«Πίτσα-λαχανικά: 1-0»

2016-05-15 17:55

«Δε θέλω να φάω», «Δεν πεινάω», «Αυτό το φαγητό είναι αηδία». Θα μπορούσα να γράψω για λίγη ώρα ακόμη πολλές από τις τόσο πολυσύχναστες φράσεις των παιδιών και να κάνω πολλές μαμάδες να θυμηθούν την αγανάκτηση που νιώθουν κάθε φορά που για να φάνε τα βλαστάρια τους πρέπει να τάξουν μια ντουζίνα παιχνιδιών και πολύωρες βόλτες σε μεγάλα εμπορικά…

Μήπως όμως τελικά τα παιδιά δεν τρώνε τόσο ισορροπημένα όσο θα έπρεπε,  γιατί κάπου κάνουμε λάθος κι εμείς οι ενήλικες; Μήπως εμείς οι ίδιοι «σαμποτάρουμε» την σωστή διατροφή των παιδιών μας;

Πόσες φορές αποκαμωμένοι από τις τόσες προσπάθειες να φάνε οι μπόμπιρες κάποιες τροφές που συνήθως αρνούνται, όπως για παράδειγμα τα όσπρια,  δεν πέσαμε στην παγίδα να «εξαγοράσουμε» την θετική τους απάντηση τάζοντας κάποιο γλυκό ή κάποιο αναψυκτικό γεμάτα σε συντηρητικά και ζάχαρη; Σκεφτείτε όμως πως τη στιγμή που συνέβη αυτό «βαφτίσαμε» άθελά μας τις τροφές και τα ροφήματα αυτά σε έπαινο. Αν κάνεις κάτι σωστό, (βλέπε τρώω όσπρια), θα βραβευτείς (βλέπε ζάχαρη).

Φυσικά με το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν εννοώ πως θα πρέπει η ζάχαρη να αποτελεί τον «κακό λύκο», αλλά πως καλό θα ήταν να προσφέρετε με μέτρο και φυσικά μην περάσουμε στο άλλο άκρο, το καθόλου ζάχαρη. Σκεφτείτε τον εαυτό σας τη στιγμή που κάποιος θα σας ανακοινώσει την απαγόρευση του αγαπημένου σας σνακ ή ροφήματος!(Κάποιοι σοκαρίστηκαν στην υποψία και μόνο να μην ξαναπιούν το πρωινό τους καφεδάκι)

Επίσης, αγαπημένοι μου, μην εκλιπαρείτε και ενθαρρύνετε τα παιδάκια σας να «αδειάζουν» τα πιατάκια τους. Και φυσικά δε χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη πιατάκια, γιατί καλό θα ήταν να σερβίρετε το φαγητό τους σε μέτριες μερίδες. Τα παιδιά που από μικρά μαθαίνουν να τρώνε όταν πεινάνε και όχι όταν διψάνε, εξελίσσονται σε ενήλικες που σταματάνε να τρώνε πριν αισθανθούν κορεσμένοι. Είναι θέμα εκπαίδευσης!

Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε σεφ γκουρμέ εστιατορίου και να καλλιτεχνήσετε το πιάτο τους με λαχανικά ή φρούτα. Φτιάξτε τις πιο ευφάνταστες κατασκευές με συνεργάτες τα αγγελούδια σας και για πότε θα εξαφανιστούν οι «θησαυροί» από το πιάτο τους δεν μπορείτε να φανταστείτε!

Υγιεινή διατροφή τώρα και στο σχολείο! Μπορείτε κι εκεί να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και διάφορα τρικ προκειμένου οι μπόμπιρες να νιώθουν «σούπερ ήρωες» που θα καταναλώνουν υγιεινά σνακ κι όχι τυποποιημένες τροφές, με κίνδυνο να παθαίνουν υπεργλυκαιμικά σοκ κι εσείς απλά σοκ από την τόση ενέργεια που θα αποκτούν από τη ζάχαρη! Κόψτε σε αστεία σχήματα διάφορα λαχανικά και φρούτα στο μπολάκι που μόνα τους θα έχουν επιλέξει, ώστε να φυλάνε εκεί μέσα τη «δύναμή τους και αν γκρινιάξουν για λίγη ζαχαρίτσα βάλτε τα δυνατά σας και φτιάξτε ακόμη και με τη βοήθειά τους το πιο νόστιμο κέικ του κόσμου!

Αγαπημένοι μου, δυστυχώς οι ρυθμοί που όλοι μας ζούμε τη σύγχρονη εποχή καθώς και οι ατελείωτες ώρες εργασίας ωθούν πολύ συχνά σε επιλογή τροφών αμφιβόλου ποιότητας και όσο και να μη θέλουμε να φανταστούμε τις συνέπειες της κακής διατροφής η παιδική παχυσαρκία μας «κλείνει πονηρά το μάτι»! Ας δώσουμε, λοιπόν, στα παιδάκια μας τις σωστότερες κατά το δυνατό διατροφικές επιλογές τόσο στο σχολείο όσο και στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να εξελιχτούν σε υγιείς ενήλικες!

 

«Όχι άλλο κολοκύθι…»

 

Μ’έστειλε η μαμά μου πράγματα να ψωνίσω,

μα άργησα όπως πάντα πίσω να γυρίσω!

Μου έδωσε μια λίστα με υγιεινές τροφές

κι όπως το περιμένατε τις ξέχασα κι αυτές!

Σπανάκι, γάλα και φακή,

μ’ έπιασε μια ταραχή.

Φρούτα και λαχανικά,

μου’ ρθε μια φρίκη ξαφνικά!

Και τι είναι πάλι αυτό;

Κολοκύθι και μάλιστα βραστό;

Πω πω πω τι συμφορά,

θα με βάλει να τα κάνω μια μπουκιά!

Δε τα θέλω βρε μαμά

τα άχρηστα αυτά τα φαγητά.

Θέλω πίτσες, παγωτά,

καραμέλες και γλυκά.

Να βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο βαζάκι,

 να πλημμυρίζω γλύκα απ’ το γλυκό μελάκι!

                                                             Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη