«Κατάλαβέ με!»

2022-03-13 15:22

Νεύρα, εκνευριστικές μουτσούνες, κλείσιμο πορτών, ξέρετε αυτές που δεν κλείνουν κανονικά αλλά από τις άλλες που συνοδεύονται και από μουρμουρητά τύπου «παράτα μας κι εσύ, και δεν καταλαβαίνεις» και άλλες τέτοιες ωραίες στιγμές πολύ πιθανό να έχουν ζήσει και θα ζήσουν όλοι οι γονείς, αγαπημένοι μου,  ανά τον κόσμο. Και όσοι βιαστείτε να πείτε με κομπασμό σχεδόν πως τα δικά σας τα αγγελούδια δεν συμπεριφέρονται έτσι πολύ χαίρομαι, μα λυπάμαι που θα το πω αλλά σας έρχεται…

Ξέρετε πολλές φορές τείνουμε να αποδώσουμε όλα τα παραπάνω σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη ζωή των παιδιών, την ξακουστή εφηβεία, που ως γνωστόν οι ορμόνες κάνουν πάρτι καθημερινά, η κυκλοθυμία έχει εγκατασταθεί στο σπίτι μας και η υπομονή μας καλά κρατεί. Κι όμως, αγαπημένοι μου, δυστυχώς αυτή είναι η μία εξήγηση, που όσο επίπονη ψυχικά μπορεί να γίνει για εμάς τους γονείς, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο.

Υπάρχουν όμως άπειροι λόγοι που τα αγγελούδια μας μπορεί να μεταμορφωθούν σε αγριμάκια ή ακόμη και να προσπαθούν να μοιάσουν με φαντασματάκια που απλώς είναι αόρατα. Δεν έχουμε παρά να προσπαθούμε να «διαβάζουμε» τα σημάδια που μας δίνουν. Και να είστε βέβαιοι πως όσο κι αν προσπαθήσουν να σας διώξουν σας θέλουν πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή κοντά τους!

Μα ας προσπαθήσουμε μαζί να αποκωδικοποιήσουμε αυτά τα σήματα καπνού που βλέπουμε και ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αρχικά πολύ πιθανό αν τα παιδιά μας βιώνουν άσχημες καταστάσεις και συμπεριφορές στο σχολείο μοιραία να αλλάξουν είτε τη διάθεσή τους, είτε τη συμπεριφορά τους είτε και τις συνήθειές τους ακόμη.

Όταν για παράδειγμα ένα παιδί ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ωράριο στον ύπνο του και διαπιστώσουμε πως αρκετές ημέρες έχει διαταραχθεί αυτό, είναι αρκετό για να σκεφτούμε πως πιθανά στο σχολείο του ή σε κάποια παρέα μπορεί να δέχεται συστηματικά επιθετικές συμπεριφορές. Δεν έχουμε παρά να του δώσουμε το χώρο να μας μιλήσει και να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Κάτι που μπορεί επίσης να μας προβληματίσει είναι όταν μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να τα πείσουμε να επιστρέψουν στο σπίτι μετά το παιχνίδι και ακούγαμε το γνωστό «5 λεπτά ακόμη», τώρα αρνείται να συναντηθεί με τους φίλους του πιθανά γιατί νιώθουν απειλή εκτός σπιτιού.

Ακόμη μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η συμπεριφορά όλων μας κι όχι μόνο των παιδιών αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Όταν, λοιπόν, τα αγγελούδια μας νιώθουν ασφαλείς στο σπίτι και σίγουρα για τα συναισθήματα των δικών τους ανθρώπων, είναι πολύ πιθανό να εκφράζονται πιο έντονα και να δημιουργούνται πολύ ευκολότερα καβγάδες από ότι παλαιότερα, διότι βιώνουν δύσκολη κατάσταση εκτός σπιτιού και θέλουν να νιώσουν πως έστω και τώρα έχουν τον έλεγχο.

Είναι οι στιγμές, αγαπημένοι μου, που θα πρέπει να ξεχάσουμε εγωισμούς, ηλικίες και θυμούς και να επιστρατεύσουμε μεγατόνους αγάπης και υπομονής προκειμένου  να μπορέσουν τα παιδιά μας να νιώσουν πως μπορούν να μας εμπιστευτούν και να μοιραστούν μαζί μας ό,τι τα πονά.

Και μην ξεχνάτε πως αυτή είναι η στιγμή που θα  γίνουμε «πυροσβέστες» και θα πνίξουμε αυτές τις άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες πυρκαγιές που καίνε την ψυχούλα τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν και στο μέλλον δύσκολες καταστάσεις!

 

Καλή αντάμωση!!!

Γαβρή Μελίνα

«Νιώσε με»

 

Νιώσε με κάθε φορά

 που σε διώχνω από κοντά μου.

Αισθάνσου τον πόνο μου

και μην φεύγεις μακριά μου.

Πονάω και τρέμω να μιλήσω,

πέφτω να κοιμηθώ

και ξέρω πως βίαια θα ξυπνήσω!

Πάρε τους φόβους μακριά μου

 μάθε μου μόνο να πετώ

και έλα πιο κοντά μου.

 Γίνε εσύ η ασπίδα μου

στον φόβο και στον πόνο.

Αγκάλιασέ με τρυφερά,

αυτό ζητάω μόνο!

Γ.Μ.

 

Για το BOOK TOUR, Γαβρή Μελίνα.

Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη