«ΚΑΤΗΓΟΡΩ…!»: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλήθεια…!

2020-04-14 19:27

Ασφαλώς και μπορείς να κολλήσεις ταμπελίτσες στην ταινία τύπου: «Ακαδημαική και κλασσική» ή στον σκηνοθέτη της (Ρ. Πολάνσκι) για τις κατηγορίες που αναμοχλεύονται όποτε είναι βολικό, αλλά η αξία της τελευταίας του ταινίας είναι τόσο υψηλού επιπέδου που δεν την αγγίζει τίποτα… απλά την θαυμάζεις!

Myfilm

O τίτλος προέρχεται απ’ την σπουδαία επιστολή του Ε. Ζολά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση μάχης με την πένα του ως προς την προμελετημένη καταδίκη ενός αθώου, του λοχαγού Ντρέυφους, δίπλα στους οπαδούς της Αλήθειας κι απέναντι στις δυνάμεις του Σκότους. Το σπουδαίο σενάριο ωστόσο έρχεται απ’ τον συγγραφέα του βιβλίου Ρόμπερτ Χάρις πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία: «An Officer and a Spy», το οποίο συνυπογράφει ο Πολάνσκι και βάζει σε πρώτο πλάνο τον μετέπειτα υπουργό Στρατιωτικών Πικάρ με την κυβέρνηση του Κλεμανσό (1906). Ο εξαιρετικός Ζαν Ντιζαρντέν υποστηρίζει θαυμάσια την εξαιρετική από κάθε πλευρά τεχνική δουλειά της ταινίας και αποτελεί ασφαλώς ακρογωνιαίο λίθο της.

Δράμα, θρίλερ, αστυνομικό και δικαστικό ταυτόχρονα γίνεται;… Ναι, αν κι εφόσον μιλάμε για την καλύτερη ταινία του Πολάνσκι εδώ και πολλά χρόνια! Το στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, είναι απλά η αφορμή για να περάσει τα μηνύματα του σημερινού κινδύνου ως προς τον εθνικιστικό φανατισμό, αλλά και της ατομικής ευθύνης απέναντι στο δίκαιο και την αλήθεια.

Την ώρα που η μωρία, η άγνοια και η κακία υψώνουν νέα αόρατα τείχη στην Ευρώπη, η ανάγκη για μία επανάσταση του Δικαίου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ… και η ταινία του Πολάνσκι το κραυγάζει!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.