«Καλομαθημένα ή μήπως όχι;»
«Ουρλιάζει συνεχώς, όποτε κάτι δεν του αρέσει κι όπου βρεθούμε χωρίς να τον ενδιαφέρει που μας κοιτάζουν οι γύρω μας ενοχλημένοι.»
«Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένα κι ας κάνουμε τα πάντα για αυτά.»
«Δεν έχει μάθει να μοιράζεται.»
«Πρέπει να της «τάξω» κάτι για να ηρεμήσει.»
«Δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε δουλειά του σπιτιού.»
«Δεν υπάρχει το όχι για εκείνον.»
«Θέλει να επιβάλλεται στις παρέες της.»
«Πρέπει όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω της.»
«Εγώ μιλάω, εγώ τα ακούω.»
«Καταφέρνει και χειραγωγεί τους πάντες.»
Αναστεναγμούς ακούω… Ποιος γονέας δεν έχει πει έστω τις μισές από τις παραπάνω προτάσεις, αγαπημένοι μου στα βλαστάρια του; Μα τελικά μήπως πρέπει να κατανοήσουμε γιατί αναγκαζόμαστε να εκφραζόμαστε έτσι ή απλά θα θεωρήσουμε αυτές τις ατάκες δεδομένες στη ζωή μας; Κάτι μου λέει πως αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε συμφιλιωθεί με την ιδέα να «καλομαθαίνουμε (;)» τους μικρούς μας μπόμπιρες!
Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή... Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η προσωπικότητα του ανθρώπου δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το DNA του, αλλά και από το περιβάλλον. (Είμαι μία από αυτούς) Ο πρωτογενής, λοιπόν, τομέας κοινωνικοποίησης είναι η οικογένεια. Αν, λοιπόν, αγαπημένοι μου, σε κάθε μη αποδεκτή κοινωνικά συμπεριφορά του παιδιού μας, η απάντησή μας είναι πως έτσι είναι ο χαρακτήρας του ή έτσι εκφράζεται ή δεν μπορώ να το ακούω να ουρλιάζει και του κάνω τα χατίρια, έχετε χάσει σίγουρα πρωτίστως εσείς την έννοια των ορίων και μετά οι μικροί σας άγγελοι.
Δεν ζούμε, αγαπημένοι μου, στη ζούγκλα. Άρα αυτό που διέπει τη ζωή μας είναι τα όρια και οι συνέπειες των συμπεριφορών μας. Πολλές φορές αρνούμαστε να δούμε πως κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά του παιδιού μας ή αδυνατούμε να την αλλάξουμε κι ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο τον εγωκεντρισμό του και την αίσθηση πως ο κόσμος τους ανήκει και πρέπει όλοι να συντάσσονται στα θέλω τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να τίθενται από νωρίς τα όρια. Μη θεωρούμε τις εγωιστικές συμπεριφορές χαριτωμένες λόγω του νεαρού της ηλικίας. Κάποτε θα μεγαλώσουν και μαζί τους και ο εγωισμός!
Επιπλέον μην είστε ανεκτικοί στο να μιλάνε άσχημα τα παιδιά είτε δημόσια, είτε σε εσάς. Οι λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και συγγνώμη θα ήταν υπέροχο δια της μίμησης να καταφέρουμε να τις ενσωματώσουμε στο λεξιλόγιό τους.
Ακόμη κάτι που συχνά γιγαντώνει την τάση των παιδιών να θεωρούν πως όλα τους ανήκουν είναι η υπερβολική προσφορά υλικών από μέρους των ενηλίκων. Δεν έπαθε ποτέ κάτι κανένα παιδί επειδή δεν είχε 15 κούκλες ή 25 ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Παν μέτρον άριστον», αγαπημένοι μου. Ας μην «εξαγοράζουμε» τον «ποιοτικό» χρόνο με τα υλικά. Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς. Πολλές φορές από τον εγωισμό τους «ανταλλάσουν» τους γονείς με τα υλικά προκειμένου να μη φανεί ο πόνος τους λόγω της έλλειψης και του θυμού που νιώθουν. Εξάλλου θυμηθείτε τη χαρά που νιώθαμε όταν ήμασταν εμείς παιδιά όταν παίρναμε ένα δώρο μετά από καιρό! Τώρα πια δεν προλαβαίνουν να το νιώσουν αυτό εξαιτίας του βομβαρδισμού υλικών.
Δείξτε του, αγαπημένοι μου, πως μπορεί να είναι το κέντρο του κόσμου σας με έναν υγιή πάντα τρόπο, αλλά όχι απαραίτητα και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύτιμο να αρχίσουν να ενδιαφέρονται και για το πώς μπορεί να νιώθουν και οι γύρω τους κι όχι μόνο το είδωλό τους. Επίσης η προσφορά με τη μορφή ακόμη και εθελοντικής εργασίας σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες θα αποτελέσει σίγουρα σπουδαία εμπειρία.
Τέλος επιτρέψτε τα να μεγαλώσουν! Υιοθετώντας έναν υπερπροστατευτικό μοντέλο συμπεριφοράς που τείνει στην υπερβολή «πείθει» από νωρίς το παιδί πως πάντα θα χρειάζεται προστάτες και γιατί όχι και «υπηρέτες»! Κάντε τα από νωρίς να νιώσουν υπεύθυνα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους.
Και μην ξεχνάτε, αγαπημένοι μου, μη δανείζετε εγωισμό, για να πληρωθούν τυχών ενοχές, απλά δείξτε τον δρόμο και ας είναι κακοτράχαλος κάπου θα οδηγήσει και σίγουρα όχι σε αδιέξοδο, γιατί θα έχετε προσπαθήσει!
Καλή αντάμωση!
«Μαμά σε απόγνωση»
Το ένα του ξυνίζει,
το άλλο του βρομάει
κι εγώ απλά κοιτάζω
να δω που θα το πάει.
Ο κόσμος μας κοιτάει
και όλο και μορφάζει,
ποιος ξέρει με το νου του
τι ο καθένας βάζει.
Μήπως σκέφτονται κι αυτοί
πως δεν τα καταφέρνω,
πως τα χατίρια κάνοντας
στα όρια με φέρνω;
Αλλάζω τη ρότα μου, λοιπόν,
και όρια θα μάθουν
κι όλα τα ναι που ήξεραν
σύντομα θα ξεμάθουν.
Τις λέξεις τις πολύτιμες, ευχαριστώ, παρακαλώ,
καιρός πια είναι να πούνε,
εκτός κι αν στη ζούγκλα αρχηγοί
θέλουνε να ζούνε.
Γ.Μ.
Για το BOOK TOUR, Μελίνα Γαβρή.
Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο
Πηγή εικόνας: Διαδίκτυο
Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!
Βραχεία λίστα
Κρατικών Βραβείων Κύπρου
Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους
"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών
Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας
Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"
Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.
Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη
Λίγα λόγια για το παραμύθι
"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους,
εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.
Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.
Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι.
Πάντα κάποιος την προλάβαινε.
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα.
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον
και η καρδιά της τικ τακ,
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…
Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων
από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.
Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού
Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn
Πληροφορίες-παραγγελίες,
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00
στο 210-36.13.676
✉ info@ellinoekdotiki.gr
"Λέσχη παραμυθάδων"
Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό.
Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού) Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ) Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751