«ΠΙΝΟΚΙΟ»: Ολίγον από Ντίσνεϊ μαγεία, πολύ από γκόθικ ομορφιά!

2020-06-24 20:32

Φτώχεια, παιδική εκμετάλλευση, ρεαλισμός και σύγχρονη ιταλική πραγματικότητα παντρεύονται σ’ ένα πανέμορφο σκηνικό της υπαίθρου, με το αριστοτεχνικό μακιγιάζ του πρωταγωνιστή να εντυπωσιάζει και το δίδυμο Ματέο Γκαρόνε - Μαρκ Κούλιερ να μας χαρίζει μια σπουδαία σκοτεινή κινηματογραφική μεταφορά του σχεδόν εφιαλτικού και άκρως πεσιμιστικού παραμυθιού «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι. Το στοίχημα για να μεταφέρουν με το ιδιαίτερο ύφος τους τις μεταφορές και τους συμβολισμούς του παραμυθιού το λες πετυχημένο…

Cinealsos

Με δεδομένο ότι περιμένουμε 2 ακόμα διασκευές του «Πινόκιο», μία πολύ σκοτεινή απ’ τον Γ. Ντελ Τόρο και μία γλυκιά και παραμυθένια απ’ τον Ρ. Ζεμέκις, η επιλογή  του Γκαρόνε να πατήσει και στις δύο πλευρές, να πιάσει δηλαδή και τους ενήλικες και τα παιδιά, έμοιαζε ριψοκίνδυνη. Το υπερόπλο με το όνομα Μπενίνι του έδωσε την δυνατότητα ν’ αγγίξει τόσο τις ευαίσθητες χορδές των θεατών με την συγκινητική ερμηνεία του, αλλά και την χιουμοριστική ελαφρότητα που χρειάζεται για να μην σε καταπλακώσει η καταραμένη φτώχεια που βιώνει ο Τσεπέτο.

Ιδιαίτερα πετυχημένη η απόδοση της παιδικής εκμετάλλευσης, τόσο με την παρουσία του τσιρκολάνου Μανιαφουόκο, όσο και η μεταφορική «μεταμόρφωση» σε γάιδαρο επειδή απέφυγε την μόρφωση… μοιάζει απλοικό, αλλά πρώτον είναι η σκληρή πραγματικότητα και δεύτερον είναι και το βασικό μήνυμα του βιβλίου! Δεν λείπει η αναφορά στην μύτη που μεγαλώνει με τα ψέματα, ωστόσο δεν αποτελεί την βασική παράμετρο της ταινίας. Προτιμά να προβάλει τα ελαττώματα που σμιλεύονται στην προσπάθεια για να κατακτήσει τον αγαθό και ταπεινό εαυτό του όχι ως εικόνα αλλά ως πραγματικότητα μέσα απ[ο ιδιαίτερα επώδυνες δοκιμασίες που προκύπτουν από λανθασμένες επιλογές.  Μπορεί να μην έχουν όλα την ίδια δυναμική στην ταινία, αλλά ο Γκαρόνε είναι τίμιος και πιστός στο πλάνο του. Ως άνθρωπος έχει κι αυτός αδυναμίες… διαφορετικά θα ήταν ξύλινος!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/