«Μα δεν είναι ωραία εδώ…»

2016-09-30 20:01

Μια τυχαία ματιά στον τίτλο ενός βιβλίου ήταν αρκετή για να ανατρέξει το μυαλό μου σε πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δεύτερο γάμο μετά τη λύση του πρώτου είτε από διαζύγιο είτε από τον θάνατο του συντρόφου τους.

Μα θα σκεφτεί κανείς «και που είναι το κακό;» Πουθενά, αγαπημένοι μου! Το αντίθετο! Για να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση ένα ζευγάρι αν μη τι άλλο έχει σκεφτεί καλά τυχόν λάθη του παρελθόντος ως προς τις συμπεριφορές και φυσικά έγινε το απαραίτητο ξεκαθάρισμα με το παρελθόν.  

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο εκάστοτε σύντροφος μέσα στις κούτες, που μεταφέρει στο νέο του σπιτικό, έχει στοιβάξει και  πρώην συζύγους με ότι αυτό συνεπάγεται (νεύρα, ένταση, θυμό, απογοήτευση…), πρώην πεθερικά, οικονομικές υποχρεώσεις στην προηγούμενη σύντροφο και πολλά πολλά ακόμη που αναπόφευκτα αν δε γίνει σωστή διαχείριση είναι ικανά να λειτουργήσουν σαν βόμβα για τη νέα σχέση!

Επιπλέον είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν παιδάκια από προηγούμενο γάμο είτε κι από τα δύο μέλη του ζευγαριού είτε από το ένα. Και τώρα; Άραγε αρχίζουν τα δύσκολα ή αν το δούμε και το αντιμετωπίσουμε με την απαιτούμενη ψυχραιμία και ωριμότητα μάλλον είναι η αρχή ενός νέου «ταξιδιού» για όλους;…

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις που η κάθε μία απαιτεί εντελώς διαφορετικούς χειρισμούς. Στην περίπτωση θανάτου της ή του προηγούμενου συντρόφου το αγγελούδι σας διακατέχεται από ποικίλα συναισθήματα, όπως θυμό, πόνο, θλίψη, απογοήτευση… Μην κάνετε, λοιπόν, το λάθος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσθέσετε στην ήδη επιβαρυμένη ψυχούλα του και το αίσθημα της ζήλιας ή και της εγκατάλειψης ακόμη, γνωρίζοντάς του ένα νέο σύντροφο και ακόμη χειρότερα μην προβείτε σε ανακοινώσεις περί γάμου και συμβίωσης.

Κατανοώ πως έχετε ανάγκη να «ξεκουραστείτε» κι εσείς από όλο αυτό το ψυχικό άχθος που επιφέρει ένας θάνατος μα επιτρέψτε στο βλαστάρι σας να θρηνήσει και να κατανοήσει την απώλεια. Δώστε του τη δυνατότητα να αντιληφθεί πως οι γονείς του δεν μπορούν να είναι πια μαζί, όχι γιατί δεν αγαπιούνται μα γιατί ο θάνατος μπορεί να χωρίζει…

Όταν πια νιώσετε πως είναι έτοιμο να γνωρίσει ένα νέο σύντροφό σας επιλέξτε έναν όμορφο χώρο ως σημείο συνάντησης και αφήστε την κατάσταση να κυλήσει χωρίς υπερβολές και προσποιητά χαμόγελα. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Μέχρι τώρα ένιωθε την ασφάλεια σε ένα άλλο περιβάλλον. Το πόσο σύντομα θα την ξανανιώσει εξαρτάται από εσάς και το νέο πρόσωπο στη ζωή σας.

Υπάρχουν βεβαίως και οι περιπτώσεις ενός διαζυγίου και η επιθυμία των γονέων να ξαναδημιουργήσουν νέα οικογένεια. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Καταρχήν είναι πολύ σημαντική η σχέση που έχουν οι πρώην σύζυγοι. Κατά πόσο ο ένας από τους δύο, (προφανώς αυτός που «έμεινε πίσω») έχει αποδεχθεί πως ο/η πρώην σύζυγος συνεχίζει τη ζωή του. Αν ο/η πρώην σύντροφος θρηνεί ακόμη για τη διάλυση του γάμου και έχει υιοθετήσει μια μίζερη στάση ζωής, τότε το παιδάκι σας είναι πιθανό να εγκλωβιστεί σε μια σχέση αντίστροφη με αυτή του γονιού, δηλαδή θα βρίσκει χαρά και ικανοποίηση στο να στηρίζει τη μαμά ή τον μπαμπά και αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει πολύ αμυντικά τη νέα πραγματικότητα. Χμμ!!!Δεν μου ακούγεται και πολύ δίκαιο αυτό, ούτε για τη νέα σχέση μα ακόμη περισσότερο για την ψυχούλα του! Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσο αυτό είναι εφικτό οι πρώην σύντροφοι να μπουν δυναμικά και πάλι στη ζωή εκπαιδεύοντας τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. 

Ας μην ξεχνάμε και τη/τον νέο σύντροφο και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού στη νέα κατάσταση. Καταρχήν δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθείτε ότι δεν νιώθετε. Μην υποτιμάτε την αντιληπτική ικανότητα των παιδιών! Δεν είστε ο βιολογικός γονιός, οπότε δώστε χρόνο με υπομονή και κατανόηση να σας γνωρίσει και να συνηθίσει την παρουσία σας στη ζωή του.

Χτίστε μια έντιμη και ειλικρινή σχέση με το παιδί  σκεπτόμενοι όμως πάντα πως αυτό το παιδί έχει μάθει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με κανόνες που έχει ορίσει ένας άλλος άνθρωπος καθώς και σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που εσείς πιθανόν να θεωρείτε σωστό. Φυσικά εκεί θα χρειαστεί οπωσδήποτε και η συνεργασία του φυσικού γονέα, ώστε να τεθούν όρια εκ νέου.

Ο βιολογικός γονέας, που αποφασίζει να ξαναδημιουργήσει οικογένεια οφείλει να κρατήσει ισορροπίες τόσο σε σχέση με παιδιά που υπάρχουν από τον προηγούμενο γάμο όσο και με τον / την νέα σύντροφο. Αυτός είναι που θα πάρει όλες τις ενοχές και τον θυμό από το παιδί κάνοντας το να καταλάβει πως δεν είναι κακό να αγαπάει και να σέβεται την/τον νέο σύντροφο και παράλληλα και τη φυσική μητέρα/πατέρα.

Επίσης πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το παιδί να νιώσει ασφάλεια με τον ερχομό ενός νέου παιδιού ή με την ύπαρξή του ήδη στο νέο σπίτι. Είναι αναγκαίο να καταλάβει πως πάντα θα κατέχει μια θέση στην καρδιά σας κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ!

Φυσικά όλα τα παραπάνω χρειάζονται υπομονή, χρόνο, σεβασμό, ειλικρίνεια και πολλές δόσεις αγάπης, αγαπημένοι μου!

Συχνά συνήθιζα να λέω στους μαθητές μου πως όλα είναι θέμα επιλογών. Το ίδιο θα πω και τώρα, αγαπημένοι μου! Το να το βάλει κανείς στα πόδια ίσως είναι το πιο εύκολο, μα θα του στοιχίσει μια ευκαιρία να ανοίξει την αγκαλιά του σε ένα νέο άνθρωπο και να δημιουργήσει μια οικογένεια ακόμη. Κι αν αναλογιστεί κανείς τη σπουδαιότητα της οικογένειας σκεφτείτε πόσο τυχερός μπορεί να σταθεί κανείς με τη δημιουργία μιας ακόμη, εφόσον βεβαίως καταφέρει να υπερκεράσει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να εμφανιστούν. Κανείς δε θα σας εγγυηθεί πως όλα θα πάνε καλά, μα έτσι είναι η ζωή, μεταβλητή και απρόβλεπτη… κάντε την προσπάθειά σας και μάλλον κάτι όμορφο θα έρθει!

Και μην ξεχνάτε, φίλοι μου, «αληθινοί ταξιδευτές είναι εκείνοι που φεύγουν μονάχα για να φύγουν…»… Καλή αντάμωση!!!

 

«Στην κόρη μου…»

Στα μάτια σου βλέπω πάντοτε εκείνη τη μικρούλα,

 που έτρεχε ανέμελη, αθώα νεραϊδούλα.

Στην αγκαλιά της μ’ έσφιγγε, με κοίταζε με νάζι,

μου έδειχνε πως μ’ αγαπά,

πως πάντα με θαυμάζει!

Δε φεύγω κοριτσάκι μου ποτέ από κοντά σου.

 θα είμαι πάντοτε εκεί, στην πίκρα, στη χαρά σου.

Το χέρι σφιχτά θα σου κρατώ πάντοτε στη ζωή μου,

γιατί είσαι το αγγελούδι μου εσύ και η πνοή μου…

                                                                          Γ.Μ.

 

Υ.Γ.: Αφιερωμένο σε όλα τα αγγελούδια που βιώνουν ή βιώσαν έναν χωρισμό…

 

Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη