«ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ»: Φεμινιστική πνοή, αιχμηρή ματιά…

2020-02-11 13:53

Σέρσα Ρόναν, Εμα Γουάτσον, Φλόρενς Πιου, Ελάιζα Σκάνλεν, Λόρα Ντερν, Μέριλ Στριπ και Τίμοθι Σαλαμέ… αυτό στο χωριό μου το λένε  «Αll star cast» και μπορεί να μην έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά ψήθηκα εύκολα για να παρακολουθήσω την σύγχρονη διασκευή του για το σινεμά απ’ την  Γκρέτα Γκέργουιγκ, υποψιασμένος για τις φρέσκιες ιδέες που θα έχει ποτίσει τις δικές της «Μικρές Κυρίες», δυναμικές κι έτοιμες να ζήσουν την ζωή του στο σήμερα.

Hamey

25 χρόνια μετά την τελευταία κινηματογραφική διασκευή όπου και αναδείχτηκε η Γ. Ράιντερ στον ρόλο της Τζο έχουμε αντίστοιχα την Σ. Ρόναν και την Φ. Πιου ως Εϊμι που το άστρο της λάμπει πιο δυνατά από εκείνο της Σέρσα και κλέβει την παράσταση, σε αντίθεση με την ταινία της  Αυστραλέζας Γκίλιαν Αρμστρονγκ. Η Πιου επισκιάζει εύκολα τόσο τις δυο αδερφές της, όσο και τον Τ. Σάλαμε που ως Λόρι στον ρόλο του πλούσιου αργόσχολου κρυφοκαψούρη μένει παρασάγγες ερμηνευτικά πίσω της. Η Λ. Ντερν συγκινητική στέκεται αξιοπρεπέστατα στον ρόλο της μητέρας των κοριτσιών, ενώ η θαυμάσια για μία ακόμα φορά Μ. Στριπ στο ρόλο της πλούσιας θείας μου θύμισε την προστατευτική κότα που οδηγεί κάτω απ’ τα φτερά της τη νέα γενιά πρωταγωνιστών. Άπαντες ντυμένοι με θαυμάσια κουστούμια, απ’ τα πιο ταπεινά μέχρι τις τουαλέτες χορού!

H Γκρέτα Γκέργουιγκ μαεστρικά μεταφέρει την ιστορία της απ’ την βαθιά πατριαρχική κοινωνία στο σημερινό ανδροκρατούμενο επαγγελματικό σύστημα σπάζοντας τα δεσμά και δημιουργώντας ρήγματα, ενώ στήνει πεισματικά τα πόδια και κοιτώντας σε στα μάτια απαιτεί τόσο την ελευθερία των επιλογών ζωής, όσο και στην απελευθερωμένη σεξουαλικότητα της γυναίκας, παίζοντας με τους θεατρικούς ρόλους που στήνει η Τζο στο πατάρι του σπιτιού τους. Αν είστε προσεκτικοί θα πετύχετε πολλές φορές να σας κλείνει το μάτι η Γκέργουιγκ!

 

Υ.Γ.:  Τι σχέση έχουν η Μπεθ απ’ τις «Μικρές Κυρίες» και ο Τζόι απ’ τα «Φιλαράκια»;…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.