ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΜΙΣΟΣ, Καριδάδ Μπράβο Άνταμς

2015-11-01 19:22

Πιο Δυνατή Κι Απ'το Μίσος, Καριδάδ Μπράβο Άνταμς
Είδος: Aισθηματικό Εποχής
Βαθμολογία: 9/10

      

Εκδότης: Ωκεανός
Μετάφραση:  Ιφιγένεια Σταροπούλου
Επιμέλεια:  Ανθή Μπίσσα
Σελίδες:  434
ISBN: 9786185104191
Ημ. Έκδοσης: 17/10/2014

 Τιμή στην αγορά   14,91 -13,42 ευρώ

Η Καριδάδ Άνταμς, που μεσουράνησε στα λογοτεχνικά δρώμενα της Λατινικής Αμερικής στα χρόνια του '60, χάρισε μεταξύ άλλων,στο κοινό ένα υπέροχο αισθηματικό μυθιστόρημα διαποτισμένο με άρωμα Ανατολής, που τώρα εκδίδεται από τις εκδόσεις Ωκεανός...
Πρόκειται για το βιβλίο "Πιο Δυνατή απ'το Μίσος" ένα ρομάντζο εποχής βγαλμένο από τις "Χίλιες Και Μια Νύχτες" 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Μαρόκο- μέσα του αιώνα- τελεί υπό γαλλική επικυριαρχία.
Ο Σουλτάνος , προσπαθεί να καταστείλει έναν ισχυρό θύλακα επαναστατών με τη βοήθεια του Γάλλου διοικήτή που έχει εγκατασταθεί με τις δύο του κόρες στην πόλη της Ουλέντ Ράφα.
Μια σύλληψη όμως πυροδοτεί προσωπική βεντέτα ανάμεσα στον αδιάλλακτο Γάλλο συνταγματάρχη Ντορέ και τον σκληροτράχηλο αρχηγό όλων των φυλών της ερήμου , Άσαμ αλ Κεμπίρ.
Ο τρομερός Άσαντ θα ζητήσει εκδίκηση, αιχμαλωτίζοντας την κόρη του διοικητή Ντορέ, την τρυφερή Αντριάνα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως "Λιοντάρι της Ερήμου".
            Παρότι ανίσχυρη στα χέρια του, η περήφανη Αντριάνα θα μαλακώσει σταδιακά την καρδιά του ανυπότακτου σείχη, που θα βρεθεί τρομακτικά διχασμένος ανάμεσα στον απροσδόκητο έρωτά του "για μια λευκή"  και στο χρέος του απέναντι στον λαό του...
Θα αποδειχθεί η αγάπη κι η λαχτάρα για την ειρήνη πιο δυνατή από το μίσος;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Υπέροχο, γεμάτο συναισθήματα και αμείωτη ένταση ως την τελευταία του σελίδα, το Πιο Δυνατή Κι Απ' το μίσος είναι ένα βιβλίο πλημμυρισμένο πάθος και όμορφα ηθικά διδάγματα!!!!
           Η πεμπτουσία του ρομάντζου εποχής, που δύσκολα θα αφήσει μια αναγνώστρια ασυγκίνητη!
            Σκηνοθετημένο κινηματογραφικά, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας ρομαντικής ιστορίας αγάπης και πολέμου...
Ένας σαρωτικός έρωτας, που εγείρει διλήμματα συνείδησης σε ένα εξωτικό σκηνικό γεμάτο κίνδυνο, μίσος και αγωνία!
             Η Λατινοαμερικάνα συγγραφέας Καριδάδ Άνταμς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μετρ του είδους και χειρίζεται υποδειγματικά το μοτίβο της αντίθεσης:
            Η ξανθιά καλλονή γοητεύει τον χαλκόχρωμο Μαροκινό σείχη ενώ οι ντελικάτοι τρόποι της κι η τρυφερή της καρδιά κερδίζουν ολοκληρωτικά την καρδια του σκληροτράχηλου πολεμιστή...
         Η ιστορία έχει κορμό της την αιχμαλωσία μιας "ανίσχυρης κοπέλας" από τον αμείλικτο αρχηγό των επαναστατών και τη συγκλονιστική αγάπη που ανθίζει ανάμεσά τους - ερήμην τους...
            Με μια ψυχαναλυτική διάθεση θα μπορούσαμε εδώ να διακρίνουμε στην πιο γοητευτική του εκδοχή αυτό που η επιστήμη της Ψυχολογίας ονομάζει "σύνδρομο της Στοκχόλμης", (δηλαδή την συναισθηματική προσκόλληση ενός ομήρου στον διαφεντευτή της μοίρας του).
Αυτή η εξάρτηση της γλυκιάς πρωταγωνίστριας από τον απαγωγέα της, προσδίδει στον έρωτα των δύο ηρώων απόλυτο χαρακτήρα και κρεσέντο συναισθηματων, ανυψώνοντας το αρσενικό στο βάθρο της ισχύος που κάθε κοπέλα φαντασιώνεται!
 Το αίσθημα πάντως, εξελίσσεται σε μια πειστική κλιμάκωση με τις αναμενόμενος εξάρσεις και αναδιπλώσεις που εντείνουν την αγωνία για την έκβασή του...
Υπάρχουν σκηνές που κόβουν την ανάσα μέσα από τις διακυμάνσεις και την αλληλεπίδραση των ηρώων- και χωρίς καμιά καταφυγή στον ωμό αισθησιασμό που συναντάμε ασύστολα στη σύγχρονη γραφή.

Το άλλο στοιχείο που γοητεύει είναι το ηθικό διαμέτρημα κάποιων δευτερευόντων χαρακτήρων που πλαισιώνουν τους ήρωες, όπως ο θλιμμένος λοχαγός, η μικρή Γκειτά ή η ερωτευμένη ταβερνιάρισσα Πριμορόζα.

Ένα ακόμη ατού του βιβλίου είναι η σχεδόν κινηματογραφική ροή των σκηνών και η ανάδειξη του πολέμικου πνεύματος που διέπνεε αυτές τις επαναστατικές φυλές της Αραβίας, που σκιαγραφούνται με σεβασμό και ενδιαφέροντα στιγμιότυπα.
       Επίσης προβάλλουν όμορφες εικόνες από τις οάσεις και τα παλάτια της ερήμου.
Η αφήγηση δεν είναι ακριβώς γραμμική, καθώς έχουμε ενίοτε μικρά άλματα στο χρόνο που επεξηγούνται με αναδρομές στο διάλογο των ηρώων.
Μόνο μια σκηνή θεωρώ ήταν παράλειψη να μην περιγραφεί σε "ζωντανό χρόνο" αδικαιολόγητο άλμα 

Φυσικά, στο μυθιστόρημά μας δεν αποφεύγονται κάποια κλισέ ή κάποια ατοπήματα στην πλοκή όπως η εξιδανικευμένη γοητεία της πρωταγωνίστριας που επισκιάζει κάθε άλλη ύπαρξη γύρω της.
Εντούτοις οι χαρακτήρες είναι σμιλεμένοι  ως έναν βαθμό- ειδικότερα ο Άσαμ, που παρουσιάζει αδυναμίες, διατηρώντας έναν ρεαλισμό.
Σκληρός, αλλά δίκαιος κι ακέραιος, ισχυρογνώμων και διεκδικητικός, αλλά πονετικός και αγωνιστής της ελευθερίας, ο Άσαμ γοητεύει.

     Κάποιος, επίσης, μπορεί να διακρίνει στο βιβλίο αυτό έναν συντηρητισμό για τα μέτρα της εποχής μας ή μια ενδόμυχα ηθικοπλαστική τάση- με αξίες όμορφες, μα ξεχασμένες, όπως η μακροθυμία, η συγχώρεση, η αξιοπρέπεια, η αυταπάρνηση..
           Αυτό δικαιολογείται αφού το έργο γράφτηκε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, που η κοινωνία ακολουθούσε άλλους αξιακούς κώδικες- κι αυτή ακριβώς ήταν η τάση στη λογοτεχνία- όχι απαραίτητα υποδεέστερη της σημερινής εποχής.
        Ακόμη στο "Πιο Δυνατή Απ΄το Μίσος" δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές ούτε ακριβής χρονικός προσδιορισμός του πλαισίου όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα αυτό.
Κατανοούμε όμως ότι πρόκειται για την αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας στα βόρεια αραβικά κράτη.(Τυνησία- Μαρόκο)  
Η χρονική στιγμή συγγραφής δικαιολογεί και  την επιλογή του αποικιοκρατούμενου Μαρόκου ως πεδίου δράσεως. 
           Ίσως το θέμα της μας ξενίζει λίγο, όμως μην ξεχνάμε ότι η Άνταμς δραστηριοποιήθηκε λογοτεχνικά στα μέσα του 20ου αιώνα, όπου άρχισαν να αναφύονται αυτονομιστικές κινήσεις στις αποικίες της Ασίας και της Β. Αφρικής.
        Το Μαρόκο που υπήρξε γαλλικό προτεκτοράτο από το 1912 και πεδίο ανταγωνσμών ανάμεσα σε Ισπανία Γερμανία κ Γαλλία.
Ο αραβικός εθνικισμός θέριεψε στο Μεσοπόλεμο κι εκεί πιθανολογώ πως τοποθετείται κι η ιστορία αυτή,αφού δε μιλα για τελική απελευθέρωση (καθώς η ανεξαρτησία του Μαρόκου ανακηρύχθηκε το 1956).
          Όλα αυτά αποτελούν -μέσες άκρες το ιστορικό περίγραμμα στο Πιο Δυνατή Απ το Μίσος, με τον έρωτα να κυριαρχεί ξεκάθαρα.

Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιη πως θα το απολάυσετε ως ένα εξαίσιο δείγμα της κατηγορίας του..
Ως ένα αισθηματικό βιβλίο εποχής, που ταξιδεύει τον αναγνώστη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ,χαρίζοντάς του όμως, ατόφια συγκίνηση, ώρες έρωτα και πίστη ότι η Αγάπη μπορεί να αποδειχθεί Πιο Δυνατή Απο το Μίσος ακόμη κι αν χρειαστεί θυσιάσει τον ίδιο τον εαυτό της για να το νικήσει... 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

ΚΑΡΙΔΑΔ ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΑΜΣ

ΚΑΡΙΔΑΔ ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΑΜΣ
Η Καριδάδ Μπράβο Aδαμς γεννήθηκε στη Βιγιαερμόσα του Ταμπάσκο, από Κουβανέζους γονείς που και οι δύο ήταν ηθοποιοί.
 Έζησε αρχικά στην Κούβα και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Μεξικό όπου και γνώρισε τεράστια επιτυχία με το βιβλίο της Άγρια Καρδιά, για το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η Μάργκαρετ Μίτσελ (Όσα παίρνει ο Aνεμος) της Λατινικής Αμερικής.
 Επί πολλά χρόνια αρθρογράφησε σε περιοδικά και σε εφημερίδες του Μεξικού.
 Έχει γράψει πολλά ρομάντζα, θεατρικά έργα και σενάρια για την τηλεόραση του Μεξικού και της Βενεζουέλας. 
Πέθανε το 1990 στο Μεξικό, έχοντας καταξιωθεί ως η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας της Λατινικής μερικής.
 
 
 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751