«Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»: Άψογο αισθητικά, άνευρο ουσιαστικά…

2018-02-21 19:37

Υπάρχουν εκατοντάδες παραμύθια που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο κι έχουν αφήσει το στίγμα τους θετικά ή αρνητικά στην μνήμη μας. Εδώ έχουμε ένα τέλειο αισθητικά τέτοιο παραμύθι με ένα μεγάλο ελάττωμα… δεν έχει το μεγάλο σενάριο! Διότι ο Ντελ Τόρο είναι μεγάλος σκηνοθέτης κι όχι μεγάλος παραμυθάς…

Flicks

Αυτές τις μάταιες σκέψεις, τις γεμάτες απογοήτευση, έχω να τις κάνω απ’ την εποχή που περίμενα όλο αγωνία την τηλεοπτική έφοδο του Ντελ Τόρο στην μικρή οθόνη, με το επίσης κατά το ήμισυ δικό του «The Strain». Τότες μαράθηκα, τώρα μαγκώθηκα… τελειώνει η ταινία και ένοιωθα ημιτελής, σε μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα και ολοκληρώνεται με μια μαγική σκηνή κι ένα πανέμορφο ποίημα. Μα πώς γίνεται;… Είπαμε, δεν είναι ένα σπουδαίο παραμύθι, απλά πράγματα!

Ο πιο αδαής σινεφίλ θα θαυμάσει την αρτιότητα σε φωτογραφία, σκηνικά, κουστούμια και την άψογη κυρίως σκηνοθεσία… όλα είναι μελετημένα και στημένα στην εντέλεια για να προκαλέσουν τα πιο ευμενή σχόλια από τον πιο αυστηρό κριτή και το πετυχαίνουν δικαίως. Υπάρχουν στιγμές που προσπαθείς να ρουφήξεις κάτι απ’ την μαγεία ή να στροβιλιστείς στ’ όνειρο των περιθωριακών ηρώων. Αν μετρήσεις όμως τις στιγμές που νοιώθεις καθηλωμένος ως απλός θεατής είναι περισσότερες κι αυτό δεν το λες καλό σ’ ένα ερωτικό παραμύθι. Αν θες με το στανιό να πείσεις τον εαυτό σου ότι ήσουν απογειωμένος 2 ώρες κι όχι 15 λεπτά, είναι δικό σου θέμα…

Ο Ντελ Τόρο έχει εξαιρετικές ιδέες και ένα εξίσου εξαιρετικό ταλέντο να τις αποτυπώνει στις ταινίες του. Όμως δεν φτάνουν μόνο οι καλές ιδέες, οι σπουδαίοι συνεργάτες και οι σπουδαίοι ηθοποιοί. Είναι σαν να σου σερβίρουν ένα υπέροχο γκουρμέ δείπνο, με πανέμορφα αισθητικά πιάτα που γαργάλισαν επίσης τον ουρανίσκο σου, αλλά στην επιστροφή για το σπίτι σταμάτησες στην καντίνα της γειτονιάς, γιατί ένοιωσες ένα κενό στο στομαχάκι σου! Υπάρχουν κι όμορφες τέτοιες εμπειρίες που δεν τις χαρακτηρίζεις αξέχαστες!! Κάπως έτσι θα σου μείνει κι αυτή η ταινία… όμορφη ως ανάμνηση, αλλά όχι αξέχαστη!

Υ.Γ.: Ναι, το όσκαρ σκηνοθεσίας θα το πάρει δικαίως… εκείνο της ταινίας όμως μόνο με γκολ οφσάιντ!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος. 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/