«Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ» : Στον πόλεμο όλοι είναι μάρτυρες κι όλοι θύματα…

2018-05-23 19:04

Το 1984 οι Human League τραγούδησαν «The Lebanon» και αποτέλεσαν το πρώτο ερέθισμα για να ασχοληθώ με το τι, το πώς και το γιατί του πολέμου σ’ αυτή την χώρα της Μέσης Ανατολής κι έπεσα πάνω σ’ ένα απίστευτα μπερδεμένο κουβάρι εθνοτήτων και θρησκειών. Έπρεπε να περάσουν 34 χρόνια για να πάρω απαντήσεις – μαχαιριές από έναν δικό τους άνθρωπο (Ζιάντ Ντουεϊρί) μέσα απ’ την ταινία του «Η προσβολή». Ναι, οι εικόνες έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ τις λέξεις κι εκεί βρίσκεται η δύναμη των σπουδαίων κινηματογραφιστών και η δική μας απρόσμενη γνώση…

 

Ddm

 

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις χώρες της Μέσης Ανατολής έρχονται μερικά απ’ τα σπουδαιότερα παραμύθια όλων των εποχών. Οι άνθρωποι το ‘χουν μέσα τους το ταλέντο να αφηγούνται και να γράφουν μαγικές ιστορίες. Ακόμα κι εδώ που η ιστορία είναι εκείνη ενός μαρτυρικού τόπου και των ανθρώπων της, ο τρόπος που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου είναι φαινομενικά απλός, αλλά στην πραγματικότητα συναρπαστικός! Όταν ξεκινάει στα πρώτα 5’από μια χαλασμένη υδρορροή για να σε οδηγήσει σχεδόν μετά από δύο ώρες που φεύγουν νεράκι, να έχεις μάθει τις βασικές αιτίες έντασης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων!  Το λες ταξίδι στην γνώση και την ιστορία, το λες και μεγάλο σινεμά!!

Ένα κράτος που κατάντησε καζάνι έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με την  «ευγενική» χορηγία του Ισραήλ κι ένα παζλ με αταίριαστα κομμάτια εθνοτήτων, γλωσσών και ηθών που οδηγούν σ’ έναν αέναο κύκλο μίσους κι αίματος. Η επιδεξιότητα για να χτίσεις μια τέτοια ιστορία απαιτεί σπουδαίο ταλέντο κι ο Ζιάντ Ντουεϊρί το διαθέτει τόσο για να αναδείξει τις κοινωνικές και πολιτικές  διαστάσεις, αλλά και τις ψυχολογικές των 2 ηρώων του, εμπλέκοντας αριστουργηματικά προσωπικά δράματα και ηθικά διλήμματα.

Δικαίως πήρε την θέση του Φαραντί ο  Ντουεϊρί στην 5άδα των όσκαρ, απείρως πιο δύσκολη και πετυχημένη η δική του ιστορία… δείτε το και θα καταλάβετε!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/