι εξετάσεις για τα Κοινά Διπλώματα Μαγείας, ούτε ο καινούργιος, μονίμως ξινισμένος καθηγητής, ούτε ένα μοχθηρό και δυσαρεστημένο σπιτικό ξωτικό. ούτε καν η απειλή του Ακατονόμαστου που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τώρα ο Χάρι Πότερ έρχεται αντιμέτωπος με την αναξιοπιστία του Υπουργείου Μαγείας αλλά και την ανικανότητα των Αρχών του «Χόγκουαρτς». 

Παρ’ όλα αυτά –ή μήπως εξαιτίας αυτών–, βρίσκει και αντλεί δύναμη από τους φίλους του, πέρα από κάθε όριο…

 

«Δεν έχει σημασία τι γεννιέται αλλά τι γίνεται κανείς!» 

 Άλμπους Ντάμπλντορ 

 

Ο Χάρι Πότερ θέλει να ξεφύγει από τους απαίσιους Ντάρσλι και να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κουίντιτς μαζί με την Ερμιόνη, τον Ρον και τους Ουέσλι. Θέλει να ονειροπολεί και να σκέφτεται την Τσο Τσανγκ, το κορίτσι που του αρέσει. Θέλει, επίσης, να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν δύο αντίπαλα σχολεία, αλλά και έναν διαγωνισμό που δεν έχει λάβει χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Θέλει πολύ απλά να είναι ένας φυσιολογικός δεκατετράχρονος μάγος. Αλλά, δυστυχώς, ο Χάρι Πότερ δεν είναι φυσιολογικός. Είναι διαφορετικός – ακόμη και για τους μάγους. 

Σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι διαφορετικός μπορεί να αποβεί μοιραίο…

 

«Όταν βρεις το τελευταίο κομμάτι του παζλ, ελπίζω να ξεκαθαριστούν όλα…» 

 Άλμπους Ντάμπλντορ 

 

Ο πόλεμος κατά του Βόλντεμορτ είναι αμφίρροπος. Η Ερμιόνη διαβάζει προσεκτικά τις σελίδες του Ημερήσιου Προφήτη, μεταφέροντας στους υπόλοιπους τα τρομερά νέα. Ο Ντάμπλντορ λείπει από το «Χόγκουαρτς» για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όμως… Όπως σε όλους τους πολέμους, η ζωή συνεχίζεται. Οι εκτοετείς μαθητές εξασκούνται στον διακτινισμό – και χάνουν και λίγα φρύδια κατά τη διαδικασία. Φλερτάρουν, μαλώνουν και ερωτεύονται. Τα μαθήματα είναι δύσκολα αλλά ευτυχώς τον Χάρι βοηθά ο μυστηριώδης Ημίαιμος Πρίγκιψ. 

Και, στο μεταξύ, δε σταματάει στιγμή να ψάχνει την αλήθεια για την περίπλοκη ιστορία του αγοριού που μεγάλωσε και έγινε ο Λόρδος Βόλντεμορτ, με την ελπίδα να ανακαλύψει την αχίλλειο πτέρνα του.

 

«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει όσο είναι ζωντανός ο άλλος, κι ένας από τους δυο μας θα φύγει για πάντα…» 

 Χάρι Πότερ 

 

Υποσημείωση: Τη στήλη επιμελείται ο Θεοφάνης Θεοφάνους και σε κάθε άρθρο επιλέγει και ζητά τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού που αγαπά και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Με απώτερο σκοπό να σας φέρουν πιο κοντά σε έναν ακόμη τίτλο παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη