«ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ»: Όταν ξεσπά το ηφαίστειο του εγωισμού…

2018-10-18 20:08

Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι δεν υπάρχουν νικητές παρά μόνο χαμένοι, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά στην μέση ή όταν έχει μεσολαβήσει ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτές τις καταστάσεις και τα συναισθήματα όσων εμπλέκονται. Ο ιδανικός τρόπος θα ήταν ίσως μία κάμερα που θα αποτύπωνε τις εκφράσεις στα πρόσωπα, την γλώσσα του σώματος γενικότερα, κάθε φορά που η κατάσταση θα ξέφευγε και θα χανόταν η λογική λόγω λανθασμένων χειρισμών ή εγωιστικών εκρήξεων. Ο  Ξαβιέ Λεγκράν σκηνοθετεί σε δικό του σενάριο και αποτυπώνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μια ιστορία πληγωμένων ανθρώπων από έναν δύσκολο χωρισμό και παρουσιάζει τον Γολγοθά που ακολουθεί όταν το μυαλό αρρωσταίνει και δεν ακολουθεί τον δρόμο προς το φως και τη νέα ζωή, αλλά τον εφιάλτη του σκοταδιού στον δρόμο για τον βάλτο όπου περιμένει μια νεκρή και σε αποσύνθεση σχέση.

Enlefko

Η ένταση κλιμακώνεται από το πρώτο πνιγηρό πλάνο σ’ ένα δωμάτιο όπου οι αντίδικοι σε αμυντική θέση και οι δικηγόροι σε αντίστοιχα επιθετική παλεύουν για την κηδεμονία των παιδιών. Η δυσφορία που δημιουργείται στον θεατή χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στην ίδια θέση είναι η πρώτη νίκη του Λεγκράν. Ακολουθούν συνεχόμενα χτυπήματα στο στομάχι καθώς ο σκληρός και στυγνός ρεαλισμός δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και ξεκάθαρη στάση απέναντι στους γονείς. Τα λάθη τους διαδέχονται το ένα το άλλο, η αμφιβολία σε τυλίγει λεπτό με λεπτό και η αρχική θλίψη που σε πλημμυρίζει για τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου, τα παιδιά τους, μετατρέπεται σε θυμό για τον ζωντανό εφιάλτη που βιώνουν, ειδικά ο μικρός τους γιος Ζουλιάν.

Απουσιάζουν οι εύκολες απαντήσεις καθώς η βασική οπτική του Λεγκράν είναι προς τον ψυχισμό των ηρώων του και την εξερεύνηση των χαρακτήρων τους μέσα από καταστάσεις που ιδωμένες μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη του εγωισμού τους, θα οδηγήσει τον πιο αδύναμο κρίκο, τον αρσενικό ως συνήθως, στην απόλυτα λάθος κίνηση. Ο τσαμπουκάς θα γίνει κλάμα, το κλάμα απελπισία και η απελπισία τρέλα. Το αποτέλεσμα τραγικό…

Τον τελευταίο λόγο και την λύση του δράματος σεναριακά μπορείς να την πεις βιαστική, όμως όταν ξεσπά το ηφαίστειο καλύτερα να βιαστείς εσύ και να μην είσαι εκεί!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη