H ποιήτρια & φιλόλογος Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου γράφει για την «Εξίσωση» του Μίλτου Γήτα

2021-01-31 18:16

Ήταν η τελευταία εβδομάδα του Γενάρη, όταν έπιασα στα χέρια μου την νέα ποιητική συλλογή του Μίλτου Γήτα, «Εξίσωση». Το εξώφυλλο και ο τίτλος της με έβαλαν σε πολλές σκέψεις για το περιεχόμενό της. Είχα αγωνία για να δω πως θα χειριστεί τον μαθηματικό αυτό όρο, πόσο θα «παίξει» ποιητικά μαζί του, αλλά και πως στάθηκε η αφορμή για να αποτελέσει τον τίτλο του νέου αυτού ποιητικού πονήματος.

Πριν ξεκινήσω την ανάγνωσή μου, έφερα κατά νου, ορισμένα ποιήματα από προηγούμενες συλλογές του ποιητή για να προσπαθήσω να τα πλέξω στο μυαλό μου και να φτιάξω την συνέχεια μιας ιστορίας, που όπως όλα δείχνουν θα έχει ακόμη αρκετό μέλλον.

Ο πρόλογος που επιλέγεται από τον ποιητή ξαφνιάζει σίγουρα τον αναγνώστη, με ευχάριστο τρόπο. Τα δύο αποσπάσματα από το βιβλίο «Γκέμμα» του σπουδαίου Λιαντίνη σε διαβεβαιώνουν πως χρειάζεται να ακονίσεις πρωταρχικά το νου σου για να διεισδύσεις και στο εσωτερικό του βιβλίου. Σίγουρα, επίσης, σε προδιαθέτουν ότι θα έρθεις αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό. Εσύ κι απέναντί σου η ίδια σου η ύπαρξη. Η δυνατότητα της ύπαρξής μας πρόσωπο με πρόσωπο με την βεβαιότητα του θανάτου.

Το ποίημα που υποδέχεται τους αναγνώστες είναι το ομώνυμο με τον τίτλο «Εξίσωση». Το «αγέννητο παιδί» που ξεκινά να αρθρώνει τους στίχους του, γίνεται μια δυνατή πρωτοπρόσωπη υπόσταση που μοιράζεται μαζί μας την αγωνία της ύπαρξής της. Μια αντίθεση ζωής – θανάτου, που στην ουσία μόνο αντιθετικές δεν είναι αυτές οι δύο έννοιες όπως επισημαίνει και ο ποιητής  «την ισότητα των δύο αντίθετων λέξεων: της ζωής και του θανάτου», περιπλέκεται εντέχνως στους στίχους του.

Το δυνατό αυτό ξεκίνημα του βιβλίου θέτει αρκετά ψηλά τον ορίζοντα προσδοκιών του αναγνώστη.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ορισμένα από τα ποιήματα του βιβλίου είναι αφιερωματικά, όπως η «Εκθρόνιση», η «Κραυγή», η «Αντανάκλαση» και το «Όλα κινούνται διαρκώς». Αφιερωμένα στην μνήμη σημαντικών ανθρώπων της ζωής του, καταφέρνει να «συνομιλήσει» ποιητικώς μαζί τους και να τους προσφέρει μέσα στους στίχους τους την θέση που τους αρμόζει, μια θέση ύψιστη, όπως και εκείνη που είχανε στη ζωή του. Η αναπόληση, η νοσταλγία, ο έντονος λυρισμός και συναισθηματισμός κυριαρχούν σε όλα τους. Διαβάζοντάς τα συνειδητοποίησα πως με αυτά ο ποιητής πετυχαίνει έμπρακτα αυτό που μας αφήνει να φανταστούμε με τον πρόλογο του Λιαντίνη. Πετυχαίνει να μιλήσει για την ζωή και τον θάνατο, συνομιλώντας με τον ίδιο τον θάνατο. Θα σταθώ στην «Εκθρόνιση». Οι στίχοι, με την βοήθεια των πλούσιων σχημάτων λόγου και των εικόνων που κυριαρχούν, καταφέρνουν να ζωντανέψουν στην σκέψη μας, το ποιητικό υποκείμενο. Ο πλούσιος συναισθηματικός κόσμος της ποιητικής ηρωίδας σκιαγραφείται με σεβασμό, λυρική κομψότητα και ακατέργαστη αγάπη. Τελειώνοντας την ανάγνωσή του, μου ήρθε κατά νου η λέξη «ευγνωμοσύνη». Ευγνωμοσύνη, ίσως γιατί τέτοια αξίζει σε ένα άτομο σαν εκείνη, ίσως γιατί αυτό το συναίσθημα ένιωθε και ο ποιητής με την ολοκλήρωσή του, ίσως γιατί του έδωσε και μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα με την απώλειά της, μας «υπενθυμίζει πως ο θάνατος είναι πραγματικότητα», κι η ζωή είναι μπροστά μας ολάκερη για να αδραχτεί και να δημιουργηθούν έντονες στιγμές προς ανάμνηση.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση στάθηκα σε δύο ακόμη ποιήματα που μπορούν με το συναισθηματικό τους υπόβαθρο να διαταράξουν – ευχάριστα – τις σκέψεις μας, κι αναφέρομαι στα ποιήματα «Ο τόπος που μεγάλωσα» και «Παράξενοι καιροί». Κυρίαρχο το συναίσθημα της αναπόλησης και στα δύο, με τον ελεύθερό τους στίχο, ελεύθερα σε σαγηνεύουν και σε κάνουν να αναλογιστείς ποιος είσαι, ποια είναι η γη σου και ποιοι άνθρωποι σε περιβάλλουν. Στο πρώτο ποίημα, ο τόπος προσωποιείται και βολτάρει τις νύχτες στο νου του ποιητικού υποκειμένου. Είναι εκεί για να του υπενθυμίσει τις ρίζες του, αλλά και την εξέλιξη τόσο του ενός, όσο και του άλλου. Κι όσο κι αν αλλάξουν και «Ήδη δεν αναγνωρίζει ο ένας τον άλλον», τα χέρια θα είναι ορθάνοιχτα να ξανασμίξουν, να θυμηθούν όλες «τις γλυκές αναμνήσεις» τους. Στο ποιήμα «Παράξενοι καιροί» ο ποιητής άμεσα, κυριολεκτικά και παραστατικά νοσταλγεί «τη σκιά ενός αγαπημένου φίλου που ξέρει πάντα με τα λόγια του να σμιλεύει κάθε κοφτερό μου πόνο». Αυτοί οι στίχοι είναι πλασμένοι για να μας αφυπνίσουν έτσι ώστε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ατόμων δίπλα μας που θα’ χουμε τον ίδιο παλμό κι αγάπη για την ζωή.

Προχωρώντας την ανάγνωση μου παρατήρησα πως ο ποιητής επιλέγει να δώσει εκείνος φόντο για τα ποιήματά του κι αυτό είναι η νύχτα. Η νύχτα στέφεται αυτοκράτειρα σε πολλά από αυτά και φαίνεται πως λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργίας του ποιητή. Από όσα ποιήματα την αναφέρουν, θα σταθώ στο αγαπημένο μου – και ίσως και το πιο αγαπημένο μου απ’ όλα – το «Κενοτάφιο». Μέσα σε αυτό ο ποιητής πλέκει με απόλυτη δεξιοτεχνία το σκοτάδι, το χώμα, το ανάχωμα, το μάρμαρο, το κενοτάφιο και την ίδια την τέχνη της ποίησης. Η κλιμάκωση στην σκέψη του, επιφέρει συναισθηματική κλιμάκωση στον αναγνώστη και με το σχήμα κύκλου φτάνει στην απόλυτη ακμή του  κάθε αίσθημά μας.

Δεν θα μπορούσα να μη αναφερθώ στο τελευταίο ποίημα του βιβλίου, «Η ζωή είναι όμορφη». Για ακόμη μία φορά ο ποιητής μας δικαιώνει. Σε όλο του το βιβλίο καταφέρνει να ακροβατεί περίτεχνα σε ένα λεπτό σκοινί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Η απώλεια και η ανάμνηση ζυμώνονται για τα καλά μέσα του και το ποίημα αυτό μοιάζει σαν ένας μικρός απολογισμός, μια μικρή κατακλείδα όσων έχουν προηγηθεί, μια ηλιαχτίδα που έρχεται να σου υπενθυμίσει, αυτό που τόνισε ο ίδιος στο ποίημα «Εξίσωση» - και ίσως το ξέχασες - πως η ζωή κι ο θάνατος είναι έννοιες καθόλου αντιφατικές. Σε προτρέπει να τολμήσεις να ζήσεις, να βρεις μέσα σου το φως κι έπειτα να το βρεις και γύρω σου, γιατί εκεί βρίσκεται η μαγεία της ζωής και όπως αναφέρει και ο ίδιος ο ποιητής «στο τέλος, το φως της πάντα λάμπει!».

Θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφέραμε τον αξιοσημείωτο επίλογο, καθώς απαντά σε πολλές ερωτήσεις που θέσαμε εξ αρχής στον εαυτό μας, όπως πως και πότε προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου. Θα προβώ σε μια ιδιαίτερη αναγνωστική πρόταση λοιπόν, προτρέποντας τους αναγνώστες να ξεκινήσουν την ανάγνωσή τους από τον επίλογο!

Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα καλοδουλεμένο βιβλίο, με βάθος και πλούτο στο ύφος και στον λόγο. Η συγκίνηση, η αναπόληση, η νοσταλγία είναι συναισθήματα που διαχέονται αφειδώς και διεγείρουν την φαντασία ακόμη και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Κλείνοντας το βιβλίο ψιθύρισα στον εαυτό μου πως ναι το νέο ποιητικό πόνημα του Μίλτου Γήτα κατάφερε να μην διαψεύσει καμία από τις προσδοκίες μου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Εξίσωση"

Εξίσωση στα μαθηματικά ονομάζεται κάθε ισότητα που συνδέει γνωστές ποσότητες με άγνωστες, τις οποίες θέλουμε να προσδιορίσουμε. Η εξίσωση λοιπόν είναι μια μαθηματική δήλωση που βεβαιώνει την ισότητα των δύο εκφράσεων.

Στη νέα ποιητική συλλογή του Μίλτου Γήτα με τον τίτλο «Εξίσωση», η ζωή, ο θάνατος κι ο χρόνος ως γνωστά δεδομένα συνδυάζονται με άγνωστα όπως το απροσδόκητο, το ανέφικτο και το συναίσθημα προσπαθώντας με εξομολογητική τάση να φθάσει στην πολυπόθητη κάθαρση και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος. Μέσα σε αυτά τα νέα του ποιήματα θεωρώντας ως δείγμα θάρρους την παραδοχή βρίσκει την δύναμη να αντικρύσει κατάματα την αλήθεια και την πραγματικότητα και να πορευθεί το μονοπάτι της ζωής!

 

Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πνοή

www.ekdoseispnoi.gr/product/%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7/

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751