Η κυριαρχία του ασπρόμαυρου σε μία έγχρωμη πραγματικότητα…

2016-01-23 10:53

Προσωπική λήψη στο  Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας

 

Ο κόσμος μας χωρίς χρώμα…

 

Πριν την έγχρωμη φωτογραφία, υπήρχε η ασπρόμαυρη φωτογραφια. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου 180 χρόνια πριν. Παρόλο που δεκαετίες αργότερα εκτυπώθηκε το πρώτο χρώμα σε φωτογραφία οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες διατήρησαν την κυριαρχία τους, αφού οι έγχρωμες ήταν πολύ πιο ακριβές να τις εκτυπώσεις. Αυτό ξεκίνησε να αλλάζει στη δεκαετία του ’70.

 

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες συνδέονται και με τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο. Μέσω αυτών των φωτογραφιών αναδεικνύονται οι φιγούρες και τα συναισθήματα αυτών.
 

Το φως αναδεικνύεται και αναπαριστάται ακούσιο μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δίνοντας την αίσθηση σε όποιον τις βλέπει της απλότητας και της γαλήνης.
 
Το άσπρο χρώμα σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα προσδίδουν μυστήριο στον θεατή της φωτογραφίας και ταυτόχρονα τον ωθούν στην ‘’εξερεύνηση’’ του θέματος της φωτογραφίας.

Προσωπική λήψη από την ταινία Erotica Exotica

 

Μέσω των ασπρόμαυρων φωτογραφιών ο φωτογράφος αιχμαλωτίζει το λίγο φως που υπάρχει στο σκοτάδι της εποχής μας… την ελπίδα του θεατή…

Προσωπική λήψη στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας

 

Επιπλέον, μέσα από μία λήψη ασπρόμαυρης φωτογραφίας ο φωτογράφος μπορεί ένα γεμάτο ζωντάνια μέρος να το μετατρέψει σε κάτι τελείως ψυχρό…σε κάτι τελείως μονότονο…το οποίο έχει και αυτό τη μαγεία του.

Προσωπική λήψη στον Άγιο Συμεών Αιτωλοακαρνανίας

 

Κτίρια που φαίνονται ξεχασμένα…παραμελημένα…και ταυτόχρονα ζωντανά σε μια άλλη εποχή..

Προσωπική λήψη στη Λετονία

 

Προσωπική λήψη στη Νορβηγία

 

Τέλος, προτείνω ανεπιφύλακτα τις ασπρόμαυρες λήψεις γιατί αιχμαλωτίζουν ακόμη και την παράξενη ζωντάνια, ομορφιά και αυθεντικότητα ενός τοπίου..

Προσωπική λήψη στο λιμάνι της Σύρου

 

Για το BOOK TOUR, Μαρία Μέρκου.

H σελίδα της αρθρογράφου στο facebook

https://goo.gl/1g4w8a