Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει-Paulo Coelho

2015-04-06 19:18

 

Ο Paulo Coelho πολύ αριστοτεχνικά και με την αμεσότητα του γραπτού λόγου που τον διακρίνει μας εισάγει στην κενότητα της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. Η ιστορία που διηγείται είναι μια σαφή αναφορά στην διακήρυξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων, ειδικότερα των ψυχικά πασχόντων.

Η Βερόνικα, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας,είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στην Λιουμπλιάνα (εν έτη 1997-μετά το πόλεμο της Βοσνίας) κα φαινομενικά τα έχει όλα; δουλειά, σπίτι, χρήματα, σχέσεις αλλά της λείπει το βασικότερο, η επιθυμία για ζωή. Αποφασίζει, λοιπόν, να βάλει τέλος στην ζωή της γιατί αισθάνεται ότι αυτό θα της χαρίσει την «ελευθερία και την αιώνια λήθη» και θα δώσει απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχει τελικά Θεός».

 Η τύχη, το πεπρωμένο ή ο συγγραφέας επιλέγει τελικά να παρατείνει τον θάνατο της νεαρής κοπέλας και την συναντούμε στην «Βιλέτ» «ένα άσυλο φρενοβλαβών», όπου η αλήθεια και το ψέμα συχνά συγχέονται, είτε με την θέληση των ίδιων των φιλοξενούμενων, είτε άλλων εξωτερικών παρατηρητών «….Είναι χειρότερα από την Κόλαση, όπου άλλωστε δεν έχω πάει….» (σελ. 28). Ωστόσο, για την  πρωταγωνίστρια της ιστορίας, το άσυλο αποτελεί το ορμητήριο για την σταδιακή διεκδίκηση των χαμένων της ονείρων (που την έφτασαν στην κατάσταση να αρνηθεί την ζωή) και την γνωριμία με καινούργια πρόσωπα, πράγματα, συναισθήματα και καταστάσεις που συνθέτουν την αναγέννηση της.

Η Βερόνικα κατά την διάρκεια της διαμονής της στο άσυλο επιδρά στην ζωή άλλων ανθρώπων που βρίσκονται στο ίδρυμα, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από ιδέες (φιλοσοφία, σοφιστική παράδοση) που μιλούν για αυτογνωσία και ελευθερία. «…Εγώ είναι αυτό που είσαι και όχι αυτό που σε έχουν κάνει» (σελ. 161). Σε έναν κόσμο όπου όλα επιτρέπονται, εκείνο της Βιλέτ, ξετυλίγονται όλες οι ανθρώπινες αναζητήσεις και ανησυχίες όπως του θανάτου, του έρωτα, της απομόνωσης και της μοναξιάς, της σεξουαλικότητας και της συκοφαντίας. Εκεί όπου η λογική έχει τρέλα και η τρέλα κουβαλά την λογική.

Παράλληλα, ο συγγραφέας μας αφήνει να ανακαλύψουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι μόνο «τρελοί» αλλά έχουν πολλαπλές πτυχές, είναι μητέρες, σύζυγοι, πρώην εργαζόμενοι, παιδιά και ερωμένες. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι αρνήθηκαν τις πραγματικές τους ανάγκες και ύψωσαν ένα τοίχος προστασίας από τα συναισθήματα που πονούσαν ή κόμπιασαν μπροστά σε μια αλλαγή και βρέθηκαν μέσα στο ίδρυμα. Στην «Βιλέτ» δεν ισχύει το «εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς», όπως στον έξω κόσμο και μπορεί ο καθένας να επιλέξει να είναι για πάντα «τρελός» ή να απελευθερωθεί από τα δεσμά. Να ρισκάρει και να πολεμήσει για την διαφορετικότητα του ή όχι. «…η διαφορετικότητα είναι γιατρειά…. Η  πλειονότητα των τροφίμων παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μόλις πατήσει σε φρενοκομείο. Οι τρόφιμοι δεν χρειάζεται πια να κρύβουν τα συμπτώματα τους και το «οικογενειακό περιβάλλον» τους βοηθάει να αποδεχτούν τις νευρώσεις και τις ψυχώσεις τους».

Ο δόκτωρ Ίγκορ - ένα πρόσωπο-κλειδί στην ιστορία- είναι ο κρυφός σύμμαχός της Βερόνικα γιατί κινείται ενάντια στους κανόνες και τα πρότυπα της εποχής του. Γιατί αναζητά να βελτιώσει την ζωή των τροφίμων, ή τουλάχιστον εκείνων που το επιθυμούν, βλέποντας ως γιατρός την προσωπική ιστορία τους και όχι την αρρώστια. Κάθε μέρα που περνά για την πρωταγωνίστρια είναι μια μέρα κερδισμένη και αυτό θέλει να πετύχει ο δόκτωρ  Ίγκορ.

To βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ο Έντουαρντ, ο οποίος ερωτεύεται την Βερόνικα, είναι το πρόσωπο που επιλέγει ο συγγραφέας για να μιλήσει για τους δικούς του γονείς, για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο και την αντίσταση στην κανονική ροή της οικογενειακής παράδοσης που του επέβαλαν. Η γνωριμία του Coelho με τον μυστικισμό και τον αποκρυφισμό και η πνευματική του εγρήγορση μεταφέρεται μέσα από τ’ άλλα πρόσωπα της ιστορίας, που συνδέονται με την αναζήτηση της αυτογνωσίας της Βερόνικα.

Όταν πια έχεις φτάσει στο τέλος αυτού του βιβλίου σε περιτριγυρίζουν πολλά ερωτήματα. Ποιοι προσωπικοί ή κοινωνικοί κανόνες ορίζουν την δική μου ζωή; Τους έχω επιλέξει; Γιατί είναι δύσκολο ή ανέφικτο να είμαι διαφορετικός; Ποιοι φόβοι με οδηγούν; Μια καλή αρχή για τον προσωπικό αναστοχασμό του αναγνώστη, σε μια εποχή τρέλας!

 

Για το BOOK TOUR, Καλυψώ Τόττη.

https://kalypsototti.blogspot.gr/

 

Πηγή εξωφύλλου του βιβλίου:Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει-Paulo Coelho, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Πηγή φωτογραφίας του συγγραφέα:https://the-talks.com/interviews/paulo-coelho/

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751