O,TI ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, Γιάννης Καλπούζος

2015-07-31 14:29

     

   Ό,τι Αγαπώ Είναι Δικό σου, Γιάννης Καλπούζος
Είδος: Koινωνικό
Βαθμολογία: 9/10

 
ISBN13 9786180106107
Εκδότης ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Απρίλιος 2014
Αριθμός σελίδων 432
Διαστάσεις 21x14
Επιμέλεια ΜΑΡΑΝΤΗ ΑΝΝΑ
 

ΤΙΜΗ απο 17.70ευρω -15ευρω                   

     Διαβάζοντας τη φράση "Ό,τι Αγαπώ Είναι Δικό Σου" το μυαλό μας ασυνείδητα "σιγοντάρει" τη φωνή της Γλυκερίας στη γνωστή,αγαπημένη μπαλάντα.
    Αυτός όμως είναι και ο τίτλος που επέλεξε ο ίδιος ο στιχουργός της, Γιάννης Καλπούζος (Ιμαρέτ, Άγιοι Δαίμονες) για το νέο, πολύπλευρο μυθιστόρημά του, εγκαινιάζοντας ιδανικά τη συνεργασία του με τιςΕκδόσεις Ψυχογιός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε ένα ορεινό χωριό της μεταπολεμικής Άρτας μεγαλώνει ανέμελα ο ατίθασος Άνδης, που απροσδόκητα θα τον...αιχμαλωτίσει μια αέρινη, κοριτσίστικη φιγούρα: Είναι η Θάλεια, η κόρη του δικαστικού υπαλλήλου Χαρίδημου από την πόλη,που παραθερίζει στο χωριό του.
        Παρά το κοινωνικό τους χάσμα, ο αντισυμβατικός,φτωχός Άνδης συναρπάζει την συνεσταλμένη Θάλεια και τα δύο παιδιά θα συνδεθούν με μια αγνή αγάπη.

        Τέλη του ΄70,η ζωή θα οδηγήσει τη Θάλεια στην Αθήνα για νομικές σπουδές-πάντα κάτω από την σιδερένια παρουσία ενός τυρρανικού πατέρα και μιας άβουλης μάνας-χωρίς ποτέ να σβήσει τη μορφή του Ανδη.

        Ο Άνδης τυχοδιωκτικά  θα την ακολουθήσει κρυφά από όλους στην Αθήνα.
Εκεί θα αποδυθεί σε μια σκληρή βιοπάλη,όπου θα γευθεί την ανέχεια και την ασύστολη ηδονή,ακροβατώντας στον καιροσκοπισμό και την άσβεστη αγάπη του για τη Θάλεια, την οποία ξαναβρίσκει.
        Συνοδοιπόροι του Άνδη στην περιπέτεια της ενηλικίωσης, ο αμφιλεγόμενος παιδικός του φίλος,Θέμης,αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων, ένας συλλέκτης βιβλίων, ευκαιριακές συνευρέσεις και οβωβός Ερμείας, που γνώρισε την βαρβαρότητα των Τούρκων τις ζοφερές μέρες του Αττίλα.
  Όμως οι σκιές του Εμφυλίου και μια μυστηριώδης νεκροκεφαλή απειλούν να τινάξουν τα όνειρά του Άνδη και της Θάλειας στον αέρα.
        Ο Άνδης όμως, προτάσσοντας το πείσμα και την αισιόδοξη οπτική του προς τη ζωή, παλεύει να εξιχνιάσει το εφιαλτικό χθες, που απειλεί την ευτυχία με τη γλυκιά Θάλεια.
Θα επιβιώσει αυτή η αγάπη στη δίνη των καιρών και της Ιστορίας ;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
        Εν πρώτοις, το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου "Ο,τι Αγαπώ Είναι Δικό Σου" συνιστά μια αυθεντική ιστορία έρωτα με μια χροιά αστυνομικού μυστηρίου-όμως από πίσω ενυπάρχει ένας ηχηρός πολιτικός προβληματισμός, μια πρόκληση για την εθνική μας μνήμη.
Πράγματι, πυρήνας του βιβλίου είναι ένας αντιφατικός έρωτας από τους πιο ευγενικούς και αυθεντικούς-κίνητρο των πάντων, με τους ήρωες απόλυτα παραδομένους σε αυτόν.
        Υπέροχα δοσμένη η συμπληρωματικότητα των δύο χαρακτήρων, που πηγάζει από την αντίθεση της "καλοαναθρεμμένης, συνεσταλμένης Θάλειας με την προγραμματισμένη ζωή" προς τον ανυπότακτο, καιροσκόπο "πλάνητα" Άνδη-κι είναι αυτή που εγείρει ανάγκη υπέρβασης κι από τους δύο.
        Ο ερωτικός σπαραγμός διατρέχει το βιβλίο στο μεγαλύτερο μέρος του, συνταράσσοντας την ψυχή του αναγνώστη, που συμπάσχει και αγωνιά  με τους δυο πρωταγωνιστές!
Ο συγγραφέας αποδίδει πολύ πετυχημένα τις αντιφάσεις και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ζευγαριού.
        Για να το καταφέρει αυτό, επενδύει τη γλώσσα του με το ονειρικό πέπλο του ποιητικού λόγου:
     Εμβόλιμοι στίχοι, αλλά και πεζός λόγος που παρασύρεται από τη σαγήνη του έμμετρου επιτείνουν τη φόρτιση, αποκαλύπτοντάς μας τον Καλπούζο- ποιητή (σε έργα του όπως το  "Έρωτας Νυν Και Αεί").
                
Ωστόσο οι μεταμορφώσεις της γλώσσας δεν περιορίζονται στην απόδοση του λυρισμού.
        Στα διαλογικά μέρη έχουμε μια απενοχοποιημένη φυσικότητα,που προσδίδει ζωντάνια στις σκηνές.
        Άλλοτε ο αφηγηματικός λόγος γίνεται πομπώδης θυμίζοντας Μποστ-με στόχο να σαρκάσεικαι να ευτελίσει καταστάσεις και πρόσωπα-μέσα από μια εσκεμμένα υπεφίαλη γλώσσα, που αυτοαναιρείται.
    Άλλοτε πάλι έχουμε μια γλώσσα σφυρηλατημένη σε πιο παλαιομοδίτικα,νοσταλγικά καλούπια- με μια καλλιέπεια που παρέπεμπει σε πιο ανθηρές περιόδους της Λογοτεχνίας μας...
Σε κάθε περίπτωση  είναι ένας γλωσσικός τρόπος ιδιάζων και ανοίκεια ωραίος.
        Το στοιχείο του μυστηρίου είναι άρτια σκηνοθετημένο, κι η πραγματικότητα ξετυλίγεται σταδιακά -πέρα από το προφανές.

Σε βαθύτερη προσέγγιση,όμως, το "Ο,τι Αγαπώ" συνιστά ένα ξεκάθαρα πολιτικό βιβλίο με στοχευμένους συμβολισμούς πίσω από καταστάσεις&πρόσωπα.
    Έχουμε δηλαδή μια έμμεση χαρτογράφηση ολόκληρης της Μεταπολίτευσης, στα χνάρια εμβληματικών έργων, όπως το "Δυο Φορές Έλληνας" του Κουμανταρέα ή τα "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά".
    Σε αυτό συντελλεί κάθε πρόσωπο μοναδικά και όλοι μαζί οι ετερόκλητοι χαρακτήρες του βιβλίου διαμορφώνουν την αντιφατική ανθρωπογεωγραφία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας με τις διαψεύσεις και τις νέες μεγαλεπήβολες προσδοκίες..
Πρωτίστως ο Άνδης.
Συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά φιγούρας από το Θέατρο Σκιών, ο ευρηματικός ήρωας του Καλπούζου συνιστά τον αιώνιο Έλληνα που επιβιώνει στις αντιξοότητες με την πονηριά και την αισιόδοξη οπτική του στα πράγματα.
        Ένας μικρός θυμόσοφος βγαλμένος από τα σπλάχνα της "άγιας πενίας".

     Ένας "γόνος του Διονύσου"-με τον τονισμένο φαλλό του να υπαινίσσεται τον έρωτα ως αίτημα ζωής, να αναδεικνύει ανανδοίαστα την κλιμακούμενη σεξουαλική ελευθεριότητα και τον ευδαιμονισμό της νέας εποχής
        Ο  Άνδης κλείνει το μάτι στον αλησμόνητο Λούη του Μουρσελλα, παραμένοντας σε ένα περίγραμμα πιο συμπαγές, αφού η στοχευμένη πλοκή  δεν του επιτρέπει να εκτραπεί στη ρευστότητα που διέπει τον απολαυστικά ασυνάρτητο και συνάμα "σοφό" Λούη. 
Μεταδίδει όμως την ίδια πίστη στη ζωή με την ίδια εξαίσια λαικότητα,ενώ εμπλέκεται κι αυτός πράξενα με τον κόσμο του βιβλίου (Ο Λούης ήταν φίλος συγγραφέα).

Γύρω από τον Άνδη έχουμε μια ομάδα αντιεξουσιαστών που μας σεργιανά στην έωλη, παρακμιακή ατμόσφαιρα των Εξαρχείων όπως προσωποποιήθηκε τη δεκαετία του 80 σε  φιγούρες σαν τη Γώγου και τον Άσιμο,
       Ο Καλπούζος εδώ αποδίδει την αλλοτρίωση της Αριστεράς που εξετράπη σε φαντασιωσικές ιδέες με τους φορείς τους φαντάσματα αλωμένων οραμάτων- προφήτες μια επερχόμενης ζοφερής συνθηκολόγησης...
       Στον αντίποδα έρεχεται η Θάλεια, ως εκείνη η Ελλάδα που αναζητά επιτέλους τη γαλήνη, ισορροπώντας ανάμεσα στις αξίες και τον πραγματισμό της νέας εποχής.
     Δεσπόζουσα παρουσία έχει όμως η νεκροκεφαλή και όσοι εμπλέκονται με την ιστορία της, που ξεπηδά από την απώτατη, τραυματισμένη συλλογική ψυχή και τις χαίνουσες πληγές ενός ταραγμένου παρελθόντος!
Στο αποτρόπαιο εύρημα αποτυπώθηκε η κατάρρευση αγώνων και ιδανικών... 
     Το κάδρο συμπληρώνει η τραγωδία της Κύπρου, που αποστομωτικά ενσάρκωσε η συγκλονιστική παρουσία του Ερμεία.

Μια Ελλάδα λοιπόν ακρωτηριασμένη που ζητά να ανασυναρμολογήσει τα κομμάτια της ξανά για να πορευτεί σε νέους καιρούς.
Μια Ελλάδα που πάνω από όλα ξέρει να καταφάσκει τη ζωή και το φως!!!
     Ανακαλύψτε αυτό το σημαντικό βιβλίο που χαρτογραφεί το συλλογικό μας ασυνείδητο -ένα έργο που το χαιρέτησαν με ενθουσιασμό πνευματικοί άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Στεφανάκη και τον Μάνο Ελευθερίου!

 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751