«Ο διπλός εραστής»: Ο υπερβολικός κύριος Οζόν…

2018-01-10 19:59

Όταν ο Φρανσουά Οζόν λέει ότι θα δημιουργήσει ένα ερωτικό θρίλερ εννοεί ότι θα το διανθίσει με μπόλικο σασπένς, έντονο ερωτισμό και μπόλικο πνεύμα… τι σόι auteur Γάλλος σκηνοθέτης θα ήταν άλλωστε αν δεν το έκανε το τελευταίο! Θα μπεις στην αίθουσα μόνο αν αποδέχεσαι τον προσωπικό του και ιδιαίτερο τρόπο κινηματογραφικής αφήγησης. Μπορεί να σου αρέσει, μπορεί και να σε θυμώσει… αδιάφορο πάντως δεν θα σε αφήσει!

Δαναός

Αν ο Γιουνγκ παρακολουθούσε την ταινία θα θεωρούσε απολύτως φυσιολογικό την απόφαση της πρωταγωνίστριας να ζητήσει βοήθεια από έναν ψυχολόγο για τους έντονους στομαχικούς της πόνους, καθώς αυτοί προκαλούνται απ’ τον νου και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής μιας και δεν υπάρχει σωματική βλάβη.

Τι γίνεται όμως όταν ο ψυχίατρος έχει έναν δίδυμο αδερφό στην ίδια ειδικότητα, αλλά μ’ έντονα διαφορετική ψυχοσύνθεση και η εκκεντρική ασθενής μπαίνει με την θέλησή της στην δίνη ενός ιδιόρρυθμου ερωτικού τριγώνου; Το ναρκοπέδιο της σεξουαλικότητας είναι γεμάτο παγίδες και οδηγεί κατευθείαν στην άβυσσο σε τέτοιες περιπτώσεις. Στην Αμερική το αποκαλούν καταστροφή, στην Ευρώπη απόλαυση… ειδικά αν το ζήσεις στο Παρίσι!

Οι αναστολές έχουν χάσει το νόημά τους ως έννοια και ο ερωτισμός τρέχει με σπασμένα φρένα παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε ακόρεστες σεξουαλικές συνευρέσεις, με ηδονικές διαδρομές που συναντούν άπαντες τους προσωπικούς τους εφιάλτες, δίχως να βρίσκουν απαντήσεις ή λύσεις.

Οι αμέτρητες αναφορές σε Χίτσκοκ, Ντε Πάλμα, Κρόνεμπεργκ και Πολάνσκι και το βιβλίο της Τζόις Κάρολ Οουτς, «Lives of the Twins», το οποίο είχε γράψει το 1987 με ψευδώνυμο, αποτέλεσαν την βασική ύλη για το απολαυστικό αυτό θρίλερ που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και σαρκάζει με τον δικό του τρόπο την σοβαροφάνεια των ψυχολόγων και την ασθενή σάρκα μπροστά στο ερωτικό πάθος που παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Οι υπερβολές της ταινίας άλλωστε αποτελούν μέρος αυτού του πάθους, μέχρι το εξωφρενικό φινάλε… απολαύστε την!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.