«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ»: Γέλιο για εγκεφαλικά!

2018-04-23 06:29

Το φάντασμα των Μόντι Πάιθον στην Ρωσία, δύο graphic novels ( «Ο θάνατος του Στάλιν» και «Η κηδεία» των Φ. Νούρι και Τ. Ρόμπιν) κι ένας καυστικός κι ορκισμένος υπηρέτης της σάτιρας, ο σκηνοθέτης Α. Ιανούτσι, στήνουν ένα ξέφρενο γλέντι γύρω απ’ το πτώμα του «πατερούλη» Στάλιν για ν’ απολαύσουμε το ρεζιλίκι των φαύλων διαδόχων του, αλλά και για να προβληματιστούμε για τους θανάσιμους κινδύνους που γεννά η διεκδίκηση της εξουσίας…  απολαυστική μέχρι τελευταίας πνοής!

Torinoggi

Εξαιρετικά καυστικός κι επιθετικά ειρωνικός ο Ιανούτσι σε παρασύρει αρχικά με τους καταιγιστικούς διαλόγους και τις εξωφρενικές κωμικοτραγικές καταστάσεις για να γελάσεις τόσο αυθόρμητα που ο συνειρμός με τις αγαπημένες σου ταινίες απ’ τους  Μόντι Πάιθον αποδεικνύεται αυτονόητος! Τα πρώτα 20’ της ταινίας είναι ένα κρεσέντο ξεκαρδίσματος και απόλαυσης.

Η πικρή σάτιρα γύρω απ’ τον αγώνα των διαδόχων για την εξουσία είναι εξίσου απολαυστική με ρυθμούς ταχύτατους και με μία εξαιρετική τετράδα ηθοποιών που ρέει στο αίμα τους η έννοια της κωμωδίας. Η αυλή του Στάλιν γελοιοποιείται και ξεγυμνώνεται καθώς οι ραδιουργίες τους εν μέσω πανικού προκαλούν ξανά και ξανά το αυθόρμητο γέλιο σου. Καυστική και γλυκόπικρη στο τελευταίο 20λεπτο, καταφέρνει ν’ αφήσει το σημάδι της και να θεωρηθεί μια σπουδαία πραγματικά ταινία γύρω απ’ τον «Μεγάλο Τρόμο» της σταλινικής περιόδου.

Το φιλμ απαγορεύτηκε  στην Ρωσία απ’ το υπουργείο πολιτισμού, πράγμα που αποτέλεσε και το διαβατήριό του για τα φεστιβάλ και τα βραβεία στον υπόλοιπο κόσμο! Γέλιο που δεν σκοτώνει, αλλά εξοντώνει…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.