Η ΔΙΚΗ – Franz Kafa, Εκδόσεις γράμματα, 2006

2018-04-01 12:19

Κάποιος πρέπει να είχε συκοφαντήσει τον Γιόζεφ κ., γιατί ένα πρωί, χωρίς να έχει κάνει τίποτα απολύτως, συνελήφθη…

 

Έτσι αρχίζει η ιστορία του Γιόζεφ Κ. Μια ιστορία παράξενη, παράλογη  καθώς ο κεντρικός ήρωας, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, υπάλληλος σε τράπεζα, συλλαμβάνεται ένα πρωί χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, κάποιο έγκλημα…

Όπως θα καταλάβατε αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Franz Kafka, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1925 και μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Όπως προανέφερα, κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Γιόζεφ Κ.,  ένας απλός συνηθισμένος άνθρωπο που ζει μια ήρεμη ζωή. Μέχρι ένα πρωί που δυο αστυνομικοί φτάνουν στο σπίτι του και τον συλλαμβάνουν. Γιατί; Δεν ήξερε, δεν έμαθε ποτέ. Σίγουρος για την αθωότητα του προσπαθεί να την αποδείξει με κάθε τρόπο. Και απευθύνεται σε όποιον μπορεί να τον βοηθήσει: τον δικηγόρο, τη σύμβουλο, σε έναν ιερέα και έναν ζωγράφο. Όλοι άνθρωποι με εξουσία και όλοι, όπως αποδεικνύεται, μέρος ενός συστήματος που ήταν σίγουρο για την ενοχή του. Γύρω του στήνεται ένα δικαστήριο το οποίο είναι έτοιμο να τον καταδικάσει μα εκείνος δεν ξέρει το λόγο. Κάποια στιγμή απογοητεύεται, εγκαταλείπει και περιμένει παθητικά την τιμωρία του η οποία του επιβάλλεται ένα βράδυ κι ο Γιόζεφ πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του φύλακα.

Ο Kafka γράφει μια ιστορία για τη δύναμη της εξουσίας και την αδυναμία ενός πολίτη να πάει κόντρα σε αυτή. Μια ιστορία, ένα θέμα που μένει πάντα επίκαιρο και για αυτό τόσα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το μυθιστόρημα “Η Δίκη”, συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα της κλασικής λογοτεχνίας, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και φυσικά δικαιώνει την απόφαση του Μαξ Μπροντ, φίλος του συγγραφέα,  να παρακούσει την επιθυμία του συγγραφέα που ήθελε να καταστρέψει τα χειρόγραφα του, και να τα παραδώσει σε όλους εμάς.

 

Καλή ανάγνωση!
 
Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη