«ΠΙΤΣΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ»: Η τρέλα της νιότης και του έρωτα
Οι πιο γλυκές αναμνήσεις του καθενός αναμοχλεύονται και ξεπηδούν στην επιφάνεια κοχλάζοντας και υπενθυμίζοντας στιγμές και καταστάσεις, όνειρα που έμειναν ανεκπλήρωτα κι άλλα που με την θέληση, το πείσμα και κυρίως την άγνοια κινδύνου πραγματοποιήθηκαν σαν αυτονόητα για την πραγματοποίηση ενός κάποιου τότε στόχου. Μα κυρίως όλα μα όλα τα σκιρτήματα που έφεραν ρίγη στα κορμιά μας ακόμη κι από ένα απλό άγγιγμα, σε μια εποχή που η αθωότητα είχε την ουσία της. Μια ταινία που αποτελεί ύμνο στο υπέροχο παρελθόν μας…
imdb
Αν την κρίνω με το συναίσθημα θα την χαρακτηρίσω ταινία της χρονιάς, καθώς ότι συμβαίνει μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών δημιουργεί μια ταύτιση, όχι στο ποια γεγονότα τους σημαδεύουν, αλλά στην ένταση και στο πάθος με το οποίο τα βιώνουν.
Είναι ταυτόχρονα η αίσθηση ότι όλα συμβαίνουν σ’ ένα μακρύ φωτεινό καλοκαίρι, την ιδανική περίοδο για να μετουσιώσεις την οποιαδήποτε τρέλα σου σε πραγματικότητα. Είναι και η γοητεία του παράδοξου φλερτ που εξελίσσεται σε φλογερό έρωτα και παρασύρει αρνητικότητα και σκοπέλους σαν νταλίκα με σπασμένα φρένα στην κατηφόρα! Είναι ο γιος του Φ. Σ. Χόφμαν που επιβεβαιώνει ότι τα γονίδια του ταλέντου μεταβιβάζονται και η Α. Χέιμ που λάμπει με την εκφραστική της παρουσία σε κάθε πλάνο. Είναι το τρομερό σάουντρακ με τραγούδια που σημαδεύουν κάθε σημαντική σεκάνς. Είναι η μεγάλη στιγμή του Π. Τ. Άντερσον που παίρνει μια ανάλαφρη ρομαντική κομεντί και χτίζει ένα εγκεφαλικό, φουλ στους συμβολισμούς, πορτρέτο της Αμερικής. Είναι το στήσιμο της ταινίας και ο εμπλουτισμός της με ουσιαστικούς χαρακτήρες που κάνουν το πέρασμά τους και σε μαγεύουν, όπως του Σ. Πεν και του Μ. Κούπερ. Είναι η αίσθηση που σου ξυπνά ότι όλα είναι πιθανά και δεν μην σε νοιάζει το «μετά». Είναι που μπορεί στην επόμενη γωνία τρέχοντας χέρι – χέρι να πέσεις και να φας τα μούτρα σου, μα δεν σε νοιάζει γιατί είσαι γεμάτος από έρωτα.
Ναι, είναι η ταινία της χρονιάς γιατί τόση συγκίνηση και τόσα συναισθήματα μόνο αυτή μπόρεσε να μας γεμίσει φέτος!
Για το ΒΟΟΚ TOUR, Τάσος Μαργέλος.
Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!
Βραχεία λίστα
Κρατικών Βραβείων Κύπρου
Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους
"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών
Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας
Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"
Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.
Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη
Λίγα λόγια για το παραμύθι
"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους,
εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.
Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.
Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι.
Πάντα κάποιος την προλάβαινε.
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα.
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον
και η καρδιά της τικ τακ,
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…
Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων
από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.
Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού
Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn
Πληροφορίες-παραγγελίες,
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00
στο 210-36.13.676
✉ info@ellinoekdotiki.gr
"Λέσχη παραμυθάδων"
Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό.
Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού) Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ) Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751