Μια κριτική προσέγγιση στο "Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου" - Δημήτρης Μπασλάμ, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, από τη Λύχνου Πέπη

2021-01-12 19:19

Βιβλιοπαρουσίαση

Δημήτρης Μπασλάμ

Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

2020

Ένα βιβλίο για «παιδιά», με πολλούς συμβολισμούς, φαντασία, πρωτοτυπία, ζωηρά χρώματα, λιτές γραμμές και μοναδικά σχέδια. Κατ’ αρχάς εντυπωσιακή έκδοση με χοντρό εξώφυλλο, που θα τραβήξει την προσοχή όσων περιδιαβαίνουν στα βιβλιοπωλεία λόγω διαστάσεων (32 Χ 17). Την ίδια στιγμή ο τίτλος μας προκαλεί να ανακαλύψουμε το μυστικό του πιο δυνατού ανθρώπου του κόσμου- γιατί… ποτέ δεν ξέρεις!

Από την πρώτη σελίδα ο συγγραφέας έχει φροντίσει να μας μεταφέρει στον κόσμο του, που τον χαρακτηρίζει ως συνηθισμένο και φυσιολογικό, αφού «έτσι κι αλλιώς, οι κάτοικοι πάντοτε χρησιμοποιούσαν λέξεις ώστε να συμφωνούν μεταξύ τους». Έρχεται, όμως, ένα Μεγάλο Στρογγυλό να επιβάλλει τους τίτλους των εφημερίδων «Ο πανικός, η ασυνεννοησία και η αναποφασιστικότητα…» και να μας κάνει να αναλογιστούμε πόσες και πόσες φορές ένα τέτοιο Στρογγυλό έχει έρθει ουρανοκατέβατο και στις δικές μας ζωές και μας έχει κάνει να τα δούμε όλα «κόκκινα», όπως εύστοχα το έχει παρουσιάσει η εικονογράφος. Απραξία, αβουλία και φόβος δίνουν χώρο σε διάφορους να εμφανιστούν ως σωτήρες και να πάρουν το χώρο τους στις ζωές των κατοίκων, δημιουργώντας προσδοκίες κι ελπίδες.

Ανθρώπινες παρουσίες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να γελάμε -ή έστω να χαμογελάμε- πλασμένοι με πολλή φαντασία αλλά και σχεδιασμένοι κατά τρόπο, ώστε το κείμενο να φαίνεται ταυτόχρονα εμπνευσμένο με το σχέδιο, την εικόνα και το χρώμα. Παρελαύνουν Γίγαντες με Μουστάκια, Ελέφαντες της γενιάς των Λούις, Χοντροκέφαλοι που φτύνουν, Άνθρωποι της Αφάνειας, Δεκατρίδυμοι Χορευτές, Μη μου Άπτου, Καπέλα …Όλοι τους φημισμένοι και ικανοί για τρομερά κατορθώματα, για ευφυείς λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, αλλά που «Η φήμη τους δεν ακολούθησε κανέναν». Δυστυχώς!

Στοιχεία που παραπέμπουν σε μύθους, όπως τα Πουλιά της Ζωηρής Ημέρας, που «κουβαλούν τις φήμες», μαγεύουν, προσημαίνουν, τραγουδούν. Αλλά και ο από μηχανής Θεός που έρχεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα αλλά και να δώσει τη βαρυσήμαντη συμβουλή του: «Εξαρτάται από σας». Χωρίς υπεκφυγές, ξεκάθαρα κι έτσι να δικαιώσει έναν από τους κατοίκους- που διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους:

τον κύριο Επιμένοντα που παρατηρεί, αγωνίζεται να κατανοήσει, επιστρατεύει τις μηχανικές του γνώσεις, πασχίζει να ξεμπερδέψει μπερδεμένες αλυσίδες, κουβαλά τροχαλίες, σχοινιά, σφήνες, σφυριά…Είναι ο μόνος που θα μείνει «Όρθιος», ακόμα κι αν δεν κατάφερε να μετακινήσει και να εξηγήσει το Μεγάλο Στρογγυλό.

Στις δυο τελευταίες σελίδες σύντομα βιογραφικά για τους ήρωες της ιστορίας, συμπληρώνουν την εικόνα μας γι’ αυτούς αλλά και παραπέμπουν σε νέους ίσως συμβολισμούς ή προεκτάσεις και προκαλούν προβληματισμούς και νέες συζητήσεις με τους συν-αναγνώστες μας ή και με τον εαυτό μας.

 

 

Γράφει η Λύχνου Πέπη, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολική Ψυχολογία, τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δημιουργική Γραφή.

 

 

"Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου" - Δημήτρης Μπασλάμ, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Εικόνα από το εσωτερικό του βιβλίου

 

Μια πόλη. Μια συνηθισμένη πόλη.

Ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν καλός. Οι κάτοικοι συζητώντας μεταξύ τους συμφωνούσαν πως αυτό ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό για την εποχή.
Αλλά...
Ένας εκκωφαντικός, απόκοσμος θόρυβος θα τα άλλαζε όλα.
Ένα Μεγάλο Στρογγυλό είχε πέσει -άγνωστο από πόσο ψηλά- ακριβώς στο κέντρο της πόλης.
ΘΑ ΤΟ ΔΙΩΞΟΥΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ;
ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΪΣ;
ΟΙ ΔΕΚΑΤΡΙΔΥΜΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ Ή ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΥ ΦΤΥΝΟΥΝ;
ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΟΥΛΙΑ, ΤΗ ΦΥΓΟΠΟΝΙΑ, ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ. 

 

Αποκτήστε το άμεσα kaleidoscope.gr/el/home/9789604712120-dynatos-anthropos-kosmou-639.html

από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη