Η ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΚΕΥΛΑΝΗΣ, Dinah Jefferies

2017-04-25 15:49
H Νύφη Της Κευλάνης, Dinah Jefferies
Είδος: Εποχής
Βαθμολογία: 9,5/10
 
 Αποτέλεσμα εικόνας για η νυφη της κευλανης

Συγγραφέας: Dinah Jefferies
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-461-727-2
Τιμη στην αγορά: 16,50- 14,90 ευρώ
 
Μετά το συγκλονιστικό πολεμικό δράμα, το"Αηδόνι" και το άκρως ρομαντικό "Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο", οι  Εκδόσεις Κλειδάριθμος συνεχίζουν την δυναμική τους είσοδο στον χώρο του κοινωνικού μυθιστορήματος με ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο που είναι πλημμυρισμένο συγκίνηση και ανθρωπιά, διαποτισμένο με έρωτα- σε ένα πολυτάραχο κοινωνικό σκηνικό:
Η "Νύφη της Κευλάνης" μας προσφέρει μια ιστορία βαθιάς αγάπης και απειλητικών μυστικών, που κρύβονται πίσω από τις ευωδίες του τσαγιού στην εξωτική Σρι Λάνκα, μιας αλλοτινής εποχής και άφθονων κοινωνικών αναταραχών!
 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Βρετανίδα Γκουέντολιν Χούπερ φτάνει νύφη στην Κευλάνη σε μια φυτεία τσαγιού, γεμάτη όνειρα-ύστερα από έναν φλογερό έρωτα με τον δυναμικό ιδιοκτήτη της,τον δεσποτικό Λώρενς Χούπερ.
Εκείνος όμως την περιμένει απόμακρος με ένα πέπλο μυστηρίου να τον περιβάλλει.
Ένα μπαούλο κι ένα κιτρινισμένο φόρεμα, που η Γκουέν ανακαλύπτει σε μια αποθήκη του σπιτιού, υπαινίσσονται ένοχα μυστικά κι ένα "πρόσωπο" του συζυγού της απροσπέλαστο, όσο κι ανεξήγητο, σε κείνη.
         Η Γκουέν προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια κοινωνία αντιφάσεων και να διατηρήσει τις ισορροπίες στον νέο κοινωνικό της κύκλο, με την παρουσία της εμμονικής αδελφής του Λώρενς, της Βέριτι, να δυναμιτίζει διαρκώς τον γάμο της.
Πλάι της η μποέμ ξαδέλφη της, η Φραν, και ο μυστηριώδης μιγάς ζωγράφος που γνώρισε τη μέρα της άφιξής της και  -για ανεξιχνίαστο λόγο- αντιπαθεί ο Λώρενς...
         Όταν η Γκουέν μένει, τελικά, έγκυος, η ευτυχία δείχνει να φωτίζει το σπιτικό της, παρά τις σκιές...
Τη μέρα της γέννας όμως, ένα παράξενο καπρίτσιο της τύχης, φέρνει τη Γκουεντολίν αντιμέτωπη με έναβασανιστικό δίλημμα, που την καλεί να διαλέξει ανάμεσα στον έρωτά της για τον Λώρενς και στη μητρική στοργή!
        Η επιλογή της θα επιφέρει μια δίνη ενοχών και τρομακτικών μυστικών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την οικογενειακή της γαλήνη και την αγάπη του Λώρενς!
Θα φανεί η αγάπη πιο βαθιά από τις αλήθειες που θα αποκαλυφθούν;
 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Γοητευτικό και βαθιά συγκινητικό το μυθιστόρημα της Dinah Jefferies,"Η Νύφη Της Κευλάνης" είναι σπαρμένο ερωτικό σπαραγμό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη μητρική αγάπη και το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης όσο λίγα μυθιστορήματα εποχής! 
Πάνω από όλα, πρόκειται για μια από τις πιο τραγικές οικογενειακές ιστορίες που έχω διαβάσει- από κείνες που χαράσσονται ανεξίτηλα στο "είναι" σου.
"Η Νύφη της Κευλάνης" μάς ταξιδεύει στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα κι εκτυλίσσεται την εποχή που ηΒρετανική Αυτοκρατορία έχει απλώσει την αποικιοκρατική της κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας (κ σε κάποια αφρικανικά εδάφη)! 
Τόπος που ξετυλίγεται το δράμα στη "Νύφη της Κευλάνης" είναι η σημερινή Σρι Λάνκα, που η Μεγάλη Βρετανία απομύζησε και μετέτρεψε στην κορυφαία παραγωγό Τσαγιού στον κόσμο, για λογαριασμό των δικών της οικονομικών συμφερόντων!
Αποτέλεσμα εικόνας για σρι λανκαO κεντρικός ήρωας είναι διαφεντευτής μιας μεγάλης φυτείας ως ένα τυπικό δείγμα Βρετανού εξαγωγέα, που έχει αφήσει τη ζωή στην Ευρώπη, στήνοντας ένα νέο σπιτικό σε μια εξωτική αποικία, στην κορυφή της κοινωνικής της πυραμίδας.
          Η συγγραφέας μας ταξιδεύει, λοιπόν, σε έναν τόπο, που το αρχικό όνομά του σημαίνει "Ευλογημένο Νησί", κι η ζωηρή εικονοπλασία από μια πολύχρωμη φύση και τρεχούμενα νερά, επιβεβαιώνει το προσωνύμιο αυτό!
Στο βιβλίο ξεπηδούν και ορισμένες ηθογραφικές αναφορές από το ιδιάζον κοινωνιόγραμμα της Κευλάνης- τόσο αλγεινό και τυπικό για μια αποικία.
Λευκοί και κίτρινοι σε μια συνύπαρξη φυλών που δυστυχώς δε γίνεται με όρους αλληλοπεριχώρησης:
Ήθη των ινδουιστών, λοιπόν, με μια έντονη εθιμοτυπία και κοινωνικές συγκρούσεις - όλα υπό τη ζοφερή σκιά του έντονου ρατσισμού, ο οποίος έχριζε τους Λευκούς αφέντες, στερώντας τους αυτόχθονες από τα δικαιώματα ενός Πολίτη.
Σχετική εικόνα Στο βιβλίο πληροφορούμαστε για εξωφρενικές συνθήκες εξαθλίωσης που διέτρεχαν τη ζωή των ντόπιων εργατών.
Μπροστά μας ξετυλίγεται η βία, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης, το "αποκλεισμένο" μέλλον των αθώων παιδιών και η αναλγησία του επιστάτη, θυμίζοντας στον Έλληνα αναγνώστη την τραγική μοίρα των κολίγων στη Θεσσαλία της ίδιας εποχής, κάτω από την κοινή συνισταμένη της Φτώχειας και της Εκμετάλλευσης!
Όλα αυτά στο βιβλίο καταγγέλλονται μέσα από θλιβερά περιστατικά και την σφοδρή αντίδραση της Γκουεντολάιν, που κομίζει ηχηρό το αντιρατσιστικό μήνυμα, χωρίς διδακτισμούς.
Αντιθέτως η αδικία προσωποποιείται, τα θύματα είναι αυθύπαρκτα υποκείμενα και γι αυτό ο λυγμός τους αποκτά φωνή που φτάνει ως τα αυτιά του αναγνώστη!!
Η βασική ηρωίδα κατακτά γενικότερα, τον αναγνώστη με την ανυπότακτη ευαισθησία της, η οποία υπακούει στο γλυκό στερεότυπο της ευσυνείδητης και συμπονετικής καλλονής, όπως τόσο το "αγαπούν" τα ρομαντικά βιβλία εποχής.
Η κοινωνική αφύπνιση όμως που επιδεικνύει η Γκουέν, απεμπλέκει το αξιόλογο αυτό μυθιστόρημα της Jefferies από το ξεκάθαρο αισθηματικό πλαίσιο, προσδίδοντας ένα βάρος στο βιβλίο πέρα από τον ρομαντικό του χαρακτήρα!
Σε αυτό το κομμάτι, η "Νύφη της Κευλάνης" παραπέμπει λίγο σε έναν Ρομαντισμό "παλαιάς κοπής", όπως τον 19ο αιώνα με πρωτοπόρο τον Βίκτορ Ουγκό συνδύαζε εξιδανικευμένους "έρωτες" με κοινωνικές αγωνίες!

Στη Νύφη, χωρίς να υπάρχει μυθοποίηση των χαρακτήρων, ακολουθείται ένα αντιθετικό μοτίβο.
Σε αντιδιαστολή προς την τόση πονετική Γκουέν, βρίσκεται ο δίκαιος, αλλά πιο ορθολογιστής και ηγεμονικός (δηλαδή "ιδανικά αρρενωπός") Λώρενς Χούπερ.
Μέσα από το ζευγάρι των δύο συμπληρωματικών χαρακτήρων, παρακολουθούμε έναν δυνατό και βαθύ έρωτα που προσφέρει τη γνώριμη συγκίνηση, όπως την "περιμένουμε" από τυπικά μυθιστόρημα εποχής.
Από το αίσθημα αυτό δεν απουσιάζουν οι μικρές αψιμαχίες κι οι ανταγωνισμοί.
Εντούτοις, στη "Νύφη της Κευλάνης", απλώνεται η σκιά ενός πρωτότυπου και συγκλονιστικού μυστικού που "κόβει την ανάσα" και αναδεικνύει όλες τις πτυχές της γυναικέιας τραγικότητας: Ένα παράδοξο τερτίπι της μοίρας, που υπακούει ωστόσο στους νόμους του ευφικτού και αναλύεται πειστικά.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις κοινωνικές αγκυλώσεις της εποχής, πυροδοτώντας μια τρομακτική πάλη συναισθημάτων και ενοχών, που συμβάλλουν στην αληθοφανή κι εμβρυθή σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών!
Η επιτυχία της Donah Jefferies είναι πως "συμπαρασύρει" και την ψυχή του αναγνώστη στα τρομακτικά διλήμματα των ηρώων της, κατορθώνοντας και να αιτιολογήσει επαρκώς τις επιλογές τους-ασχέτως αν συμφωνούμε με αυτές.
Η συγγραφέας χειρίζεται εύστοχα τις "εξάρσεις" και τις "υφέσεις" στην ψυχική πορεία των ηρώων κάτω από το κράτος του μυστικού, που μπροστά του καταρρέουν όλα: Οχυρώσεις, ψευδαισθήσεις κι εγωισμοί.

Παρά τις σχετικά "κοινότυπες" αρετές των πρωταγωνιστών, η οικογενειακή ιστορία φέρει αυθεντικό συναίσθημα στην τραγικότητά της, διατηρώντας την αγωνία.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιφερειακοί χαρακτήρες, με πιο ξεχωριστό και πετυχημένο την αδελφή του Λώρενς Χούπερ ,την ιδιότροπη νεαρή Βέριτι (αν και, προσωπικά, θεωρώ ότι υπήρχε περιθώριο να αναλυθεί βαθύτερα ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του "ζωγράφου".)

Η κορύφωση του φινάλε διαγράφει μια κυκλική πορεία και μια ανατριχιαστική συμμετρία ανάμεσα σε "παρελθόν" και "παρόν", αναζητώντας θαρρείς να θεραπεύσει το ανατριχιαστικό χθες, σε μια αποκατάσταση της "πρότερης εικόνας"!
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει στη "Νύφη της Κευλάνης" είναι ότι το τέλος δεν ακολουθεί τη γλυκανάλατη πεπατημένη ενός αβασάνιστου Happy Εnd!
Αντιθέτως, ακροβατεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα συναισθήματα ύστατης οδύνης και τρυφερότητας ,αφήνοντας μια γεύση χαρμολύπης, με τη γνησιότητα τής ίδιας της ζωής!

Η "Νύφη Της Κευλάνης" αποτελεί ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα που θα αγγίξει σίγουρα τις πιο ευαίσθητες χορδές- ιδίως της γυναικείας ψυχολογίας.
Την ίδια στιγμή, γλυκά εμπλουτίζει και τις ιστορικές γνώσεις μας γύρω από το όνειδος τής αποικιοκρατίας που τόσο καταπίεσε τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, αποδεικνύοντας πως η Ευρώπη κατέκτησε τα μεγαλειώδη επιτεύγματα του Πολιτισμού, αλλά ίσως όχι την Ηθική Εξέλιξη που αυτά προδιέγραφαν...
Διαβάστε τη " Νύφη της Κευλάνης" και ανακαλύψτε τα συνταρακτικά μυστικά που ταλανίζουν τους ήρωές!
Βιώστε μαζί τους ολοκληρωτικά διλήμματα ζωής κι ανακαλύψτε τα όρια της ανθρώπινης ψυχής και του Χρέους!

 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη