«Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ»: Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο…

2018-02-03 12:27

Ο καθένας αναζητεί το κομμάτι που του λείπει, το άλλο του μισό, αναφέρει ο Πλάτωνας στο «Συμπόσιο» σε μια συζήτηση περί έρωτος που προκαλεί ο ποιητής Αγάθωνας. Από τότε έχουν γραφτεί χιλιάδες ποιήματα, τραγούδια, παραμύθια και σενάρια γύρω από την αξεπέραστη δύναμή του. Όταν έρθει μάλιστα η στιγμή να μετουσιωθεί σε αγάπη τότε η αναλγητική αξία του μετατρέπεται στο ισχυρότερο φάρμακο για οποιαδήποτε ασθένεια.

Dailynews

Αγνοώ αν η Ιλντικό Ελιέντι είχε στο μυαλό της τον Πλάτωνα όταν πήρε στα χέρια της αυτό το παραμυθένιο σενάριο δύο ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όνειρο και το μετέφερε στην άγρια μοναχική και αποξενωμένη σύγχρονη εποχή. Η ουσία είναι ότι δύο αδερφές ψυχές συναντιούνται, ερωτεύονται και βιώνουν την ανυπέρβλητη αξία της αγάπης. Η καθαρότητα των αισθημάτων έχει κατακόκκινο χρώμα όπως εκείνο του αίματος που ρέει είτε μάταια στα πατώματα, είτε παφλάζοντας ουσιαστικά στα σώματα που μοιράζονται χάδια και βλέμματα, στοργή και τρυφερότητα στο ίδιο κρεβάτι. 

Οι ψυχές για να ξεγυμνωθούν θέλουν τον χρόνο τους και περνούν βασανιστικές εσωτερικές διαδικασίες και βράδια αξημέρωτα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η ταινία, με αργούς ρυθμούς μεν, αλλά με ουσιαστικές στιγμές ξεδιπλώματος της ιστορίας με τις έντονες αντιθέσεις της σε πρώτο πλάνο, αλλά και των χαρακτήρων της που κάνουν την διαδρομή από το παγωμένο και αποστειρωμένο εργασιακό περιβάλλον στο ζεστό κι ελεύθερο σύμπαν του έρωτα, όπως τα ελάφια του ονείρου τους.

Η ψυχολόγος που τους εξετάζει οριακά δεν σκίζει τα πτυχία της, μιας και δεν μπορεί να εξηγήσει με ψυχαναλυτικούς όρους αυτό που συμβαίνει… λες και χωρούν η λογική ή οι κανόνες στον έρωτα! Θα ‘ναι πραγματικά κρίμα να μην δεις την πιο σπαρακτική και δραματική στιγμή της φετινής χρονιάς, όταν η πρωταγωνίστρια παραδίνεται στον πόνο της αγάπης που χάνεται μέσα απ’ τα χέρια της όπως το αίμα και την πιο τρυφερή όταν τα δύο χέρια των εραστών ενώνονται.

Υ.Γ.: Δεν πήρε τυχαία την Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο, ούτε μπήκε τυχαία στην πεντάδα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία για λογαριασμό της Ουγγαρίας φέτος στα όσκαρ… δεν είσαι τυχερός όταν φτιάχνεις ένα κομψοτέχνημα, μάστορας είσαι!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/