Η ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – Πέτρος Λυγίζος, Εκδόσεις το ανώνυμο βιβλίο, 2015

2016-05-01 09:08

Με μεγάλη χαρά αυτό το μήνα φιλοξενώ στη στήλη “Ταξιδεύοντας με τα βιβλία” την ποιητική συλλογή ενός ανθρώπου, ο οποίος αν και έκανε την εμφάνιση του στη λογοτεχνία πριν από είκοσι χρόνια με την ποιητική συλλογή «Συναστρίες αγάπης», εγώ τον ανακάλυψα πρόσφατα.

Αιτία στάθηκε η συνάντησή μου με τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων «το ανώνυμο βιβλίο» για να συζητήσουμε για μια μελλοντική συνεργασία μας καθώς λίγο καιρό πριν του είχα καταθέσει τη νέα μου ποιητική συλλογή.

Μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για αυτή εδώ τη στήλη και του ζήτησα να μου προτείνει κάποιους συγγραφείς του εκδοτικού του οίκου. Ανάμεσα στα βιβλία που μου εμπιστεύτηκε και η ποιητική συλλογή του Πέτρου Λυγίζου «Η αφηρημένη ταχύτητα της ζωής».

Χωρίς να έχω διαβάσει κάποιο έργο στο παρελθόν του συγκεκριμένου ανθρώπου, από την αρχή ξεχώρισα αυτό το βιβλίο. Ίσως η καλαίσθητη έκδοση, ο τίτλος, το εξαιρετικό σκίτσο του ζωγράφου Χρήστου Παλαμήδη που κοσμεί το εξώφυλλο, να ήταν οι λόγοι που με έκαναν να κουβαλάω στην τσάντα μου το συγκεκριμένο βιβλίο. Μα οι υποχρεώσεις τις καθημερινότητας δε μου επέτρεπαν να του αφιερώσω χρόνο. Μέχρι εκείνο το πρωί, στη διαδρομή για τη δουλειά που άρχισα να το ξεφυλλίζω στο μετρό.

Πριν ακόμη αρχίζω να διαβάζω το πρώτο ποίημα, η αφιέρωση με έβαλε απευθείας στο νόημα

 

«Η συλλογή αυτή είναι αφιερωμένη σε όσες και όσους μου θυμίζουν ότι είμαι προσωρινός διαβάτης σ’ έναν σύντομο δρόμο».

 

Μέσα σε δυο γραμμές ο Πέτρος Λυγίζος καταφέρνει να αποτυπώσει την έννοια του εφήμερου της ανθρώπινης φύσης.

Μπαίνω λοιπόν στα βαθιά. Πρώτο ποίημα «Το ψυγείο». Ακολουθούν τα «Ανθρώπινες αδυναμίες», «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο», «Ερωτική ανεπάρκεια», μα κάπου εκεί πρέπει να σταματήσω την ανάγνωση καθώς έφθασα στον προορισμό μου. Όμως το μυαλό μου δεν δε μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται τις λέξεις που ο ποιητής διάλεξε τόσο εύστοχα για να περιγράψει καταστάσεις που όλοι έχουμε βιώσει και συναισθήματα που όλοι έχουμε αισθανθεί. Μοναξιά, απόγνωση, πόνος…

Ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι και να συνεχίσω την ανάγνωση.

Λίγες ώρες μετά διαβάζω ξανά και ξανά τα είκοσι ποιήματα που απαρτίζουν την ποιητική συλλογή. Μέσα από αυτά ο Πέτρος Λυγίζος καταφέρνει να αποτυπώσει με επιτυχία τους φόβους που κατακλύζουν τους ανθρώπους καθώς ο χρόνος περνάει και χάνεται, καθώς η ζωή λιγοστεύει, καθώς το σώμα φθείρεται και το τέλος πλησιάζει.

 

Μέσα από αυτές τις είκοσι στιγμές, ο ποιητής μας θυμίζει πως είμαστε θνητοί και καταδικασμένοι στη φθορά. Όμως παρόλο τη μελαγχολία αυτής της διαπίστευσης, η γεύση που σου αφήνει η ανάγνωση της ποιητικής συλλογής μόνο πικρή δεν είναι καθώς σου δίνει δύναμη και ώθηση να ζεις την κάθε στιγμή.

Η εκτίμηση, ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη μου προς τον ποιητή για αυτή την υπέροχη εμπειρία ανάγνωσης που μου πρόσφερε είναι το λιγότερο.  

 Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από το αγαπημένο μου ποίημα «Η ζωή»

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο «το ανώνυμο βιβλίο» για την παραχώρηση των αντιτύπων.

 

Καλή Ανάγνωση

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Η σελίδα του συγγραφέα-αρθρογράφου στο facebook: 

www.facebook.com/charisgantzoudis

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/