Καλοκαιρινή παράσταση νηπιαγωγείου Λεβαίας (Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία-Β΄μέρος)

2016-06-16 22:39

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, στη Λέσχη Πολιτισμού Λεβαίας, ο συγγραφέας και δημιουργός του περιοδικού Book Tour Θεοφάνης Θεοφάνους, η νηπιαγωγός Μελίνα Ιντζέ και οι μαθητές της υποδέχτηκαν τους καλεσμένους σε μια θεατρική παράσταση. Τα παιδιά την έχτισαν λιθαράκι-λιθαράκι γράφοντάς την με δικά τους λόγια και κατασκευάζοντας μια νέα ιστορία με τους ήρωες του παραμυθιού!

Μετά την πρώτη συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον Μάιο (περισσότερα για τη δράση θα βρείτε εδώ: goo.gl/AcYduJ ), η παιδαγωγός δραματοποίησε το κείμενο, έντυσε μουσικά τη γιορτή (αξιοποιώντας τραγούδια από το cd το οποίο θα συνοδεύει το υπό έκδοση παραμύθι), παρασύροντας τους μαθητές της σ’ ένα γαϊτανάκι στιγμών. Πρόζα, απαγγελία ποιημάτων, χορός, τραγούδι μερικά από τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία εντρύφησαν οι επίδοξοι μικροί καλλιτέχνες υποδυόμενοι τους ρόλους του βιβλίου.

 

Το πιο σημαντικό είναι πως τα παιδιά εξοικειώθηκαν ακόμα περισσότερο με τη θεατρική τέχνη. Συμμετείχαν βήμα βήμα στην κατασκευή του σκηνικού. Πρώτη φορά παρουσίασαν κάτι εκτός νηπιαγωγείου. Η πολύ καλή προετοιμασία από την κυρία Ιντζέ επέτρεψε στους μαθητές να αποδίδουν εξίσου καλά και σε μια μεγαλύτερη σκηνή από αυτή του σχολείου τους. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός τους, ο υπερβολικός ζήλος για να ερμηνεύσουν αυτό για το οποίο κόπιαζαν μέρες, ξεχείλισε στην αίθουσα και έδωσε ζωή από τις πρώτες πρόβες! Δεν έλειψαν οι διαφωνίες (όλοι ήθελαν να “κλέψουν” την παράσταση!), τα γέλια, οι απορίες, τα χειροκροτήματα και όλα εκείνα που διαφοροποιούν ένα παιδί από έναν ενήλικα.

Αξιοποίησαν παιδαγωγικά το παραμύθι 

εκθέτοντας μερικά από τα έργα τους στο κοινό.

Λίγο μετά την τελευταία υπόκλιση η δασκάλα μοίρασε στους ηθοποιούς ένα αναμνηστικό χειροποίητο δωράκι -ένα σακούλι ευχών!

Οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν απ’ τον υπαίθριο μπουφέ γεμάτο γλυκά και αλμυρά εδέσματα και φεύγοντας είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν απ’ το δέντρο των ευχών το δικό τους αστέρι από τη ΜΑΚΕ Α WISH HELLAS, δίνοντας έτσι την ευκαιρία με την αγορά ενός αστεριού τη δυνατότητα σε έναν λιλιπούτειο συνάνθρωπό μας να υλοποιήσει μια επιθυμία του. (Μια ιδέα που η εκπαιδευτικός στήριξε και παλαιότερα.)

 

ΜΠΡΑΒΟ στη νηπιαγωγό Μελίνα Ιντζέ η οποία απέδειξε περίτρανα πως ανεξάρτητα από το έμψυχο δυναμικό, τα υλικά και τη στήριξη την οποία μπορεί να διαθέτει ή όχι ένας εκπαιδευτικός, δεν σταματά τον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα του που δεν είναι άλλος από το να μη σβήσει κανένα παιδικό χαμόγελο, να μη σιγάσει καμιά χαρούμενη φωνούλα και οι καρδούλες να πάλλονται πιο δυνατά… πιο ρυθμικά… τικ τακ!

Συγχαρητήρια και στον Θεοφάνη Θεοφάνους που συνεχίζει αφιλοκερδώς τις δράσεις του για την προώθηση της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας. Είναι πλέον προσωπικό στοίχημα. Για τα παιδιά, για τον πολιτισμό… για τη Φλώρινα!._

 

Καλό καλοκαίρι!

Τα καλύτερα έπονται.

 

Για το BOOK TOUR, η συντακτική ομάδα.

 

Υποσημείωση: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς για τη συνεργασία και ιδιαίτερα στις κυρίες Τζένη Αποστολίδου και Ανθή Παπαδοπούλου.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γυναικών Λεβαίας η “Αλκυόνη” και στην πρόεδρο κυρία Φωτεινή Τσιναρίδου για την παραχώρηση της αίθουσας.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/