Η τριλογία του Μπαζτάν: Θρύλοι των Βάσκων σε νουάρ σκηνικό...

2020-08-03 22:50

Ένας αρχέγονος θρύλος των δασών, μία αίρεση που κυνηγήθηκε αλλά δεν χάθηκε και μία προχριστιανική σκοτεινή θεότητα μπλέκονται με την προσωπική ιστορία της αστυνομικού Αμάγια Σαλαζάρ, στα βιβλία της Ισπανίδας Ντολόρες Ρεντόντο, όλα στην περιοχή του ποταμού Μπαζτάν της χώρας των Βάσκων, για να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα πετυχημένη σε πωλήσεις βιβλίων σειρά αστυνομικού μυθιστορήματος. Η κινηματογραφική διαχείριση της τριλογίας προσπαθεί να σε κερδίσει με την αγωνία και την ένταση που χτίζει ο σκηνοθέτης Φ. Μολίνα, στοιχεία που ξεχωρίζουν σχεδόν σε όλα τα ισπανικά θρίλερ, αλλά σε μπουχτίζει με το βαρυφορτωμένο σενάριο σε πλήθος πληροφοριών και αχρείαστων λεπτομερειών, που κάνουν τις ταινίες, ειδικά την δεύτερη, να σέρνεται και τις άλλες να κουράζουν.

imdb

Το οικογενειακό παρελθόν της αστυνομικού μπλέκεται με φόνους και θρύλους των Βάσκων κεντρίζοντας δικαίως το ενδιαφέρον σου στην πρώτη ταινία «Ο αόρατος φύλακας». Ωστόσο το μοτίβο επαναλαμβάνεται στην δεύτερη και τρίτη ταινία δημιουργώντας μία ανιαρή αίσθηση που καταλήγει σ’ έναν εκνευρισμό απ’ τον τρόπο που όλα τα γεγονότα καταλήγουν να σχετίζονται με κάποιο πρόσωπο απ’ το οικογένεια της ηρωίδας!

Το νουάρ σκηνικό και η προσεγμένη φωτογραφία είναι τα βασικά ατού και των τριών ταινιών μαζί με την ερμηνεία της Μ. Ετούρα, η οποία υπέφερε το 2011 στον «Θυρωρό», αλλά εδώ ξεδιπλώνει δυναμισμό και δραματικές πτυχές του ταλέντου της και σε οδηγεί να συμπάσχεις μαζί της. Δεν μπορεί να σώσει τις σεναριακές υπερβολές και τα άλματα, ωστόσο χτίζει χαρακτήρα με πτυχές δυνατού συναισθήματος και αγωνίας για την έκβαση της εκάστοτε ιστορίας.  Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι σχηματικοί και χάνονται στις σεναριακές τρύπες, με τις δύο γηραλέες δευτεραγωνίστριες που έχουν τους ρόλους μητέρας και θείας να σώζονται, έχοντας κάποιες καλές στιγμές σε καίρια σημεία.

Σκηνοθετικά ο Μολίνα προσπαθεί να δέσει όσο γίνεται το γλυκό, αλλά υποψιάζομαι ότι το μπλέξιμο της Ρεντόντο στα πόδια του σεναριογράφου «έκαψε» το γλυκό, που δεν έχει χάσει ολότελα τη νοστιμιά του, αλλά η καψίλα σου μένει στο φινάλε… είπαμε αργό ψήσιμο, αλλά με 6 ώρες και 28 λεπτά (και οι 3 μαζί) στον φούρνο, μέχρι κι ο φούρναρης θ’ αγανακτήσει!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/