«ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ»: Όταν ξεσπά το ηφαίστειο του εγωισμού…

2018-10-18 20:08

Όταν χωρίζει ένα ζευγάρι δεν υπάρχουν νικητές παρά μόνο χαμένοι, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά στην μέση ή όταν έχει μεσολαβήσει ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτές τις καταστάσεις και τα συναισθήματα όσων εμπλέκονται. Ο ιδανικός τρόπος θα ήταν ίσως μία κάμερα που θα αποτύπωνε τις εκφράσεις στα πρόσωπα, την γλώσσα του σώματος γενικότερα, κάθε φορά που η κατάσταση θα ξέφευγε και θα χανόταν η λογική λόγω λανθασμένων χειρισμών ή εγωιστικών εκρήξεων. Ο  Ξαβιέ Λεγκράν σκηνοθετεί σε δικό του σενάριο και αποτυπώνει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μια ιστορία πληγωμένων ανθρώπων από έναν δύσκολο χωρισμό και παρουσιάζει τον Γολγοθά που ακολουθεί όταν το μυαλό αρρωσταίνει και δεν ακολουθεί τον δρόμο προς το φως και τη νέα ζωή, αλλά τον εφιάλτη του σκοταδιού στον δρόμο για τον βάλτο όπου περιμένει μια νεκρή και σε αποσύνθεση σχέση.

Enlefko

Η ένταση κλιμακώνεται από το πρώτο πνιγηρό πλάνο σ’ ένα δωμάτιο όπου οι αντίδικοι σε αμυντική θέση και οι δικηγόροι σε αντίστοιχα επιθετική παλεύουν για την κηδεμονία των παιδιών. Η δυσφορία που δημιουργείται στον θεατή χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στην ίδια θέση είναι η πρώτη νίκη του Λεγκράν. Ακολουθούν συνεχόμενα χτυπήματα στο στομάχι καθώς ο σκληρός και στυγνός ρεαλισμός δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και ξεκάθαρη στάση απέναντι στους γονείς. Τα λάθη τους διαδέχονται το ένα το άλλο, η αμφιβολία σε τυλίγει λεπτό με λεπτό και η αρχική θλίψη που σε πλημμυρίζει για τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου, τα παιδιά τους, μετατρέπεται σε θυμό για τον ζωντανό εφιάλτη που βιώνουν, ειδικά ο μικρός τους γιος Ζουλιάν.

Απουσιάζουν οι εύκολες απαντήσεις καθώς η βασική οπτική του Λεγκράν είναι προς τον ψυχισμό των ηρώων του και την εξερεύνηση των χαρακτήρων τους μέσα από καταστάσεις που ιδωμένες μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη του εγωισμού τους, θα οδηγήσει τον πιο αδύναμο κρίκο, τον αρσενικό ως συνήθως, στην απόλυτα λάθος κίνηση. Ο τσαμπουκάς θα γίνει κλάμα, το κλάμα απελπισία και η απελπισία τρέλα. Το αποτέλεσμα τραγικό…

Τον τελευταίο λόγο και την λύση του δράματος σεναριακά μπορείς να την πεις βιαστική, όμως όταν ξεσπά το ηφαίστειο καλύτερα να βιαστείς εσύ και να μην είσαι εκεί!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/