«Ο συγγραφέας»: Άλλο ματαιοδοξία κι άλλο φιλοδοξία…

2016-10-20 10:10

Το νόημα της ζωής ενός νεαρού συγγραφέα είναι ν’ αναγνωριστεί το συγγραφικό του έργο σε σημείο ψύχωσης… κι ως γνωστόν όλες οι ψυχώσεις οδηγούν στην καταστροφή! Φιλοδοξίες τύπου «Θέλω να γίνω ο καλύτερος», δεν προκαλούν σε κανέναν κακό. Αντιθέτως ματαιοδοξίες τύπου «Δεν θα με σταματήσει τίποτα απ’ το να γίνω ο καλύτερος», προκαλούν συνήθως μεγάλο κακό… ενίοτε και φόνους!

O – syggrafeas

Ένα κλεμμένο ημερολόγιο πολέμου προσφέρει στον νεαρό την ευκαιρία να γράψει το απόλυτα πετυχημένο best seller. Ακολουθούν η πολυπόθητη αναγνώριση, πολλά λεφτά και το κορίτσι των ονείρων του στο πιάτο! Όλα τα θαύματα όμως κρατούν 3 μέρες το πολύ, οπότε μόλις αρχίσει να πιέζεται για να το επαναλάβει  πανικοβάλλεται με αποτέλεσμα να υποκύψει σε εκβιασμούς … ακολουθούν δολοφονίες και συγκαλύψεις και αυτά δίχως το ταλέντο του  «Κύριου Ρίπλεϊ» έχουν τραγική κατάληξη! Που θέλω να καταλήξω, ε;… Το παλικάρι είναι γενικώς ατάλαντο!! Ο Πιέρ Νινέ τον ενσαρκώνει εξαιρετικά… το καλό να λέγεται!!!

Εξαιρετική γαλλική παραγωγή μ’ ένα σενάριο γεμάτο πάμπολλες ανατροπές… οι περισσότερες υπερβολικές κι αναληθοφανείς. Πατάει σε χιτσκοκικά μονοπάτια δίχως το ταλέντο του πρωτομάστορα όμως… εξ ου και οι υπερβολές! Όπως η ματαιοδοξία στερείται ηθικής έτσι και το καλογυρισμένο τούτο θρίλερ στερείται κάθαρσης… καλή η ειρωνεία της ζωής που χρησιμοποιείται, ωστόσο είναι άλλο πράγμα!

Πού καταλήγουμε;… Είναι ένα αξιοπρεπές ζιργκόν κι ουχί διαμαντάκι!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.